Nasib baik lah my MIL Mat Saleh sebab kalau dia tengok apa I masak for dinner tonite, dia takde lah cakap yang menantu dia ni nak bagi anak lelaki and cucu2 dia kelaparan agaknya. Kalau my MIL melayu, dah tentu nya dia akan terus masuk dapur lah after seeing what I’ve cooked for dinner so she can cook real food, hehehe.

Hari ni tak tau kenapa memang buntu sangat nak masak apa for dinner. Bukak freezer banyak kali, surfed the net berjam2 and bukak buku recipe berulang kali but still takde yang berkenan kat hati. Berkenan kat mata banyak but tak teruja pulak nak membuat nya. Alah, kalau tengah memang mood malas nak masak tu say it out right lah kan, macam2 pulak alasan🙂.

So, dah petang tadi baru lah terhegeh terfikir nak masak spinach and cheese pull apart bread to be eaten with chicken wings. Kat rumah ni, boleh katakan every week I akan masak chicken wings sebab Miss 5 and the other half teramatlah sukanya baked wings ni. Diaorang selalunya meratah wings aje masa dinner especially Miss 5. She can eat 3-4 wings all by herself but makanan lain on her plate tak bersentuh langsung lah! Miss 9 pulak akan makan 1 keping saje, not more not less, tu badan maintain selim melim aje, hehehehe. Recipe marinade wings tu pulak sentiasa bertukar ganti ikut mood I nak letak apa and what’s available. But basic dia kena ada kicap cair, garlic and madu/ brown sugar. Then pandai2 lah nak letak apa2 lagi yang berkenan di hati. Kadang2 tambah ginger, or sesame oil or tomato sauce or barbecue sauce or kicap manis or mustard or worchestershire sauce or rempah kari. Recipe kita kan and kita sendiri pun yang nak makan so kita letak lah apa aje yang kita nak, hahahahaha…… But whatever I added, mesti akan licin lah the wings everytime🙂.

Nampak gebu tak my spinach and cheese bread?

I sumbat inti grated cheddar n baby spinach leaves. Sepatutnya guna fetta cheese but takde stock kat rumah and malas pulak nak keluar gi kedai so guna cheddar aje lah. Sedap jugak rasanya🙂.

Ini lah our dinner tonite, sempoi gilers kan! Cuma corn on the cob, bread and chicken wings. Tapi kenyang jugak you……..

8 Responses to “”

  1. Rafizah Nordin Says:

    biler buat roti…1 masalah sy… bahagian luarnye keras tp still boleh kunyah la.camne tu eh?dlmnye mmg gebus la…

  2. gee carmen Says:

    phuaaaaa… simple and healty punye dinner. best laaaaa. hadoiii., kalo mkn camni gerenti gee akan selim melim. tapi bab yg nk masak roti sendiri tu yg tak berapa berani. ishh, takutlah nak buat sebab nanti x jadi… membazir je plak kan sebab x leh nk makan. roti akak tu sebab ada spinach yg tak tahan tu. rasa dia mesti best ekk? kretif lerrrr akak LG nie🙂

  3. Intan Rosnitta Says:

    Masa mula2 baca tadi ingatkan u letak pic you MIL…

    Hihihi

    😀

  4. Mat Gebu Says:

    LG..Kalau abah i kan, dia makan juga macam u buat tu, lepas tu dia tanya “kau tak masak nasi ke”…”tak de ulam petai/jering?”….hahahaha…

  5. lemongrass Says:

    Fiza,
    suhu oven terlampau tinggi ke? atau roti tu dekat sgt dgn elemen oven yg bahagian atas? I pun tak tau lah knapa mcm tu. but ramai orang suka yg roti crusty ni!

    Gee,
    akak slalu mkn mcm ni tp makin naik berat ada lah, hehehe. Dulu masa first time masak roti pun rasa takut aje sbb takut tak jadi but skrg ni dah ok aje, dah terer kan, wahahaha, acah aje😉.

    Intan,
    wahkakakakaka, tak kuasa nak letak gmbr my MIL😛

    Cik Mat,
    sama lah cam abah I… Orang tua ni susah sikit klu takde nasi, tak kenyang dia kata, hehehe

  6. mother of two Says:

    kak,
    menu nie sesuai tak utk org yg kunun diet mcm saya nie… hehehhe

  7. lemongrass Says:

    Shiela,
    sgt lah sesuai nya klu nak berdiet on this menu tp tak boleh lah mkn roti tu berlebih2,hehehe

  8. Azieda Says:

    awesome..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: