Baru aje habis ‘playing’ in the kitchen for tonite. The reason why I was so ‘enthused’ to bermain kat dapur tu is that the Little Misses’ school is having an Open Day tomorrow and I’ve promised the president of the PFA (parents and friends assoc.) yang I’ll be donating some cakes for the food stall. If I had started the baking sooner, tak lah sampai malam baru siap, ini lepas dinner baru lah terhegeh2 nak mula, hehehe…

Pastu instead of baking the usual easy cakes that I’ve made before like choc cakes or butter cakes or muffins, I tried making swiss roll u! Actually dah lama sangat2 teringin nak menggulung ni di sebabkan dek tergoda tengok Cik Mat, Mama Fami and Fidah menggulung lah ni! I blamed them for the’virus’, hahahahaha…. Nasib baik lah resipi fr Mama Fami’s blog teramatlah senang nya so tak lah sampai berjam2 kat dapur tu🙂. But senang2 pun, still tertanggal gak ‘kulit’ swiss rolls tu so jadi ‘naked’ lah my swiss rolls, wahhhhhhhhh!!!!!!!!!! Hampeh betul, dah lah for the food stall pulaknya, malu nak bagi wei, hehehehe. Takpe, I’ll tell people it’s supposed to be that way😉. Kalau I rajin esok, I’ll make some more cakes in the morning before the Open day starts so kalau I segan nak bawak the naked swiss rolls, ada lah jugak cakes lain yang I boleh sedekahkan…….

For our dinner tonite, we had fish! Dah lama bebeno tak makan nasi and fish ni (well, sardine terkecuali :-)). Kalau kat M’sia and masa student dulu, selalu makan fish, bila dah kawin and ada family ni, jarang sangat makan fish ni. And I pun dah lama sangat tak makan ikan bertulang ni, so semalam beli lah ikan bawal but yang frozen aje😦 . Ikan bawal hitam yang frozen ni was $8 a kg but kalau bawal putih tu it’s $15/kg, mahal sangat2 pulak rasanya for me. Salmon jangan cakap lah, lagi lah mahal nya🙂. Walaupun OZ ni dikelilingi laut, fish and seafood are quite expensive here due to high labour cost, tu yang we all lagi selalu makan chicken and beef aje, hehehe.

The other half wanted sweet n sour when I told him I bought bawal. So, the adults had sweet n sour and the Little Misses had bawal goreng. But biasalah kan, mat saleh and anak2 mat saleh ni tak pandai makan ikan bertulang. So, Mummy kenalah leraikan isi ikan from the tulang for anak2 and bapak dia sekali! Tu yang buat I malas nak masak ikan bertulang ni even though I really love them🙂.

Bawal sweet n sour.

Terung goreng bercili


My ‘naked’ swiss roll😉. Swiss rolls orang lain cantik aje berkulit mcm2 kaler and corak, my swiss roll kuning aje, hehehe…..

4 Responses to “”

  1. Mat Gebu Says:

    LG…2nd time mat buat pun kulit dia lucut sikit, half-naked uuu!!, tu pasal mat gulung terbalik, yg fluffy side kat luar n half-naked kat dalam, jadi ala2 tutup aurat punya swiss roll laaa…hehe..tapi mama fami buat cun laaa… i pun jeless..

  2. lemongrass Says:

    Cik Mat,
    knapa ye kulit tu terlucut?I guna baking paper but kulit tu semua melekat kat baking paper tu.Baking paper tu cantik aje brown nya,hehehe. Baking paper tu kena grease lagi ke before letak adunan swiss roll ni?

  3. Flower Says:

    Pelik ye kat sini org tak berapa mkn ikan walhal laut kiri kanan. Kat rumah I pun gitu. Tapi my anak2 suka makan ikan. Lebih2 ikan goreng. Tapi kepala mesti ke pancung. Kalau tak diaorg tak makan. Katanye ikan tu staring kat diaorg.

    Bab2 baking I dah tutup dah last Friday. No more baking until nightmare I berakhir dan mimpi indah dtg semula.

  4. lemongrass Says:

    Hahaha Mallan,
    Sian you kena baking sikit nya banyak ke kek one after another. Tu lah, sape suruh bersalin dates dekat2😉. My kids pun suka makan ikan goreng but takut sgt dgn tulang tu so I lah kena leraikan for them.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: