>Khas untuk Mommy Lily & Nabialishad

1. Anzac Biscuits

1 cwn tepung gandum/ plain flour
1/2 – 2/3 cwn soft brown sugar (klu suka manis, guna 2/3, mat saleh ni terlebih manis biskut dia!)
1 cwn rolled oats
1 cwn dessicated coconuts (kelapa kering yg dlm pack)
125g butter
1/4 cup golden syrup / light corn syrup
1/2 tsp soda bicarbonate/ baking soda
1 tbsp boiling water

– Panaskan oven to 180 C. Line baking trays with baking paper
– Ayak tepung ke dalam mangkuk besar. Add sugar, rolled oats & coconuts. Mix well.
– Combine butter, boiling water and golden syrup in a saucepan. Masak gunakan api kecil hingga butter melted dan adunan bercampur sebati. Padamkan api dan campurkan bicarb soda kedlm adunan butter dgn segera. Kacau hingga dia berbuih and foamy.
– Selepas adunan butter berbuih, tuangkan ke dalam campuran tepung di dalam mangkuk. Dengan menggunakan sudip kayu, kacau mixture until well combined.
– Either gunakan sudu atau tangan, bulat2 kan mixture sebesar 1 tablespoon dan aturkan dia atas tray ( lebih kurang mcm how the little misses did it in the photos).
– Flatten the biscuits a bit but make sure ada ruang utk biscuit itu mengembang. Bake for 15-20 mins until just browned. Keluarkan dari oven dan let the biscuits cool on the baking tray for about 10 mins sebelum dialihkan ke redai.

* Anzac biscuits ni can be either chewy or crispy, klu nak crispy, tambahkan masa masak another 3-5 mins or kurangkan golden syrup. We all satu keluarga suka yg chewy.*

2. This is my tersilap version (which makes it even chewier but still very nice)

-Ingredients semua sama seperti di atas kecuali I used quick cooking oats sbb takde rolled oats at home masa nak buat tu

-Ayak tepung dlm mangkuk. Add dessicated coconuts and quick cooking oats into the flour.
– In a periuk, add sugar, butter, golden syrup and boiling water. Masak gunakan api kecil sehingga butter melted dan sugar bercampur sebati dengan bahan2 lain. Padamkan api dah tambah bicarb soda dgn segera. kaca sehingga berbuih and foamy.
– Add the butter mixture into the flour mixture. Kacau gunakan sudip kayu hingga well mixed.
– Bulatkan seperti di atas dan bakar seperti biasa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: