Malam tadi malas tahap gaban nak masak dinner. The other half tak berbuka kat rumah so tinggal Miss 9 and I aje lah. The Little Misses didn’t want anything much so I just cooked scrambled eggs, fish fingers and croissants for them to have for dinner/iftar. Mummy pulaknya cuma makan maggi kari, wehehehehe. Told you malas tahap gaban!

Tonite the Little Misses and the other half wanted pizza for dinner/ iftar so buatlah pizza for them. Seafood pizza for the other half and hawaiian pizza for the Little Misses. Mummy had vegetarian pizza sebab I don’t like seafood pizza at all. I like prawns, squid and mussels a lot but not on pizza, tak tau lah kenapa. For me they taste too ‘fishy’ kalau on pizza, hehehe… Dah 5 hari puasa but I’m still feeling so unmotivated to cook! Maybe sebab the other 3 are still not feeling 100% so tu yang I pun malas aje nak masak kuih muih or fancy dishes. Sebab nanti takut membazir aje kalau masak lebih2 sebab semua tak larat nak makan. Maybe this weekend lah I’ll try something nice since it’s Father’s Day anyway this Sunday. The other half has already asked for tiramisu so I might just make that for him.
On a completely different subject, Miss soon-to-be-5 will turn the big 5 in a month time. She’s so excited that it’s Ramadhan now because she knows that her birthday is after Raya, so kiranya kejap lagi lah tu, hehehe. She’s already decided what shape cake she wants for her b’day and she has already decided what she wants for a present. Senang betul dapat anak mcm dia, tak payah Mummy n Daddy nak fikir panjang2 nak carikan hadiah utk dia, hehehehe. And the cake pulak tu bukan nya shape yang complicated so lagilah senang Mummy nak buat🙂. Dah berapa tahun her b’day jatuh masa bulan puasa so tahun ni kiranya kena sambut ‘besar2an’ lah kan. She wants to invite her friends over for a birthday party. Kenalah Mummy buat her famous ‘things to do’ list camtu, hahahaha…..
Nak tau apa habit dia sampai la ni tak boleh hilang? She sucks her thumb! Dulu masa baby sampai dia umur about 2+, she sucked her 2 fingers, jari tengah n jari manis (her middle n her ring fingers) sampai her skin there became quite thin and fragile. So, I taught her to suck her thumb instead sebab kesian sgt tengok 2 jari dia tu, bleeding teruk sometimes. Dari tak boleh tidur sbb tak dapat hisap jari, tu yg I taught her how to suck her thumb. At first, she found it very awkward nak hisap thumb sbb dah biasa hisap 2 jari sekaligus but sekarang ni, tak boleh tidur kalau tak hisap thumb, hehehe……

But the weird thing is, she wont and is unable to suck her thumb without her blankie! She has to have her blankie, barulah boleh thumb tu masuk mulut. And bukan semua kain boleh jadi blankie, kain yang buat bedung dia when she was a baby, I cut it into quarters and sekarang ni jadi blankie dia. Kalau pergi jalan jauh mesti kena ada blankie ni, kalau tak, memang tak boleh tidur lah dia. And kalau dia tak boleh tidur, we all pun gerenti lah tak boleh tidur punya kan! Nasib baik lah she has a few blankies so kalau I basuh pun she doesn’t mind. She told us last time, she’s going to give up sucking her thumb when she turns the big 5. But now she knows it’s just around the corner, she has changed her mind, she only wants to give it up when she’s as old as Mummy! For her that’s going to be a very very very long way away still, hmmmmm!

p/s she pleaded with me not to put her photo sucking her thumb on the blog sebab dia malu and embarrassed that people will think she’s still a baby sbb still suck her thumb. I told her ramai lagi budak baya dia suck their thumbs too and no one is going to tease her. I told her aunties yang baca Mummy’s blog semua baik2 and bukan jenis yang suka tease😉 baru lah dia bagi I letak gambar dia, aduhai anak, kahkahkahkahkah…..

12 Responses to “”

  1. Liasari Says:

    tell her the sucking thumb photo of her is sooo cute just like my fahmi. and he hisap thumb belah kiri saja!!! he’s 4 1/2 now…lagi dahsyat tau.

  2. lemongrass Says:

    Hahaha Lia,
    samalah dgn Zahra, just thumb belah kiri aje! teruk betul zahra n fahmi kan!Bila dia kata nak berenti suck his thumb?🙂

  3. gee carmen Says:

    ye..yee..
    salah satunye auntie GEE yang baik. hahaaaaaa….

    alaaaa , kite tak kisah pon kalau si kecik tu isap jari lagi.. kan dia anak manja lagi kan.. heheeeee

    i suuuukeee tengok pizza tu.. sangat menyelerakan. susah tak nk buat pizza punye doh?? huhuhuuuu

  4. lemongrass Says:

    Hi Gee,
    auntie Gee memang sentiasa baik hati kan, hehehe… tak kan tease budak2 kecik🙂. senang aje buat pizza dough tu. Cuba cari under label ‘recipes’, tak silap adalah.

  5. KAK TON Says:

    Cutenya Zahra hisap jari..
    macam baby

    kakton…

  6. Tulip Merah Says:

    patutlah semalam takde entry, mummy malas tahap gaban…hhe…he…

  7. Intan Rosnitta Says:

    Birthday Zahra in October? Sama dgn auntie intan tau!

    Don’t worry Zahra dearie… lama2 habit tu akan hilang.

    “THINGS TO DO” list? Mesti pjg berjela2 tu… hihi😀

  8. lemongrass Says:

    Hi Kak Ton,
    tu yg dia malu klu orang tau dia masih hisap jari sbb mcm baby,hehe

    Eeta,
    memang malas sgt2 lah.Tengok dapur tu pun tak kuasa,hehe. Hari ni dah tak malas🙂.

    Intan,
    ‘things to do’ list tu rasanya panjang lah jugak tapi tak mula buat lagi,hehehe… U lahir awal Oct ke cos Zahra’s on the 6th.

  9. Liasari Says:

    the thing is, esok2 bila ajar dia puasa mcm mana ek? coz fahmi isap jari almost all the time, tgk tv pun bleh isap jari.

    ohhh zahra ni librans ye? same with me & hubby…mine 2 days b4 raya, hubby's pertengahan raya

  10. lemongrass Says:

    Lia,
    I kena sorok her blankie barulah dia tak hisap jari, hehehe. Dah buka baru bagi balik ke dia🙂.

  11. Wangi74 Says:

    Samalah dengan aisha..hisap thumb belah kira bersama ‘bumbum’nya aka blankie tp blankie tu dia dpt hadiah masa baby2 dulu..takleh tukar beli baru sebab yang lam atu dah teruk still nak yang lama jugak:)

  12. lemongrass Says:

    Hi wangi,
    Hehe, ramai jugak ye budak2 ni yg hisap thumb belah kiri.nasib baik lah my dotter tak kisah I basuh blankie.Dah jadi ‘rag’ ke aisha’s bumbum?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: