Seperti yang di janjikan, tayangan perdana of step-by step instruction of making pavlova. When people ask me what does pavlova taste like, I really don’t know how to describe it apart from that it’s sweet (too sweet for some people!) with crispy and brittle outer layer with a very soft fluffy marshmallowy centre. It’s basically meringue but in a bigger form and softer in the middle. And very low in fat for anyone who’s conscious of their fat intake (but high in sugar!) so still not a healthy dessert especially after you’ve topped it with whipped cream. But the fresh fruits on top of the pavlova is definitely healthy, hehehehe…🙂.

Pavlova

Ingredients:

-4 large (59g/ size A) eggs at room temperature, separated (asingkan the yolk from the white)
-1 cup caster sugar (gula halus)– kalau tak nak manis boleh kurang kan to 3/4 cup
-3 teaspoons cornflour
-1 tbsp (20 mls) white vinegar (cuka masak biasa tu)


-With Pavlova and meringue in general, perkara yang paling penting is to make sure masa you asingkan putih and kuning telur tu, the mixing bowl is completely clean and dry. Kalau ada setitik air pun dalam mixing bowl tu, the egg whites takkan become fluffy masa kita pukul nanti. And also, make sure takde sikit pun kuning telur yang tercampur dalam egg whites tu or else it wont aerate. So, banyak jugak lah pantang larang nya, hehehehe….

-Then beat the egg whites using electric mixer (Kalau you ada lengan macam Popeye then you can use hand whisk) until soft peaks formed.


-Then add the caster sugar 1 tablespoon at a time and beat until sugar’s dissolved and the mixture looks white and glossy and the egg white mixture has formed firm peaks.

Ini rupa the mixture after half of the sugar’s been added to the egg white.

Ini rupa after all the sugar’s been added and dissolved and firm peaks formed. Kalau terlangkupkan the bowl masa ni, the egg white mixture takkan tertumpah keluar (memang betul tak tipu cos I’ve tried, hahahaha).

-Then add the corflour and the vinegar to the egg white mixture.

– Then fold the cornflour and the vinegar gently into the mix.

– Then put the mixture on a tray lined with baking paper. Ratakan jadi cantik and gunakan butter knife to make the grooves along the sides.The reason for this is supaya the sides tak pecah2 after baking.

– Then bake it in an 140- 150 C oven. Temperature dia tak boleh tinggi sangat or else the outside will be burnt but the inside tak masak lagi. Bake it for about 50 minutes. Then turn off the oven but leave the pavlova inside the oven with the oven door ajar until the oven is really cool. This helps the outside layer to become crispy and the inside to stay moist.

This is how it looks like after dah sejuk.

– Then you can decorate it with whipped cream and whatever soft fruits you like.


This is what’s left of our pavlova after the Little Misses and the other half had a ‘bite’ of it🙂.


Now, you can hear what the ‘food critics’ say about the pavlova….. ( Sila abaikan what the other half said at the end of the clip ok! That is so NOT true :-)). Haa….Haa…Haa….. But memang pun the Little Misses had to ‘berlakon’ under duress. They said to me, “we just want to eat the pavlova Mummy, pleasssseee………” . I wouldn’t let them eat the pav until they’ve said something tu yg macam kena paksa aje, hahahahahaha….. Memang tak boleh jadi actresses like Maya Karin lah the Little Misses ni!

37 Responses to “”

  1. mummyalyssa Says:

    hai k.min..bestla da tgk step bt step to make pavlova tu..mesti bikin ni nnt..tanyer ye k.min jawa blah mana?

  2. mica@tetty Says:

    asehhh nampak senang je kan….tapi kena cari strawberi ni…nak taste dia mcmna?

  3. lemongrass Says:

    Mummyalyssa,
    I jawa selangor,both parents fr S’gor but my grandparents fr jawa timur.tp I x pandai ckp jawa, eksen aje lebih, hehehe

    Mommy Mica,
    Tak payah buh strawbeerry pun takpe, as long as ada whipped cream atas tu. Nak taste dia kena lah dtg sini, hehehe

  4. Ms Red Hat Says:

    Dear Min,

    You should write a book on cooking lah and the video is so adorable. upah 5 dollars kesian kat pelakon utama tapi they are as pretty as Maya Karin

    salina

  5. lemongrass Says:

    Dear Salina,
    hahahaha, I’ll leave the writing to the pro or maybe you can be my phantom writer😉. They got to eat the pavlova after that so that’s upah enough for them, hehehe…..

  6. Mat Gebu Says:

    Hahahaha..LG, lepas depa habis “puji2”, kena bagi 5 dollar ek?…mcm tu i pun nak laaaa…nanti nak try lah buat..Tapi mesti abah i komen pelik2…

  7. ain Says:

    LG..dah boleh bukak kelas masak online lah..very detail. Boleh le akak try sat lagi..hihihi..thnx so much.

  8. lemongrass Says:

    Cik Mat,
    klu Abah u komen, sure dia akan kata, nasi dgn belacan nya mana?, hehehe…. Tak kuasa I nak bagi my kids 5 dollars sbb puji2 my kek, dpt mkn tu dah kira bagus lah tu, hahahaha😛

  9. lemongrass Says:

    Kak Ain,
    tak boleh lagi sbb I ni kdg2 aje rajin update recipe, hehehe….

  10. Jiya Says:

    uihhh cam sedap jek kak.. alangkah bagusnya kalo jiya duduk sebelah umah akak. Jiya sanggup basuh pinggan akak kalo dpt makan free tambah lg dapat berlakon tambahan bleh dapat 5 dollar. kakakakaka

  11. lemongrass Says:

    Jiya,
    Hahahaha kelakar betul, sanggup nak basuh pinggan akak, dipersilakan…. We all dah cukup pelakon setakat ni, bila we all nak pelakon tambahan, akak call Jiya ye, hahahha😛

  12. anawahid Says:

    wakakakaka…kak, jiya tuh jgn suruh basuh pinggan… jaga kucen n kamben pon dia bole kak??? mmg berbakat budak nih…jd bibik tuk lipat kain pon bole…wakakaka…amik ngko jiya ooiii… kaakkkk…sedapnyerrrrr… ni yg nk kene kuarkan mixer dr stor nih… bhn2 pon senang…. nk kuat tnaga badang dh x larat… bila nk blk malaysia lg nih kak ooii… hantarkan sebijik kak pavlova tuh…

  13. azah Says:

    alamak..bila anak2 you ckp yummy..delicious..nak meleleh2 air liur rasanya..kalau dekat mau buat muka tak malu p ketuk rumah u..hehe..kenapa la i tak rajin masak mcm you ni..cute le pelakon utama yg 2 orang tu..heronya mana? dengar suara je..

  14. zeeta Says:

    adoi la cik serai..he he… bestnya resepi nie..kalau try sure jenuh nak abehkan dan beragih2 kat org lain pasai pak incik kat umah nie.. yg manis2 nie kurenggg… he ita yg berketurunan kecing manis juga la yg kena…

    ps.. model 2 org tu memang cute tul.. lain kali leh jd juri lagi ekkk.. kihkihkih

    ita dubai

  15. lemongrass Says:

    Ana,
    wahkahkah sian Jiya….Kain kat rumah ni mmng berlambak belum dilipat, bolehlah dia tolong lipatkan ye😛. Tapi kambing n kucing kena beli dulu lah baru dia boleh tolong gembala,wahhahaha. Akak pakai hand mixer aje sbb malas nak keluarkan mixer besar. Jadi jugak🙂

    Azah,
    I tak rajin sgt masak pavlova ni tp my family mmng suka mkn so tu yg kena jugak buat once in a while🙂. Hero tu tension sbb tak kena pilih jadi pelakon utama, tu yg dia saje2 aje bagi suara dia masuk dlm video tu, hahahahaha….

    Ita,
    untung lah u ye sbb tak payah kena masak dessert slalu🙂. Kat rumah ni klu manis semua suka, tu yg stok coklat mesti aje ada kat rumah ni🙂.

  16. masz_73 Says:

    hehhehehehe… pelakon terpaksa ek?.. klakar tgk aksi ur dotter.. alya mmg kena polish lg bakat tu…sbb npk sgt keterpaksaannyer tp zahra kira ok sikit.. manja jer dia sebut.. hehehhe.. pengkritik x diiktiraf…😛 yg dgr sore tu they allnyer manager ek?.. hehehhe..

    pavlovaaaaaaaa.. i likeeeee…. nnt nk buat lg tp org kat umah ni kureng suke.. nnt i yg kena abiskan.. sure tbh lemak… muahhahaha….:P

  17. Rafizah Nordin Says:

    biler tgk rase mcm nak buat je…tp macam k masz,musti sudahnya sy gak yg kene habiskan.klu dekat ngan umah k masz leh gak amik separuh sorang, hahaha

  18. dya Says:

    hye sis!
    thanx for posting your version of the recipe. hehe. it seems simpler than the one i found on the net. thanx to you too, my pavlova is baking in the oven now. hope it will turn out well ;D hehehe~ wish me luck!

  19. Aymy with love Says:

    K min.. meleleh air liur nengok pavlova tu.. boh kiwi n pineapple boleh tak? hehehe..pepandai jer daku nie…

  20. lemongrass Says:

    Masz,
    Alya tu ‘tensen’ sbb nak makan pavlova pun tak senang,siap kena suruh berlakon lagi sebelum dpt ngap, hahahaha.. Manager tu patut kena pecat lah sbb tak train pelakon bawah dia betul2, hehehehe

    Fiza,
    pi lah suruh Masz buat pastu u gi lah ngendeng2 kat rumah dia, surenya dia bagi sikit nanti🙂, hahaha

    Dya,
    I dah gi yr blog,so seronok bila ada orang nak try my recipe, thanks ye!

    Aymy,
    orang sini slalu letak kiwi tu, tp pineapple tu tak pernah pulak tengok. But maybe sedap kot, cubalah😉 hehehe

  21. CikMin Says:

    LG..i teringin nak wat menda ni..td g tesco..i dpt segala buah2 tu..dpt gak whipped cream yg light punyer,,xla manis sgt…i nak tanyer…bila dah baked..tgglkan dulu lam oven..pintu nyer kena tutup or buka?eeeee…dah terang step by step pun..ada gak yg cikmin x jelas ni…

  22. gee carmen Says:

    kak LG.. serius best nye tgk resepi kali nie. details! nasib baik gee takde oven kat umah, kalo tak.. sekarang gak gee buat tawww🙂
    tapi ingt nak gak lah beli oven… teringin nak masak2 camnie🙂

  23. nj Says:

    LG…alahai….ni nak kena cuba ni..tapi takut ‘terkucil’ tak jadi…satu norma nak tanya…bakar tanpa guna loyang ke?…I mean just form the pavlova structure just like that?? challenging tul la recipe ni…
    thank you for sharing…

  24. dya Says:

    hye sis LG🙂
    it turned out to be very nice. eventho xde whipped cream and we only had fruit cocktails as the topping it was very yummy. nk habiskan pun sayang coz i have to wait till next holiday to bake this again ;P

  25. lemongrass Says:

    Cik Min,
    A’ah, betul lah tu. Lepas dah bake, kita switch off the oven, pastu biarkan pavlova tu sejuk dlm oven. Tapi kena bukak sikit pintu oven, jgn bukak habis.Ini supaya the outer layer jadi crispy…

    Gee,
    hehehe, dah ada orang mintak recipe details kan so akak bagilah. Belilah oven tu sbb best jugak ada oven ni, boleh buat bakar ayam, buat lasagna, pasta bake, yumm!!🙂.

    Norma,
    A’ah, betul tu, tak payah guna loyang sbb egg white mmng dah ‘keras’ and bila kita masak jadi lagi keras lapisan luar nya. I pun dulu masa first time nak buat, mmng rasa seriau aje sbb mcm komplex sgt pulak nya but once dah buat a few times n jadi, ok lah🙂

    Dya,
    glad u liked it. Lah sian nya u kena tunggu sampai next holiday, tp nak buat mcm mana kan, dah student so kenalah tunggu holiday ye🙂

  26. Suzie Says:

    tq LG for sharing…sharing is caring rite??..hehe..sy mesti cuba n show kat blog nnti n credit to u😉 nmpk besh jek tgk little misses tu eat d pavlova with strawberry lg…alahai mmg btl dah melting down.

    again…TQ so much.Love it!

  27. || syazwaniadnan || Says:

    suka dgr miss 5 ckp.

    “..mmm mmmmm.. this is so yummy.. i love it..”

    i love it tooo. hehehe

  28. Azita Says:

    eeeiiiii bestnye pavlova ni! cantik pulak tu…

  29. lemongrass Says:

    Suzie,
    Little Misses tu anything yg sweet memang they love it,hahaha.Cuba tau🙂.

    Wani,
    hahaha, siap dgn OZ accent lagi tu kan🙂.

    Kak Ita,
    cuba lah, snng aje buat nya pun🙂

  30. Mummy HS Says:

    wah..baru sempat nak tgk entry ni. terkejar2 syahir tak sihat lg. ada masa, kena buat ni. tergoda habis!

    my hubby ckp, very short stay sbb mas kerap sgt ke gi belah2 aust..kang lama2 stay sana, sape nak bawak kapal tu balik. air asia pun ada.. ramai la yg selalu ulang alik msia-aust eh..rumah u dkt2 dgn town ke?

  31. nj Says:

    errrkkk…”buat a few times dulu baru jadi” ye??…alamak sekali pun lum cuba ni…

  32. lemongrass Says:

    Hana,
    rumah I tak dekat sgt dgn town, about 20 mins. Klu kat Perth, 20 mins drive tu kira jauh lah, hehehehe

    Norma,
    bukan, first time buat dah terus jadi but seriau sgt2 nak buat first time tu. lepas dah jadi first time tu, terus aje lah rasa snng sgt nak buat, hehehe

  33. Fikriah Says:

    salam LG, minta izin nak c&p resepi dan gbr bole tak?

  34. lemongrass Says:

    hi fkriah,
    boleh aje🙂

  35. iu @ wid.ayu Says:

    hi kak.. slalu dtg cni.. suke ngan blog akak..hihi..

    da try resipi ni 2x..mmg soo yummyy..😉 tp nk tanya.. pas baked tu dier akan kempis yek? mcm rata aje.. ( takla rata sgt..hehe)

    sy wat rasa cam da ok..cume rupe aje tak mcm yg akak nye.. geseng2 sket ala2 yg cam hana wat.. mmg gitu ke..?

    tq

  36. lemongrass Says:

    Hi IU,
    mmng pavlova ni lepas bake slalu nya runtuh sikit.Mcm2 tips orang bagi supaya jgn runtuh tp bila akak buat mcm mana pun, sure akan runtuh sikit. Maybe akak kena edit recipe tu sikit lah turunkan the suhu oven jadi 120- 130C so tak geseng.Sbb ada recipe yg guna very low suhu but so far akak guna 140 – 150 ok aje. Next time u cuba buat, try the 120-130 ye🙂.

  37. iu @ wid.ayu Says:

    wokehhh!! tq kak! muahhhss..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: