Satu Australia still in mourning for the people who perished in the bushfires. Such a sad tragedy. Kat TV, every hour mesti cerita pasal tu. Kat M’sia pasal politik, kat Australia pasal bushfires, dua2 sama panas nya. But one deadly, the other one so far tak lah lagi ye😉. Esok ni, kat Perth the expected temperature is going to be 39C and dry. Harap2 takde lah bushfires around the area, susah jugak kan duduk negara yang memang naturally dry ni. Kalau padang pasir aje takpelah kan sbb takde bushes nak caught fire but Australia ni dry but still full of forests and what not. Tu yang senang aje nak jadi bushfires ni. But we still like living here🙂. Like the song, “I still call Australia home.” For me, home is where my family is and since the other half and the Little Misses are here in Australia, I have to call this place home lah kan🙂.

But one thing I’m a bit annoyed with Australia is their predilection to use cursive writing at school. Dari pre primary lagi budak2 tu dah di ajar cursive writing/ tulisan yang bersambung2 tu. Padahal budak2 tu tulis all the alphabets dengan betul pun tak pass lagi, dah diajar tulis cursive, hehehehe. And yang I paling tension dengan cursive writing ni sebab kebanyakan huruf dia ‘terbuka’ . Masa I kecik2 dulu, kalau I tulis ‘a’ atau ‘b’ atau ‘d’ atau ‘p’ adah lubang kat atas atau bawah, memang kena marah dengan cikgu. Semua ‘a’, ‘b’, ‘d’ kena bulat betul2 baru dapat ticked. But lain sikit hal nya dengan cursive writing ni, as shown below…….


tengok lah, sape lah yang tak rasa geram aje bila tengok huruf2 tu terbukak (actually dua huruf aje yang terbukak tapi cukup menyakitkan mata I!)….. hahahaha. Rasa nak aje I tolong cantum kan huruf ‘b’ and ‘p’ tu jadi bulat cantik2😛. Bawah tu tulisan Miss 5 copying the letters. Kalau Mak I tengok ni, sure dia suruh betulkan the letters ‘b’ and ‘p’ sebab my mom ni bekas cikgu sekolah rendah, tu yg tulisan kena lawa aje, hehehehe…..

Ini pulak our dinner tonite. memang malas sikit nak masak so I just made tuna pasta bake with breadcrumb and cheese topping.

But I added zucchini and tomato in the pasta mixture, healthy lah sikit kan sbb ada veges🙂.

16 Responses to “”

  1. ain Says:

    kecik2 dah kena buat tulisan cam tu yek..memang payah tu!!But don worry, practise makes perfect. ye tak..??

    p/s…akak suka tuna..selalu mkn ngan roti je. tak pernah lagi buat pasta.

  2. nj Says:

    LG…
    zaman sekolah rendah dulu pun norma kena belajar cursive writing nih..tapi anak sulung norma darjah 2 ni…belum nampak lagi cikgu ngajar nya…agaknya dah tak ada syllable gitu kat sekolah kat sini kut. Kalau ada…tergeliat gak tangan nak ajar ni.

  3. lemongrass Says:

    Kak Ain,
    tu lah practice makes perfect tapi nanti kan sbb dah terbiasa tulis cursive, semua p’s and b’s dia jadi ternganga aje, hehehe. Tuna n pasta ni quite nice lah tapi very bland unless u guna tuna n chilli or yg pedas tu.

    Norma,
    u belajar cursive writing ye dulu. I remember learning cursive tapi rasanya dah darjah 6 kot masa tu. Punyalah payah nak tulis, hehehe…

  4. QiStinA's Says:

    LG… bukan kat sana je.. intl sch kat sini pun gitu…ada ngajar cursive…aduh… dah la ni si allyssa menulis berangkai2.. i pun sakit mata tengok…he..he

  5. mica@tetty Says:

    heheh cute la tulisan nya tu…kang bila mummy nya nyibuk nk tolong….cikgu dia mesti confius

  6. Mat Gebu Says:

    I punya tulisan sambung, org lain semua tak boleh baca…hahaha, cuma i sorang je yg faham….

  7. Flower Says:

    Hana I kalau tulis, ekor dia semuanye panjang. Cute pulak nampaknye.

    on a serious note : kalau lah dpt tangkap sapa yg sengaja bakar tu, mmg patut di bakar hidup2 je. Ramai yg mati, hartabenda punah, family pecah belah. Kesian tgk. Nangis pun iye.

  8. kakpah Says:

    selalu gak ikut perkembangan fire tu kat cnn, aljazera. Kesian.
    .
    Dish tu looks simple but tempting. mesti sedap.

  9. anawahid Says:

    kak sedap dinner arini… chaiyokkk….

  10. azah Says:

    Dulu I wonder kenapa org2 putih ni tulisan mereka sambung2, rupa2nya diajar dr kecil pulak ya…tp i suka tenguk tulisan mereka tu…the culprits that cause fire tu tak rasa apa2 ke tenguk begitu ramai fatality..rasa nak doa biar they all semua tu mati terbakar gak..tp berdosa pulak ye..doa org yg buruk2 ni..tp later on they will be burnt in hell too..

  11. Liasari Says:

    LG,
    kat m'sia ni pun cuaca tengah hot & dry jugak tapi tak smpi 39C. itupun my doter dah start sok sek sok sek. yg peliknya w/pun i dah get my tonsils remove, kali ni terasa bengkak juga gara2 x tahan panas.

    btw,ur tuna pasta bake looks hot!

  12. lemongrass Says:

    Moi,
    Sebab international school ye so ikut syllabus US/UK so tu yg kena guna cursive writing. Alya pun dah lama tulis berangkai2, mng kdg2 pening baca, hehehe

    Mommy Mica,
    Cikgu dia sure tension aje sbb 'b'& 'p' dia tak ternganga lagi bila Mummy tolong 'betulkan' ,hehehe….

    Cik Mat,
    tulisan sambung dah jadi tulisan tamil ye sbb yg paham u sorang aje, hehehe…

    Nora,
    Zahra pun klu tulis, mesti nak ada ekor,kdg2 panjang betul ekor nya🙂. Like u said, mmng kena ada capital punishment for things like this.Klu dpt tangkap, mmng patut kena bakar hidup2…I pun sedih sgt2 evertime baca news :-(…

    Kak Pah,
    yg buat kan sedih sgt2 tu sbb bukan kejadian alam semulajadi, they think someone started the fire deliberately! Tu yg everyone rasa gerammmmm n sedih sgt2..

    Ana,
    Nampak sedap ye? I thought tekak kamu dah jadi tekak jawa yg cuma suka getuk ubi aje, kahkahkah…

    Azah,
    hehehe, tu lah tulisan mat saleh ni takde sape boleh paham sbb dari kecik dah di ajar tulisan cursive. Memang sedih betul tengok ada gak manusia yg suka bakar hutan ni kan, mcm tak kisah aje bila orang pun terbakar sama!

    Lia,
    I pun sian kat the kids today, sure panas sgt kat school nanti even though school ada airconds but kat luar still panas. I ni jarang sgt masak tuna pasta sbb tekak jawa I rasa mcm bland aje sbb tak pedas, hehehe

  13. hana Says:

    alamak kak…tulisan kita mcm cakar ayam! tak leh lawan la ngan akak! ngan anak dara akak tuh pon rasanya kantoi gak! malu maluuuuu…. hahahahahaaaa…….

  14. Rafizah Nordin Says:

    klu tak silap mase darjah 5 sy belajar cursive writing ni.sy mmg suka…bukan nak masuk bakul pulak tp sy rase cursive writing sy mmg cantik hahaha
    tp cikgu sy sendiri tak ajar huruf b & p tu terbuka.mmg bulat & sambung betul2 hehehe

  15. mrswongjowo Says:

    you perth really that hot ke? panas dari KL tu kalau 39 degree. Now ni season apa? We all dah plan nak gi Perth in March…will it be that HOT?

  16. lemongrass Says:

    Hana,
    ayam tu sure marah awak bandingkan tulisan kamu dgn ceker dia, hehehe. takpe, aslakan kamu paham tulisan sendiri tu dah kira baguslah😉.

    Fizah,
    wah best lah u cantik tulisan cursive, I nya mmng hampeh! Tapi tu lah kan, mcm mana lah mat saleh ni boleh terbuka dia nya b n p, hahaha

    Hi Mrswongjowo,
    It is really hot kat Perth skrg ni but only occasionally. By March slalunya dah cool down a bit, around high 20s and prob max low 30s, just nice lah klu nak jalan2🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: