Entry malam ni nak membayar hutang piutang segala recipes yang dah lama dijanjikan. Takut pulaknya nanti ada orang kata kita kedekut tak nak share recipe, hehehe. Bukannya kedekut nak share sebenarnya tapi takut pulak nanti recipe tak se’sedap’ gambar. Kebanyakan dishes yang I make bukannya ikut recipe betul2, main tambah2 and main campak2 ikut apa bahan yang ada masa tu. So, kalau sesiapa yang nak cuba buat tu, pandai2 lah godek2 sendiri ikut citarasa masing2 so cukup segala rasanya mengikut selera tekak masing2 ye!

1. Spinach, mushroom and ricotta penne

-about 100g baby spinach leaves (kalau kat m’sia kena guna daun bayam yg kecil2 tu lah rasanya)
-1 cup ricotta cheese (kalau takde boleh guna cottage cheese but kena tambah other cheese bagi flavour sikit like parmesan or cheddar ke)
-1/2 brown onion, diced finely
-1 clove garlic, minced
-100g button mushroom, sliced
-20g butter
-salt and pepper to taste
– 250g pasta ( any shape you like)
-grated parmesan cheese for serving

-First, masak spinach until wilted sama ada steam or rebus or microwave. Then squeeze the leaves, make sure tak banyak air yang tinggal. Chop coarsely.
– Then heat the butter in a frying pan until melted. Add the onion and the garlic and saute sampai masak.
-Then add the mushroom, and saute lagi sampai mushroom masak. Matikan api.
-In a blender or food processor, put the chopped cooked spinach, the mushroom and onion mixture and the ricotta cheese and blitz them until semua bercampur and the spinach dah finely chopped. Add salt and pepper to taste. Put it aside.
– Masak pasta seperti di packet and drain it.
-Put the pasta back in the pot and pour the ricotta n spinach mixture onto the pasta. Mix it well and dah siap untuk dihidang. Sprinkle parmesan cheese on it before eating.
– Kalau nak yang non vegetarian version, boleh add cooked sausages, frankfurters or cooked beef rashers.

2. Home made beef burger

-500g beef mince
-1 small brown onion, diced finely
-1 piece of white bread to make into breadcrumb (masuk dlm blender and pulse until jadi breadcrumb)
-1 tsp worcestershire sauce (sauce Lea&Perrins)
-1 tbsp tomato sauce
-3/4 tsp salt
-1/4 tsp chili powder (optional kalau nak pedas)
-1 egg, kacau sedikit ( small size)

-Put everything in a bowl and ramas menggunakan jari sehingga semua bercampur sebati. Kalau rasa geli nak ramas, masukkan dlm food processor dan pulse until all mixed.
– Shape them ikut besar mana n tebal mana kita nak.
– You can either grill the burger or BBQ or masak kat frying pan, terpulang ikut citarasa masing2 but jangan guna minyak yg banyak to make it healthy.

3. Meatballs

You can use the same ingredients above but buat kecil2 or you can use the recipe below. Ini recipe utk budak2 bagi hidden veges in the meatballs🙂.

-500g beef mince
-1 small brown onion, chopped
-1 small carrot, chopped
-a handful of button mushrooms
-2 slices of bread
– 1 large egg
-1 tbsp tomato paste
-1 tsp salt
-pepper ikut nak pedas mana

-into the food processor, add bread, onion, carrot and mushroom. Blitz them until finely chopped. Then add the egg, tomato paste, salt and pepper. Pulse until all mixed. Then add the beef mince and pulse again until well mixed.
– Using wet hands, shape them into tiny balls and cook them either in the oven at 180ºC for about 30 mins ( spray then with oil first) or pan fry them.

4. Choc swirl cheesecake slice ( Janelle Bloom)

Bahan A

-185g butter
-1/4 cwn cocoa powder
-1 cwn caster sugar
-2 eggs (gred A/59g each)
-1 cwn tepung gandum

-combine butter and cocoa powder in a large saucepan over a medium heat and cook, kacau selalu sehingga butter melted. Matikan api.
-Add the sugar, eggs and tepung and mix well using fork.
-Tuangkan ke dalam acuan 4 segi or rectangle about 20cmX20cm yang dah bergris and berlapik baking paper.

Bahan B

-250g cream cheese, softened (room temperature)
-1/3 cwn caster sugar
-1 tsp vanilla esen
-1 egg (gred A)

-Using electric mixer, beat cream cheese and sugar until light and fluffy. Add the vanilla esen and beat it until combined. Add the egg and beat it again until well combined.
– Tuangkan adunan cream cheese ini ke atas adunan coklat tadi carefully.
-Dengan menggunakan knife atau lidi, swirl kan kedua2 adunan hingga dpt bentuk .

Preheat oven 180ºC dan bakar adunan for about 40-45 mins or hingga masak.

Recipes yang lain sambung lain hari lah ye, penat jari jemari saya menaip dah, hehehe

4 Responses to “”

  1. Mama Zeeta Says:

    resepi dah bg… camner ngan gambar2 bebudak tu?…. he..he..

  2. lemongrass Says:

    Hehehe Eeta,
    baru aje antar gmbr tu🙂.

  3. gee carmen Says:

    hari2 gee dok view page akak taw.. suuuuuke sangat2 baca story kat siniiiiii😛

    hapdet hari2 tawwww…
    heheheeee

  4. lemongrass Says:

    Hehehe Gee,
    Best nya ada ‘peminat setia’ ni🙂. Selalunya akak rajin nak hapdet hari2 tp kdg2 bila tgh malas tu, memang lah malas betul, kehkehkeh..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: