Penat betul hari ni sebab buat marathon buat kuih raya dari pagi tadi, hehehe. Bangun pagi tadi (well, pukul 8 pagi ke?) terus mula buat kuih gunting sampai lah pukul 11 baru habis siap menggoreng and mengemas semua.
Then straight away sambung dengan tart nenas which was a real pain nak buat. I tried using the cookie press again, ingat nak buat tart nenas bentuk bunga but hampeh tak jadi. Last2 I guna the cookie press utk buat tart nenas gulung, baru lah menjadi and cantik sikit my tart. Heran betul, boleh pulak guna cookie press tu buat tart gulung, tapi nak buat bentuk bunga langsung tak jadi. But I forgot to sapu kuning telur on the tart so bila dah masak, pucat lesi aje rupanya, hehehe, but rasa still menawan so tak kisah lah kan! Lepas aje habis bakar tart nenas, I sambung pulak buat Cornflakes meringues sebab nak use up putih telur from the biscuit making yang tersimpan sejak haritu lagi. I can’t remember where I got the recipe from, minta maaf lah ye kat tuan empunya nya. Miss very-soon-to-be-5 was so happy sebab she got to be the taste tester the whole day. I asked her tak nak puasa ke, she said, “no!”, hehehe. Mana boleh puasa when Mummy is making all this cookies and kuih. Poor Miss 9 sebab asik terhidu bau sedap2 coming from the oven the whole day. Tu yg dia melantak makan cornflakes meringues tu masa buka tadi. She said it tasted like marshmallow and cornflakes🙂.

Then bila dah siap semua biskut n kuih, sambung pulak masak for dinner. Wei, tak larat dah nak tengok dapur tu! Malam ni sure tidur lena sungguh sebab penat memasak satu hari suntuk, hehehe. So far, dapat lah 5 jenis kuih, cukuplah kan tu, sape aje yang nak makan pun nanti😉.

Dinner malam ni, nasi putih, kari ayam n terung, sambal goreng kacang dgn tempe n bilis, ikan mackerel goreng n telur masin. First time masak telur masin kat Perth ni sampai lupa berapa lama nak kena masak dah. Bila potong tadi, nmpk mcm still runny sikit but dah rebus sikit punya lama ke, don’t know what went wrong.

8 Responses to “”

  1. Liasari Says:

    LG,
    the cornflakes meringue was my favourite cookies dari kecik!!! hari ni baru je my bro minta i buatkan coz memang dah lama sangat tak buat biskut cornflakes ni… semua org dah rindu. i blaja buat cookies ni from my long lost best friend. egg white+sugar+melted butter+cornflakes pastu bakar. macam tu ke u buat?

  2. Mommy Lily Says:

    salam LG,,

    meriah la raya tahun nie ye…berderet2 nanti tin biskut umah dia…hihi
    nk pegi la sana nanti

  3. Flower Says:

    Rajinnye cik kak buat kuih raya. I belum start apa2 lagi. My hb n Hana tgk sakit ni. Kena batuk2 dan high fever. Hana mata sampai besar bag dia sbb tak boleh tidur malam. Hari ni kena gi follow up checkup lagi. So no school for her only for abg.

    Nampaknye tahun ni my marathon bila nak dkt raya rasante. Masa tu dah cuti sekolah kan. Time2 sekolah ni leceh sikit lah. Takut nanti time bakar kuih, kena stop setengah jalan nak ambik diaorg dari sekolah lak. Potong steam je.

  4. Intan Rosnitta Says:

    Lg,

    Conflakes meringues tu mcmana nak wat? Nmpk best je…

    😀

  5. gee carmen Says:

    perghhhh..
    sungguh rajin…
    i yang baca pon leh rasa mengah, inikan pula org yang membuatnye di siang hari bulan pose kan?
    syabass kak… hehehehee. bertuah si kecik tu boleh makan siang2 hari yer, ye lah.. kene jadik tukang rasa makanan. wah.. gitu lah adik kecik tu!

  6. lemongrass Says:

    Lia,
    I rasa yr recipe sure lagi sedap sbb pakai butter. Mine i dpt dr mana I forgot but just used egg white n sugar aje. Senang sgt2 buatnya kan, hehehe.

    Mommy Lily,
    Meh lah dtg sini, adalah jugak kawan nak mengabiskan kuih raya I nanti,hehehehe.

    Mallan,
    Sian yr Hubby n Hana, hope they are getting better though. Semlm I ter rajin sikit tuyg buat 3 sekali gus,hehehe. Wknd ni nak kemas rumah beria tu yg sure bz nya!

    Intan,
    Alya suka sgt2 cornflakes meringues tu.For me, it’s ok lah but kids will definitely like it. I dah post recipe for u.

    Gee,
    wehkehkeh, memang mengah semlm. Pose pulaknya.Nasib baik lah semlm was so cold so tak lah haus sgt🙂. Zahra memang suka jadi food tester sbb dia mmng suka food!

  7. saveme_zero Says:

    kak…sedapnya biskut raya tu…klu dkt..nak test rasa…hehehe. sy tak buat pun..satu tjk…pastu org kasi..hehehe

  8. lemongrass Says:

    Hehehe saveme_zero,
    Bila kat perantauan ni, buat kuih raya barulah terasa meriah sikit raya ni🙂.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: