Sekejap aje dah 10 hari Ramadhan berlalu, 1/3rd of it gone so quickly. Someone once said to us, the days will seem long when you are fasting but the month will race by so quickly. Betul jugak kan! Kalau kat Malaysia ni, kejap lagi sure dah berkumandang lagu raya kat all the shopping complexes. Kat sini, masa bulan puasa tahun2 lepas, I listened to ERA online so terubat lah rindu sikit nak dengar lagu raya. Tahun ni, rasanya just pasang cd ajelah, hehehe. Yang faham melayu pun cuma I sorang aje kat rumah ni pun, hahaha. The Little Misses when they hear malay songs on the radio, sibuk tanya, ‘what are they saying Mummy? what are they saying Mummy?” Aduih, tak sanggup nak translate all the songs satu2 kat diaorang! But they know that bila bulan puasa aje, Mummy loves listening to malay songs. Bulan2 lain, sikit pun dia tak heran, hehehe.

Miss very-soon-to-be-5 last nite told me yang dia nak puasa full today so tadi she told her teachers yang dia nak puasa full, tak nak have lunch at school. I said to her, kalau dia tak larat, I ada bekalkan lunch for her. When I picked her up today after school, tanyalah dia, still puasa lagi ke. She said, dia cuma mkn corn chips snack aje tadi masa lunch, tak mkn her pasta langsung. I was quite impressed sbb dia jenis yg will finish everything in her lunchbox. And bila balik rumah pun, she didn’t eat or drink until buka tadi. But sekejap2 pergi dapur bila tercium bau sedap from what i was cooking and said, I’m so hungry! She was so happy sbb dpt ‘puasa’ like her big sister, hehehe. But masa buka tadi, sikit nya banyak ke dia makan🙂. Kelaparan betul tu!

Ini gara2 terliur tengok lopes kat ‘rumah’ Mallan tadi so balik fr school, terus masak lopes. Luckily resipi ni resipi express masak in the microwave, so sekejap aje dah siap. Yang lamanya, merendam pulut tu n masak air gula, hehehe. Dapat resipi fr Myresipi I thought I would be the only one yang lalu makan lopes ni, rupa2nya, the other half and Miss very-soon-to-be-5 pun suka sangat2 dengan lopes. Terkejut Mummy, hehehe.

Tengoklah dia makan, ini her 3rd lopes. I think she thinks that’s dinner, tu yg makan beria🙂.
This is main meal, I made impossible quiche. Basically it’s just crustless quiche. Guna leftover ayam from nasi ayam hari tu. The other half makan half of the quiche, dia pun kelaparan agaknya malam ni🙂.
I know I know, memang rupa tak cantik langsung but rasa tetap sedap, hehehe. I made baked caramel custards. I think I overcooked it and over mixed it kot tu yg jadi mcm berlubang2 and not smooth. But the inside was really smooth looking, luar aje yang mcm tu. I guess masa ni lah u can say, don’t judge a book by its cover kan, wehkehkehkehkeh.

11 Responses to “”

  1. KAK TON Says:

    heheh
    My doter tanya…apa tu ibu…
    I cakap puding karamel…
    Dia kata…la..ingatkan nasi goreng…
    Tapi asal rasa sedap…ok!!!

  2. Flower Says:

    Jadi gak you buat lopes tu ye. I ingat hari ni nak buat sago gula melaka. Gula lopes masih ada lagi. Hari ni I start balik posa setelah lama off.🙂

    Semalam Omar ngan Hana pun posa 1/2 day. Kena inform dulu ngan cikgu. Cikgu tanya ada ‘something’ tak dlm lunch box, kot kot kelaparan nanti. Both of them buka puasa at 12.00noon time lunch. No snack.

  3. Intan Rosnitta Says:

    Bila caramel tu cover custard pudding tu, hilang la semua jerawat2 dia… Asal sedap di tekak sudah…

    Congrates Zahra. 20 more days to go!

    😛

  4. gee carmen Says:

    salam, kak.
    editor newspaper kami tgh cari sape2 org mesia yg bekerja/menetap di luar negara untuk membuat ucapan hari raya. akak berminat tak?

    kalau akak nak, akak send jer gambar akak dengan famili akak (tapi gambar x nk formal sangat berbaju kurung, kalau boleh yg santai jer), pastu sedakan ucapan hari raya sekali yerr..

    nanti akak hantar kat email saya:
    boniehalsy@yahoo.com

    akan kelaur di suratkhabar KOSMO…
    heheheee.. cepat tau, jgn lambat🙂

    gee

  5. gee carmen Says:

    CONTOH UCAPAN:

    UCAPAN selamat menyambut Ramadan al-Mubarak dan salam Aidilfitri daripada kami sekeluarga. Mohon ampun maaf zahir dan batin buat mama, baba di Kajang, ibu mertua dan ayah mertua di Besut, Terengganu. Tidak dilupakan adik Syadwa, kak Menti dan kak Tee, mak cik Huda serta nenek Bee di Brunei serta sanak-saudara di Kajang, Besut, Pahang, Johor, Brunei dan Singapura. Salam Aidilfitri teristimewa buat warga Universiti Sains Islam Malaysia, Nilai serta rakan-rakan yang masih mengenali diri ini.

    Daripada:
    SYAHIRAH ABDUL SHUKOR, MOHAMAD ZAHAR SULAIMAN, FATHULLAH IRSYADI dan FARIS IRSYADI
    – Keele University, Stoke-on-Trent, United Kingdom.

  6. lemongrass Says:

    Kak Ton,
    wahkahkahkah. Patutnya saya buat teka ‘apakah benda ini’ hehehe. Saje je letak gmbr yg teruk u so orang tau lah yg ada bnyk gak masakan sy yg tak jadi,hehehe.

    Mallan,
    A’ah, jadi u, sedap sgt sbb dah lama beno tak mkn lopes.My hb takde wknd ni so malas lah I nak masak lebih2,hehehe.

    Intan,
    Zahra pun mcm Along u.Harini dia tak larat nak ‘pose’,hehehe.Pose sampai lunch aje,pastu balik rumah mkn sandwich🙂.

    Gee,
    Ye ke editor u tgh cari org? Ish, malulah camni,hehehe. Nanti lagilah glamour akak, kehkehkeh. Nanti, tak lah rahsia lagi my name🙂

  7. gee carmen Says:

    iyerr..
    meh lah kak..
    kasi glamer sket…
    kiteorg dah kekeringan bahan nie
    hik3

  8. amisah Says:

    tahun ni dengarlah hot fm or fly fm online pulak…

    wah! masuklah the kosmo punya ucapan tuh…

    gee carmen: pastuh, bagitau la akan keluar brp hb.. my hubby selalu beli kosmo, but i’m not a bookworm, so i suka tgk gambar jer🙂

  9. gee carmen Says:

    amisah:
    ala , kakak lemongrass kite nie tak mo carik glamer laaaa. dia sangat pemalu rupenye…

  10. lemongrass Says:

    Amisah,
    weh, terus glemer 1 m’sia nanti, hehehe.

    Gee,
    kena tunggu hubby akak balik next week, baru boleh ambil gmbr n maybe klu he said ok, I’ll email it to u ye

  11. gee carmen Says:

    ok..ok.. tapi jgn lewat sangat taw… takut x sempat kua newspaper jerr. thanx yerrr🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: