Breaking news, Perth temperature got up to 43 C today!!!! Panas gilerssss, hehehehehe. It was so hot malam tadi, at 1 o’clock in the morning it was still 30 C, bayang kan lah punya lah tak selesa nya nak tidur. Luckily, it’s going to be in the early 30s for the next few days so bolehlah kalau nak keluar rumah.

I felt like Nigella Lawson today or at least like her thinner, flatter, poorer, uglier and less famous distant cousin😉. I spent the whole day today in the kitchen, had no idea what got into me that made me suddenly so rajinnnnnnnnn………. Hehehehe. I think my oven pun sure terkejut sebab kena guna the whole day.

Hmm, let’s see what I made and baked today. Pagi tadi after vacuuming and cleaning the house ( Nigella pun tak serajin ini rasanya, hahahaha). I mula masuk dapur and made baked sweet ricotta four our dessert tonite. But terlupa pulak nya nak ambil gambar, dah tinggal sikit baru teringat. Baked ricotta ni lebih kurang baked cheesecake lah but I think less fat and takde base and not as creamy as real cheesecake but still delicious and definitely so much easier to make. Miss 5 makan banyak jugak so I guess sedap lah tu kan😉. Then lepas buat baked ricotta, I buat multigrain bread pulak sebab bread supply kat rumah ni dah habis. Well, I measured all the ingredients and let the BM did all the hardwork🙂. Lepas tu, masa BM tengah menguli the bread, I made Anzac biscuits sebab the other half dah hari2 dok mintak suruh buatkan. Sian pulak kat dia kalau tak buatkan biskut yang teramatlah senang nya nak buat tu.

Our multigrain loaves. The Little Misses dah terbiasa sangat makan multigrain bread ni, so bila buat white bread diaorang tak minat sangat nak makan. Itu yang selalunya I just buat multigrain loaves, gerenti habis.

The Little Misses dah habiskan separuh even before Daddy diaorang balik tadi. Nasib baik lah diaorang ingat gak nak simpankan untuk Daddy, hehehehe.

Then, lepas lepak2 sekejap, masuk dapur balik to start making dinner. Dinner malam ni we went to Turkey. I tried making turkish gozleme but rasa sedap dah ada cuma rupa aje yang ter’jawa’ instead of ‘turkish’ . Gozleme ni lebih kurang murtabak lah but Turkish style. Inti dalam tu biasanya diaorang bubuh feta cheese and spinach or meat. I tadi letak meat and spinach and feta cheese, memang sedap. I cooked the filling while the dough was proving. I tried googling recipe for the gozleme dough, ada yang guna yeast and ada yang tak guna yeast. Tadi cuba the yeast one. Taste wise, really good but shaping the dough was a bit hard and needed loads of improvement so jadi senget benget lah my gozleme and tak secantik macam yang jual kat kedai tu. But tak kisah lah sebab kita aje yang nak makan and my first try pun. Kena lah cari kakak angkat orang turki macam ni kan kalau nak menuntut ilmu, hahahahaha.

So dinner tadi I made mince, spinach and feta gozleme and kebab. Dah tak larat makan western and the temperature was too hot to makan nasi, tu yang berubah arah ke Europe ( Turkey is in Europe right?)

Gozleme tu yang macam murtabak tu ha🙂. Kat Perth ni banyak gak Turkish food stalls yang jual gozleme ni. But biasalah kan with me, nak jugak try buat……

8 Responses to “”

  1. are Says:

    sedap arrr nmpk murtabak tu!!!
    dan jugak biskut tu….

  2. Rafizah Nordin Says:

    hehehe cam berjanji lak kite eh…tp murtabak ni mmg nampak lain macam sikit ek…

  3. lemongrass Says:

    Are,
    sedap seh, hehehe

    Fiza,
    tu lah, janji dlm mimpi kan😛. Murtabak turki tu rasa pun lain, rupa pun lain sikit dr murtabak M’sia🙂

  4. gee carmen Says:

    errrghh..
    sambil baca sambil terliur laaaaa…
    tak sabar nk scroll ke bawah sampai npk gambar makanan turkish tu… biler tgk gambr makin terliur dibuatnye.

  5. katak_78 Says:

    40c??? mak aii..panas nyer!!!! kak LG..tu mcm sate tu apa??

  6. mother of two Says:

    mmg rajin sgt2 akak nie.. kalau tak rajin tak makan pulak yer…

  7. Intan Rosnitta Says:

    Hahaha LG… Pergi Turki tak pe, jgn pegi Israel sudah la..

    😉

  8. lemongrass Says:

    Gee,
    Habislah basah kuyup keyboard kamu ye sbb asik meleleh air liur aje setiap kali masuk sini, hehehehe😉

    Katak_ayu,
    43C kamu bukan 40C, maknanya lagilah panas,hehehe. Yg mcm sate tu we all panggil shish kebab, tapi tak tau lah betul ke tak nama nya. Buat aje yg I tau but nama betul dia I tak tau, hahaha

    Shiela,
    dah tastebuds kat rumah ni memang global abis so kenalah rajin membuat nya klu nak makan. Kopak poket klu asik beli aje, hehehe

    Intan,
    Nanti I buat kuih bom dulu sebelum nak pergi Israel ye😉.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: