This entry is for people out there yang tanya macam mana my roti jala jadi begitu cantik, hehehe. I nak perturunkan ilmu (which is not mine to start with) ni so lepas ni semua roti jala akan cantik2 belaka. Actually Azie yg bagi idea ni so I ni memanjangkan idea dia aje lah kiranya🙂.

The things you need:


-botol sos plastic that you can buy very cheap kat pasar malam or kedai plastic yg berlambak2 kat M’sia tu. Make sure the opening/ hole tu tak lah besar sgt ye or else tebal sgt pulaknya kiraian jala tu nanti.
– non-stick pan klu ada, klu takde just guna kuali leper biasa but kena letak minyak sikit lah.


-First you lorekkan macam ni. Just squirt the batter out of the plastic bottle. Sebab there’s only 1 hole/opening, teramatlah senangnya nak control the flow and tak tersumbat langsung tu yg best aje menjala guna cara ni, hehehehe…..


– Then you lorekkan atas dia macam ni, jadi bentuk net. Kalau you want it to be star-shaped ke, spider web-shaped ke, squiggly-shaped ke, it’s up to your imagination. For me, mcm ni aje pun dah cantik, hehehe. Then lipat mcm lipat popia, lipat the sides first, then gulung. Kalau nak buat menjamu orang ramai, memanglah cantik aje🙂.

9 Responses to “”

  1. CikMin Says:

    salam LC…ha..ptg td i dh try ni guna botol sos..lupa lak nak snap gambar…i masak pakai electric pan lagi tu…hehehehe….xyah guna minyak…baguskan…

  2. lemongrass Says:

    Hi CikMin,
    snng kan nak membuatnya banding klu guna acuan plastik rotijala yg kaler kuning tu. I cukup nyampah kat acuan kuning tu, dah dpt botol sos ni, I terus buang acuan tu,hehehe.

  3. Rafizah Nordin Says:

    oooo gini rupenye.botol sos ade je tu.sblm ni letak mayonis tp mayonis dah abih.pasni leh godam letak batter roti jala lak.wahaha time kasih kak LG…muah!!!

  4. Intan Rosnitta Says:

    OIC!!!

    Thanks to LG & Azie.

    😀

  5. Azita Says:

    ooooo cam gitu buatnya. thanks for sharing the tips!!!

  6. halen Says:

    thanxs k.min,
    akhirnya dpt juga sy blaja wat roti jala ni.
    sblm ni wat guna acuan dia x penah nk cantik jala sy tu.
    lps ni ble la guna cara yg sgt la senang ni..:)

  7. lemongrass Says:

    Fiza,
    camni lah rupanya botol sos tu.Kat sini jual 3 botol for $2 tp kecik lah so kena bnyk kali isi batter lah. But mmng berbaloi lah beli, hehehe sbb skrg ni my jala dah cantik banget! WAhkahkahkah.

    Intan,
    Abislah rahsia I, kehkehkeh. tak bolehlah jadi world’s greatest cook mcm ni😉.

    Hi Azita,
    Senang kan? Lepas ni boleh lah u selalu menjala🙂.

    Hi Halen,
    I pun menyampah sgt2 dgn acuan plastik kuning tu sbb selama ni bila guna benda tu mmng tak pernha menjadi roti jala I, buruk aje rupa. Bila dah guna yg ni, baru lah cantik sikit n tak lah rasa segan nak bagi kat orang, hehehe.

  8. nj Says:

    Thank you for sharing the roti jala trick…wahhh not only square shape…love shape pun boleh buat ni….what a magic plastic bottle!
    Thank you lemongrass…

  9. lemongrass Says:

    Hi NJ,
    I cuma memanjangkan idea orang aje, not my original idea, hehehe. But idea yg bagus mcm ni mmng patut dipanjangkan ye tak🙂.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: