Tak sangka betul, my chocolate cake itu membuatkan air liur a few people meleleh leleh kat atas keyboard, hehehe.Probably because of my photo, tetiba sale chocolate cake kat Secret Recipe melonjak2 naik nya hari ni ye ;-). When I mentioned it to The Other Half, dia kata, “maybe because of it’s cute small round shape and the fudgy texture that makes people drool looking at it.” Mungkin lah jugak what he said is true. Sebab kek tu nampak comel and ‘chubby’ and padat, tu yang nampak menggiurkan sangat2…

Actually ada story behind the cake. I got the recipe from Myresipi by Sofinar but biasalah I kan, mana boleh tengok resipi tu unchanged like that. I pun bega2 dia ikut selera I and ikut apa yang ada kat rumah, hehehe. At the same time, I bakar the cake instead of kukus but I baked it at a 160C which is quite low lah so dia naik lambat sikit. I think a lot of chocolate cake recipes yang lebih kurang my edited version rasanya sebab punyalah banyak choc cake recipes floating around nowadays, tinggal nak choose yang mana satu aje, hehehe. But,this is my edited version :

Kek coklat

  • 1/2 cawan gula perang (brown sugar)
  • 1/2cawan susu pekat
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan sebuk koko
  • 1/2 cawan minyak masak/ minyak jagung (I used canola oil)
  • 1/2 cawan fresh milk
  • 1 biji telur (59g/gred A)
  • 1/2 sudu teh baking powder
  • 1/2 sudu teh esen vanila
  • 1/2 cawan air panas (I used boiling water)

-Mix everything together (except air panas) in a big bowl using hand mixer for about 2-3 minutes until all bercampur sebati. Then add the boiling water and beat it again until just combined.       

-The mixture will be very runny but don’t worry :-).

- I used a round 6 inchesx 3 inches baking tin. Sebab recipe ni cuma guna sikit aje baking powder and guna plain flour, kek ni tak naik sangat, tu yang nampak padat sgt2. For those yang tak suka kek padat, kena lah tambah baking powder lagi ye.

-Bake it at 160C for about 50 minutes. I tak tengok sangat the time it took to complete the baking process sebab I just cucuk dgn skewer, bila nampak kek tu masih cling to the skewer a bit, I matikan oven. I tak nak ter over cook, takut kering sangat pulaknya.

-Then bila dah sejuk, hiaskan lah dengan choc ganache :-). And masukkan dalam fridge for a few hours before serving to make it denser.

Ini recipe for the choc ganache yang I selalu guna but I guna milk chocolate instead of dark chocolate. Kalau I nak dia cair sikit, I tambah some more cream. Kalau I nak dia pekat sikit, I masukkan dalam fridge :-).

The cake tasted really nice but for me macam terasa pulak yang it uses oil instead of butter. It wasn’t oily at all tapi maybe my tekak malam tadi was a bit weird kot. The Other Half and The Little Misses makan sedap aje. Maybe kalau I melt the butter, lagi sedap kot? :-). And you kena makan the cake in small slice sebab it was really fudgy and rich.

Anyway, that’s the story behind the chocolate cake. And now nak tayang our dinner pulak. The Little Misses and The Other Half asked for pizza malam ni. Budak tak sihat mintak pizza, Mummy pun dengan rasa motivated terus lah pergi kedai beli all the necessary ingredients to make the pizza. Kalau The Other Half aje yang mintak pizza, next week kot baru I buat, hahaha….

DSCF6684

20 Responses to “”

  1. aramis2177 Says:

    Akak…..
    tq for the recipe…mcm skrg je nak pi buat…huhuhuh….mmg terliuq abis nih…tambah lak gambaq pizza plak kuar nih….iskkk….u should be a cook laa kak!!!i salute u laaaa….all ur food nampak sgt sedap nih!am sure will be ur no 1 customer!hehehhehe

  2. Mira Marlena Abdul Says:

    Adeh…naperlah akak siarkan resipi yg terlioq nih….sabar..sabar…ni kang naik lak smp 30 kg by end of this month…erk!

    Pizza tu sungguh menggoda imanku ini!

  3. ain Says:

    tq min 4 d recipee. boleh ler akak try nanti.

    psst…little misses dah better..??? byk they all mkn mummy homemade pizza. nmpak sedap pizza min. very cheesy!!!!

  4. Flower Says:

    Tak de lah diam. Cuma tak bersuara je. Biasalah winter2 gini, lembab sikit. Tp dlm2 lembab hari tu sempat gak I beli kasut2. I ni kan gila kasut, so sale time, I turjah kasut je lah.

  5. Azita Says:

    yes! dpt gak resepi kek coklat tu. esok mesti cuba ni. k.ita punya kek cokelat tu dah selamat k.ita sedekahkan kat majlis yassin, doa selamat dan sembahyang hajat tadi kat tempat kerja hubby. sambil bersedekah, sambil buat promosi….2-in-1…hehehe.. sedapnya pizza, lama dah tak pekena pizza ni..

  6. mrswongjowo Says:

    LG..
    for the record berapa kg berat you? Semalam choc cake..ri ni pizza dgn cheese yang mengiurkan….Kalau I dah lama jadi belon…:)

  7. frida Says:

    aieee… terliur lagik nengok pizza pulak. camno nih!!

    Resepi kek coklat sis tu, i dah pernah cuba tp ref. source berbeza. sedap!

    moist choc cake

    Kak, everytime i buka yr blog page, i terima virus notification. serius nih, bgtau. saya alergik tang ni, rugi rasanya tak dapat mmbca cerita2 akak nanti…

  8. Ayu Says:

    salam k.min….

    pekabo anak2 akak? dah sihat? hm…bila ayu tgk ingredient cekelat kek akak tu,rasa mcm nak buat je.bahan2 pun ada kat umah tu.klu t'lebih rajin…leh la buat mlm ni.tp biasala klu ayu buat cekelat kek….suka hat kukus.pdhal takut nak guna oven.hehehehhe…..

    pizza akak tu kan leh buat ayu kebulur tau.dah le arini pose.aaddeeehhhhh….m'goda iman tul la

  9. KKPL Says:

    Hi LG,

    Wow! pizza looks super yummy…
    I agree with someone's comment above on the rich food… How come U can still maintain ideal weight despite all the gd food..hmmmmm…
    Anyway, keep the good food running still yes??

    Yat Maria

  10. HRH Lady D Says:

    salam kak LG.

    saya first time comment ni :) best sungguh nampaknya kek tu! pizza tu pun.

    nak tanya, sukatan cawan yang digunakan tu, kalau ikut gram, berapa gram? pasal cawan ada pelbagai bentuk kan. sorry saya tak berapa pandai membuat kek2 ni, so tak tahu nak agak mcm mana. tq.

  11. QueenJah Says:

    Hrmmm…wallah, wallah boca ikii…tenkiu banget yo, sesuai di makan di saat begini sbb bulan posa ni de fat can simply ghaibul wal musnah heheee…

  12. 3E Says:

    Nak cuba la resepi chocolate cake tu kak LG….nak buat for Eicha for her belated birthday. lagipun saiz kek tu comel sgt…..nanti kalau dah jadi…i tayang kat blog i yea…..tq for the resepi….daaaa

  13. lemongrass Says:

    Aramis,
    u r welcome :-). Mmng lah I ni chief cook kat rumah ni, klu I takde, semua orang kebuluq, hehehe

    Mira,
    takpe naik, lepas tu puasa so turunlah balik :-).

    Kak Ain,
    Alhamdulillah diaorang dah a bit better but Zahra still coughing but dah tak demam and dah boleh makan pizza last nite, hehehe

    Nora,
    collection kasut u dah macam collection kasut Imelda Marcos tak?

    Kak Ita,
    best jugak kan sedekah sambil buat promosi ni. Kek I tu ada lagi dlm fridge, takde sape nak makan sbb asik terlupa aje nak keluarkan, hehehe

    mrswongjowo,
    berat I dah naik to 47.5kg skrg ni, tak se slim dulu dah :-(. But I tak tinggi so mmng lah kena jaga so berat tak naik teruk2, nanti jadi mcm rupa penguin aje. I makan everything tp tak bnyk so maybe itu yg buatkan I tak naik mendadak agaknya…

    Frida,
    tu lah kan, banyak resipi choc cake skrg ni, semua lebih kurang aje kan, hehehe.
    About that virus thing, I tak tau lah knapa sbb tak pernah pulak I dpt that warning and we all memang guna Norton virus protection software. Nanti I tanya my hubby if he knows what's going on ye.
    Can you tell me what it says on that virus thing?

    Ayu,
    Anak2 dah sihat sikit lah, Alhamdulillah. Akak suka guna oven sbb kukusan I kecik cek mek molek aje, mmng tak muat klu nak kukus kek. Kena beli yg besar nya baru lah best nak mengukus :-)

    Yat Maria,
    I was slightly overweight once and I didn't really like the way I look sbb pakai apa aje nampak mcm tak kena. So I went on a diet and lost quite a lot and now I makan everything yg I nak but in moderation lah :-).

    Lady D,
    thanks ye sbb sudi baca my blog. I guna cawan plastic yang memang khas utk baking. Kalau you pergi supermarket or any shop yg jual baking stuff, dia gerenti ada jual measuring cups. It comes in 1 cup, 1/2 cup, 1/3 cup and 1/4 cup sizes. Hope this helps sbb I mmng tak tau brapa gram setiap bahan tu, sorry ye…

    AuntieJah,
    tu lah kan, klu nak makan kek coklat and pizza, mmng kena makan skrg so nanti masa bulan pose, selim melim balik, hehehe

    3E,
    Comel kan saiz nya? :-). Even Alya kata next time, klu bday dia dia nak saiz comel mcm tu aje, snng dia nak share dgn kawan2 dia,hehehe

  14. m y a l i s h a Says:

    sis..

    adoyay.. choc cake sis tuh mmg menggiurkan.. smlm masa i tgh browse ur blog hubby pon membaca senyap2 from behind suddenly he said.. "iskkk so mouth watering..lah choc cake itu mcm i mengidam plak.. bila u nak bikin??" i was.. "arghhh nak kena bikin jugak ke??" heheheh.. may b weekend ni nak try la choc cake itu.. :) thanks for sharing…

  15. katak_78 Says:

    coklat kek mmg kegemaran lyn! kak LG ada tak resepi kek/cream cam choclate indulgence secret receipe tu(hope kakLG pnah rasa)…lyn terlalu ingin buat…..

  16. Flower Says:

    Belum byk mcm Imelda lagi. Tp kalau I selalukan cara beli time sale ni utk tiap2 bulan, mau nye tercapai niat u utk I jd mcm Imelda.

  17. lemongrass Says:

    Myalisha,
    buat jangan tak buat. Alah, kalau nak senang, beli aje ;-)

    Katak_Ayu,
    I samapi skrg masih tak tau lagi mcm mana rasa choc indulgence secret recipe tu, hehehe. Setiap kali balik M'sia, mesti teringat nak try but setiap kali balik, bnyk lagi benda lain yg I nak makan,hahaha…

    Nora,
    your hubby dah siapkan wardrobe khas for your shoes tak? Bila u dah jadi Imelda, jemputlah I dtg rumah ye so bolehlah I ooh and aaah at your shoe collections. :-)

  18. Kakda tartlets n cookies Says:

    LG, na cuba lah resipi and deco sekali. jgn marah.

  19. lemongrass Says:

    Kakda,
    cubalah, I tak kisah :-). Tp klu tak sedap, jgn marah ye,hehehe

  20. zana Says:

    hai kak,
    enjoy sgt baca blog akak. dpt rasakan a lot of love and happiness.
    hope akan kekal begitu forever. nak minta akak bagi resepi PIZZA yg sgt menggoda n so cheezy tu. sbb mommy to be nih tiba22 nak buat sendiri pizza…. thanks..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: