Untuk Pekaboo n Nana, a very simple tiramisu recipe:

-sponge finger biscuits (klu takde, guna sponge cake pun boleh jugak kot)-bnyk mana nak guna depends on berapa ramai nak makan
-1 cawan black coffee, tak payah letak gula
-200 mls thick cream
-1/4 cup caster sugar
-Kalau nak lagi creamy, boleh tambah cream cheese -100g
-grated chocolate sebagai hiasan

-Pukul thick cream bersama gula caster sehingga kembang dan gebu, guna whisk aje pun boleh. -Pukul cream cheese sehingga kembang sedikit dlm mangkuk yg lain. Kemudian campurkan cream cheese ke adunan thick cream tadi dan kaup balik sehingga mixed.
-Celupkan sponge biscuits tadi kedalam air kopi dan susun dalam acuan mangkuk atau gelas cantik atau cawan cantik. Sendukkan adunan cream n cream cheese tadi ke atas sponge biscuits tu dan ratakan. Boleh nak buat layers atau klu dlm gelas/cawan, cukup 1 layer aje.
-Taburkan grated chocolate atas cream. Chill dlm fridge utk a few hours sebelum dihidangkan.
– Kalau nak resipi yg original nya, yg guna telur n mascarpone cheese, boleh tengok kat sini.

Malam ni berbuka puasa with the Little Misses aje, the other half’s still away. He said to me, kalau I nak makan segala jenis mee, masa ni lah nak buat since he wont be at home. Selalunya memanglah I akan masak segala jenis resipi mee yg guna mee kuning bila dia takde. Tapi bulan puasa ni, takde mood pulaknya nak makan mee. Tak tau kenapa. Maybe I kena tukar haluan masak meehoon or kueyteow kot, baru ada selera nak makan agaknya, hehehehe.

So, tadi fikir lah banyak kali nak masak apa for dinner. Last2 I masak nasi aje, with pajeri terung and dendeng daging. Resipi dapat from MyResipi. Barulah berselera sikit makan masa iftar tadi, hehehehe. Maybe sbb dah lama tak makan nasi kot, tu yg ‘mengidam’ tekak ni nak rasa nasi🙂. Kalau the other half tau I masak nasi, sure dia sedih dbb tak tunggu dia balik baru masak. Takpe, I masak banyak2 so boleh freeze and makan buat buka nanti masa dia dah balik, hehehe.

And, nak tayang toy I baru beli tadi sempena nak sambut raya. Mula fikir, kalau nak beli setakat nak buat biskut raya aje, tak berbaloi rasanya sebab berapa banyak ajelah biskut raya yang nak dibuat kan. Tapi bila tengok the set comes with icing nozzles as well, so berbaloi jugaklah beli nya, hehehe. Padahal buat b’day cakes pun boleh kira dgn jari aje in a year. But since it’s made from stainless steel, hopefully it’ll last for a long time lah! Bolehlah jadi barang turun temurun ke anak cucu, wahkahkahkah.

2 Responses to “”

  1. Flower Says:

    I pun ada benda alah tu. I panggil tu weapon of mass destruction.🙂. I bought that nearly 2.5 years ago dan I pakai benda tu boleh kira 2 or 3 kali je. Tak berapa gemar sgt pakai. Kalau butter cookie dough tu a bit keras, sakit tangan nak tekan.

  2. lemongrass Says:

    Mallan,
    I tak tau camner nak guna. Tak jadi lah my biskut, don’t know what went wrong. U kena ajar I lah camner nak guna or else takde kuih raya lah I this year, hehehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: