The other half and the Little Misses love smoked salmon, kenan taste buds orang kaya mana tak tau lah tu. Manalah tak taste bud orang kaya, smoked salmon ni is normally quite expensive, around $38-40/kg (well for us, itu kira mahal lah!). So, everytime the supermarket has a special on smoked salmon at $30/kg (which is really ‘murah’ ), mesti kena beli for them. Tapi beli pun setakat 100-200g aje, bukannya sampai berkilo2 pun…. Adalah yang termuntah hijau nanti kalau makan smoked salmon berkilo2 tu! Smoked salmon ni sedap makan fresh masa baru beli tu, so tu yang beli just enough untuk sekali makan aje🙂. And selalunya bila beli smoked salmon, either I buat ‘cooked breakfast’ for dinner or buat sushi. The Little Misses tadi nampak aje I beli smoked salmon terus minta sushi for dinner. So, that’s what our dinner was tonite. Smoked salmon sushi….

16 Responses to “”

  1. Karimhanim Says:

    Me and hb also love smoke salmon..Last week kitorang beli almost expired (3 days away) packed smoked salmon, instead of paying 24riyal (24 ringgit) for 200 g, kitorang pay for 5 instead. I grabbed 6 packets..eat 2 packets and the rest I freezekan.

  2. lemongrass Says:

    Hanim,
    tu dia, hahaha, sampai 6 packet sekali beli. Lepas ni boleh kenduri smoked salmon lah ye🙂.I pulaknya tak brapa suka sgt, so my kids n hubby aje lah yg melantak.Mahal jugak ye smoked salmon kat sana.Imported dr mana?

  3. azah Says:

    hmmm japanese food pulak ya..kira u ni international chef le..bestnya

  4. Karimhanim Says:

    Import dari France (beli pun kat french supermarket)

    I salute you lah LG, everyday you come up with different menu..if only i ni rajin macam you..sigh

  5. ain Says:

    wah LG..japanese menu pulak!! nmpak sushi you teringat anak akak yg tua..dia suka mkn sushi ni.

    p/s…salute betul ngan org2 yg pandai dan rajin memasak ni. akak dah le x pandai..malas pulak tu.hihi

  6. zeeta Says:

    hait..arigatoo.. mau LG anak beranak pandai cakap jepun nati..he he.. tapilah kan kita beli smoke salmon kat care4 Deira ..MasyaAllah masinnn… selalu kat Msia x seteruk ini..cis kuat garam tul pak arab niee… ita

  7. lemongrass Says:

    Azah, Hanim & kak Ain,
    Dah kawin dgn Mat Saleh kan, pastu menetap lak kat OZ yg mmng multicultural ni so taste buds semua orang kat rumah ni pun memang global habis lah, hehehe. Itu yg kadang pening nak fikir nak masak apa for dinner cos every nite kena lain2, asian, western, middle eastern, european, hahahaha…. Diaorang tau mintak aje, I yg pening nak fikir🙂. Tu yg my kids kdg2 treat rumah ni mcm restoran aje sbb diaorang ingat Mummy can cook anything and everything! I wish!

  8. lemongrass Says:

    Hi Zeeta,
    kan best kan klu lepas makan sushi terus pandai ckp jepun, hehehe..Smoked salmon kat sini sedap lah but I yg tak minat sgt makan. Lidah orang kampung kan, hehehe😉

  9. Mat Gebu Says:

    Waaahhh, bestnya sushi, u tau tak, i kurang skit makan benda2 mcm ni (tapi kan LG, belut salai dia yg wangi, harum dan manis tu i suka laaa), satu hari tu anak sedara i seboleh2 ajak buat sushi, kita pun buat lah sama2, pastu abah i dtg, dia rasa skit “nori” yg kaler hijau tu, terus dia buang u!!, abah i komen, nori tu sebiji mcm rasa lumut yg lekat kat tepi bot!!..arghhh tensenn!!!…

  10. mica@tetty Says:

    pandai tui u msak kan, lawa je tengoks..kalau open restoran ..mmg kompem laku

  11. Azie Says:

    waaaa ni btl2 tekak antarabangsa ni hehehhehe

  12. Azita Says:

    LG, kalau saya dtg rumah LG ni, mmg x rasa boring langsung sebab hari2 ada aje sajian baru yang dipertontonkan. hari2 menu yg berlainan….

  13. mama diny Says:

    LG, tempek la steps utk buat sushi, I ni tak pernah buat sbb tak reti…anyway enjoy seeing the nice menus in yr blog, since anak2 i pun tak nak makan nasi dah balik sekolah now ni, dok pening nak pikir nak masak apa winter2 ni…

    mamadiny
    birmingham

  14. lemongrass Says:

    Cik Mat,
    wahkahkahkah, Abah u ni lawak lah, mmng boleh join group abah I lah.Benda2 yg ‘pelik2’ ni dia takkan sentuhlah, pandang pun tak agaknya!. Yg I heran nya, camner lah Abah u tu tau rasa lumut yg lekat kat tepi bot tu ye?😛. I pun start lalu makan sushi ni adalah 10 tahun lepas kot, sebelum tu, memang tak boleh telan langsung….

    Mama Mica,
    Kalau customers nya cuma my kids n hubby, laku lah kot, hehehe. I sebenarnya seriau everytime nak masak utk tetamu sbb takut tak sedap lah, takut tak kena dgn taste diaorang…

    Azie,
    tekak aje antarabangsa, rupa still jowo, hahaha…

    Kak Ita,
    tapi takut pulak u rindu kat nasi nanti, hehehe…..

    Mama Diny,
    I pun buat sushi ikut recipe kat bag beras sushi tu, hehehe. Tapi kena ada bamboo mat utk roll sushi tu baru lah jadi cantik sikit🙂.

  15. Intan Rosnitta Says:

    LG,

    Agak2 kalau I makan sushi ni boleh kenyang tak? Selera besar x padan dgn size badan…huhu

    😛

  16. lemongrass Says:

    Intan,
    kena makan banyak2 lah baru kenyang, hehehehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: