The other half said to me most nights at dinner time, “I’m so thankful that you can cook and I’m even more thankful that you can cook different types of food!”๐Ÿ™‚. Ye lah kan, kalau I cuma tau masak nasi and lauk pauk aje, mau lah dia kebuluran tak dapat makan his western food, kehkehkeh. I guess he’s thankful sebab he can save loads of money on the takeaway and eating out expenses, hehehe. But it is true though, I can’t imagine what our household bills would be like if I can’t cook decent food/meals. I’m not talking about cooking 5 star restaurants type of food here mind you, I’m just talking about normal everyday type of food (well, my household kind of normal everyday food lah). Memang lah rasanya pokai every month kalau makan kat luar setiap hari. Some people can afford eating out everyday but we definitely can’t! Especially dengan all the varied likes and dislikes of the people in this house, lagilah susah nya kalau nak eat out unless you go to a food court.

The other half said everytime we go out to eat, he would think to himself, “hmmm, my wife can cook this so why do I want to waste my money buying this?”. Don’t get me wrong, he doesn’t mind going out kalau I malas or penat nak masak but I pulak yang rasa like it’s such a waste of money buying food that I can cook better at home. Tu yang lagi lah buat we all jarang keluar makan, hehehe…. I’d rather masak indomie goreng and goreng telur at home๐Ÿ™‚.


Like tonite’s dinner for example, I wonder how much it would have cost us to buy this at a restaurant? I wonder how much it would cost for a plate like this in Malaysia ye? I ni dah lama sangat2 tak makan western food kat M’sia sebab setiap kali balik M’sia, memang lah we all tak pandang western food ni except McD or KFC lah, hehehe. Rugi lah kan kalau balik M’sia tak merasa all the glorious asian food yang berlambak2 everywhere๐Ÿ™‚. I calculated just now, for 4 of us, tonite’s meals cost us roughly around $10 aje for all the raw produce and gas and electricity. Murah kan! Tu yang everyday, I said to my kids and the other half, bersyukur lah banyak2 dapat Mummy and wife yang pandai masak, hahahahahaha….๐Ÿ˜‰. And the other half said to me pulak, “bersyukurlah banyak2 dapat hubby yang boleh makan everything!”๐Ÿ˜›

P/S Tukar topic kejap, apa ke hal lah kereta ni parking macam ni? balik from work just now, I saw this car on our street, opposite my house, until la ni, still ada lagi kat situ. I’m really really perplexed how someone can park their car macam ni. What was the person thinking! Probably drunk masa tgh park the car ke tu yg tak sedar the car’s halfway on the road. Entah lah, tak tau nak cakap apa, cuma boleh geleng kepala aje lah tengok perangai manusia ni…….

8 Responses to “”

  1. Ida Says:

    LG boleh kasi tak resepi macaroni yg berkuah carbonara tu…

    Dah try google and try tp tak sedap la…nak try yg u punya plak…adakah?

  2. gee carmen Says:

    yerrr… bersyukur lah dorang sbb akak ni mmg pandai dan sangat2 suke memasak. semua masakan berlainan versi… hmmmm npk semua sedap. tu pasal lah kalo nk beli makann kat luar cam tu mmg membazir sbb mummy dorang pandai memasak. eheheheeeee….

  3. Jiya Says:

    Hehehe.. betul tu kak, kalo makan kat restoran yang makanannya kita boleh masak lebih sedap dan banyak, lebih baik makan kat rumah kan dan terlalu bersyukur bini pandai/boleh masak dan suami bleh makan suma jenis makanan (tak cerewet). Tak sakit pala kalo lauk ikan masin pon.. kah kah kah! Really enjoy baca akak nyer setiap entri๐Ÿ™‚

  4. Mat Gebu Says:

    Setuju dgn u LG…nasib baik laa luu pandai masak beb!!….Dan syukur juga “mat saleh” u jenis tekak semua boleh masuk….Pssttt!! LG…nanti boleh lah rembat apartment kat tepi sungai (sungai ke?) yang u idam2kan tu….

  5. lemongrass Says:

    Hi Ida,
    carbonara ni yg pakai ‘bacon’ n eggs utk buat sauce nya kan. i tak pernah buat carbonara sbb ‘malas’ betul buat sauce ada eggs in it,hehehe. Tapi nanti I cuba cari recipe for you ye.

    Hi Gee,
    I suka tengok orang makan my food beria2, tu yg i suka masak for my hubby n kids๐Ÿ™‚. tapi kdg2 masuk Cik Tong jugak sbb tak kena dgn tekak sesiapa, sedih kjap,hehehe.

    Hi Jiya,
    tu lah kan,rasa tak berbaloi kdg2 pergi restaurant ni bila kita boleh masak sendiri. Pastu,kdg2 rasanya ntah apa2 aje kat restoran tu! Mmng rasa bersyukur sbb Hubby Mat Saleh boleh mkn asian food so tak lah akak pening nak masak western aje hari2๐Ÿ™‚.

    Cik Mat,
    Mat Saleh I batu n kayu pun dia telan,wehkehkehkeh. Kalau we all beli apartment tepi sungai tu, mmng lah hari2 kena makan maggi aje lepas tu! Tak boleh lah I tayang food sedap2 lagi u.hahahaha

  6. Intan Rosnitta Says:

    Tak dinafikan u mmg terer masak. Dan tak dinafikan kata2 your hb jugak! Hahaha..

    Isshh I rasa nak tolong je park kereta tu betul2 sikit. Sakit mata je tgk!

  7. katak_78 Says:

    Hi kak LG..lama tol tak menjengok resepi kat cnie..wow..anak2 kak LG dah besau..anak dara U!! Ada rasa2 nak tambah lagi for next year?? BB boy??hehehehe…K la..muah!!muah!!frog princess cium tu taw!

  8. lemongrass Says:

    Intan,
    hehehe, mmng lah betul kata my hubby tu sbb klu dia tak suka mkn my food, mmng lah I tak motivated langsung nak try masak segala mcm benda kan๐Ÿ™‚. I pun hari tu, rasa nak aje ketuk setiap rumah mintak kunci kereta tu sbb nak tolong parking kan!

    Hi katak_ayu,
    Sihat? Dah cuti skolah ni dah kurang lah ye bz nya?We all sihat aje n mmng lah anak2 dara tu makin besar n makin naughty,hehehe. Nak tambah lagi? Oh noooooo!!!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: