I am so sad tonite. Why you may ask? Because tengok lah gambar kat bawah ni…………
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


My Tart Nenas tinggal satu bekas ni aje lagi, wahhhhhhhhh!!!!!!!!! Sedih betul lah sebab first time buat tart nenas gulung ni in my whole life and first time jugaklah my tart nenas sikit nya gebu and melt in the mouth. And sekarang tinggal 1 bekas aje😦 . And if anyone tertanya2 bekas apakah yang berwarna pink itu, itulah bekas kuih raya saya, siap kaler pink lagi tu Cik Minah, jangan tak caya, hehehehehe.

Kisah bekas tu mcm ni, pagi Raya tu bila tengah sibuk2 nak isi biskut and kuih raya baru tersedar yang I memang takde langsung balang or bekas cantik2 nak buat isi all my home made kuih and cookies. So, pagi2 raya tu geledah my store room and found these cute ‘takeaway’ plastic containers I bought so long ago to letak mee goreng mcm yang kat kedai tu. Anyway, dari takde bekas kuih langsung, I pun guna ajelah bekas ni and they turned out to be really pretty sitting on the coffee table and also kedap udara. Bila orang nak makan, they just flip the lids. But, sayangnya people can’t see the cookies inside so kira mcm treasure hunt lah bila nak makan and cari biskut yang kita nak, hehehehe.

Anyway, back to my sedih story, kiranya adalah lebih kurang 12 biji aje lagi tart nenas yang tinggal and I’ve already told the other half that no one can touch them except me! Hehehehe, tamak haloba betul wife dia ni when it comes to tart nenas🙂. I really want to make some more this wknd sbb jem nenas banyak lagi in the fridge. But then, if I were to make some more, it will mean that I will be eating them non stop which can only lead to one thing….. weight gain! Baru aje 9 hari Raya, but I’ve already gained 1 kg, hampeh betul! Tapi sayang pulak kan kalau jem nenas tu terbiar aje kat dlm fridge tu sampai berkulat ;-)….. Dilemma Hari Raya, wehehehe.

So, apa yang patut I buat ye? Give in to my desire and make more tart nenas this weekend and not worry about the weight or tak payah susah2 buat tart nenas and stay slim forever🙂.

8 Responses to “”

  1. sheri Says:

    LG, I LOVE tart nenas (hint, hint), buatla this weekend.. nanti i dtg raya rumah u i tolong makankan jadi u stay slim forever ;p… ok tak cadangan i?

  2. Tulip Merah Says:

    buat je lagi kuih tu.. kalau takat tambah berat 1-2 kg tu takpe lagi..

  3. Flower Says:

    You buat je. Boleh simpan for hari raya haji. You makan sikit, takut kempunan kan, yg lain suruh your DH sorok. Bila raya next, keluarkan aje…

    ps – warna warni ye bekas kuih you. Kat sini walaupun tak letak dlm bekas kedap udara, biskut still tak mudah lemau mcm kat Msia kan.

  4. Intan Rosnitta Says:

    I suggest buat je tart nenas tu. Jem pun dah ready kannnn. Lepas tu pack utk hb & little misses bawak ke office & sekolah. Tinggal sikit utk u kat rumah.

    So, moralnya… jem tu x membazir, semua org boleh rasa & u pun x kempunan.

    Hmmm, how's my idea? Ok tak???

    Hahaha😛

  5. CikMin Says:

    salam LG..i pun setuju2 ler gan cadangan2 kt atas tu..wat je tart tu now!!!..hehehe…klu setakat tambah 5 kg lg pun..u still look young and selim… go..go..LG!

  6. lemongrass Says:

    Sheri,
    I know, why not u tolong I buat nanti masa u dtg rumah I. Lagi best, klu u aje yg buat kan utk I, hehehehe…..😉. Boleh I relax🙂.

    Eeta,
    klu bdn susah nak naik mcm eeta, takpelah kan.Ini snng banget nak naik nya,tengok mknn aje pun dah boleh naik,😉 hehehehe.

    Mallan,
    I ni selagi ada kat dpn mata, selagi tu lah I mkn.Hubby I mmng tak tau sorok kan barang sbb I akan jumpa punya lah, hahahaha.

    Intan,
    Tart nenas kesayangan nak bagi kat orang? Lambat sikit lah, hehehe… Dah sure nya I yg akan makan semua🙂. Klu orang yg nak bagi I tart nenas, I alu2kan sgt2🙂.

    CikMin,
    Aduih, semua orang beria2 suruh I tambah berat ye, hehehe….. Tapi mmng lah teringin sgt nak buat tart nenas tu lagi tp bila fikir lemak2 yg berkumpul kat bdn ni, rasa ngeri pulaknya, wehkehkeh.

  7. ctnik Says:

    salam kak lG,

    pergh cantik la gulungan tart tuh,susah ke nk buatnya?buat aje,pastu guest dtg leh jamu..ct terasa nk mkn tp mls pulak nk menyetart ni..hikhik..jem pun dh tinggal sikit..hikhik

  8. lemongrass Says:

    Salam CTNik,
    Selamat Hari Raya. Tak lah susah buat tart gulung ni tp leceh sikit sbb kena buat kemas2 n cantik2,hehehe…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: