Tengah hari tadi pergi menuai pokok cili yang tengah lebat berbuah kat pasu tu. Last year’s crop was in my opinion lagi cantik dari segi rupa. Lagi panjang, lagi berkilat and lagi lebat berbuah. Tahun ni tak tau lah kat mana silapnya, but buah cili nya pendek sikit and tak lebat. And tahun ni pun rasanya lagi bnyk serangga ntah hape2 yang serang pokok cili tu, so maybe that’s one of the reasons jugak lah why this year’s crop is not as cantik as last year’s. But I’m not complaining sebab Alhamdulillah it’s still more than what we need for our own use.

Banyak sangat buah cili yang dah merah2 kat pokok tu and banyak jugak yang dah kering sbb kena panas teruk2 sekarang ni. Sayang pulak kalau biarkan aje kat pokok tu sampai kering so tu yang tadi menuai sampai habis separuh cili kat pokok tu. So sekarang ni we are in a big dilemma, what to do with the chillies yang berlambak tu? Hehehehe. Kalau simpan lama2 dlm fridge, sure busuk jugak nanti kan. Last year we all buat 1 periuk indonesian kari paste yang guna fresh chillies and frozze them and also we made thai chilli sauce. I guess we can always make them again this year.


So sesiapa yang ada good suggestions what to do with fresh red chillies, do let us know. Bolehlah we all try nanti🙂

p/s sesiapa yg duduk Perth and nak rasa our fresh chillies, boleh aje let me know🙂.

9 Responses to “”

  1. Mat Gebu Says:

    LG…
    Pos ke rumah i sikit…cili habis laaa, malas nak beli….Rasa2nya buat sos cili jeee lah yang selamat.. selain tu nak buat apa lagi ek..i pun tak de idea lah pasal cili2 niee…Tapi cili u mmg “seksi” beb!!!

  2. are Says:

    Kak LG…bestnyer cili merah tu…aper kata blend jer buat sambal.hehehe!!!

  3. Azie Says:

    kak LG..wat cili kering ler…rebus dulu..pas tu jemur..tu cara mil kita ler :)….bnyk ke pokoknyer kak? kita pon sbnrnya ada pojek tanam lada nih..tp smpai la ni x buah2 lg..ada 2-3 pokok je buah..tu yg tanam kat kebun ler..yg tanam kt rmh ni asik bunga je tp buahnyer xde plak..mcm x lekat plak…nmpk gebus lada akak..jaga sggh yaaaa…ehh pokok lada sana sama mcm pokok mlada msia ker?🙂

  4. gee carmen Says:

    owwwww, cili adalah bahan yang paling penting dalam makanan saya. kalau takde cili rasa macam makan tak puas jer. Tapi skang dah tak makan terlalu pedas dah, memadai pedas sket jer. Cili akak ni jenis yang memang pedas ke or yag pedas biasa?

  5. QiStinA's Says:

    LG.. bak mai sikit… kat dubai mahal sungguh… buat sambal belacan sedap gak tu..he..he

  6. lemongrass Says:

    Cik Mat,
    klu pos gi rumah u,sampai sana dah tak seksi lah, sure dah keriput aje cili2 tu! Tu lah, cili ni sedap tp klu dah bnyk tu tak tau nak buat apa.

    Are,
    tu lah,rasanya we all blend aje kot jadi kan cili boh atau buat sambal kosong pastu freeze lah kan🙂.

    Azie,
    pokok cili bnyk tp yg berbuah baru 1 aje tp mmng penuh buah lah kat pokok tu. Klu nak buat cili kering kena rebus dulu ye? Rebus sekejap aje? Cili ni sama aje rasanya mcm cili merah yg panjang2 kat M’sia tu. We all x jaga sgt this year tu sbb bnyk yg kena mkn serangga n ulat, tensen betul!

    Gee,
    klu bagi akak, cili ni dah pedas sgt tp agaknya klu bagi Gee maybe x pedas langsung kot,hehehe.

    Moi,
    Mahal ye kat Dubai? Kat sini pun mahal gak tu yg we all tanam aje,save duit,hehehe

  7. Rafizah Nordin Says:

    k LG, sy klu g kedia nak beli merah ni sy mmg akan cari yg pendek2 & merah2 seksi camni sbb comey.hehehe tak sedar klu nak masak tentu2 hilang kecomelannya tu kan…

  8. Aymywithlove Says:

    K LG.. kat kuwait nie payah tul nak jumpa cili merah nie.. biasa cili ijau n cili api jer.. nak kena tanam gak mcm akak nie..

  9. lemongrass Says:

    Fiza,
    I pulak klu gi kedai beli cili, suka cari yg panjang2 n selim melim,hehehe. I takut yg kecik2 tu pedas giler aje🙂.

    Aymy,
    kat sini berlambak cuma mahal aje lah sikit. Kat Kuwait tu sure cuaca ok kan utk tnm cili? Cubalah tnm kat pasu aje, best sgt nanti u rasa klu dah berbuah🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: