It’s been 3 weeks already since school’s reopened this year. And homework Miss 9 pun dah makin bertambah everyday (but still not as much as homework students kat M’sia lah :-)). Even Miss 5 has been getting homework from school. Every Monday, she’ll get a new book for her to read at home every night. On Monday night, there’ll be a few words yang dia still tersangkut nak baca. But by Tuesday night, she’s reading so well already sampai dia naik bosan baca buku yang sama aje. So, The Other Half tak nak bagi Miss 5 bosan baca the same book over and over again, has been asking Miss 5 to read all the words backwards but pronouncing it the right way! His reason was, dia tak nak Miss 5 reading the book by memorising the story so tu yang dia suruh Miss 5 baca backwards. Punyalah suka Miss 5 dapat a new challenge. I told The Other Half, kalau Miss 5’s class teacher complained about Miss 5 reading backwards, he has to answer it and accept the blame! Ada ke, takde kerja cari kerja! Dia ingat baca buku Bahasa Arab agaknya, hehehehe…….

And Miss 5 has been getting spelling homework as well. The problem with Miss 5 is that she can spell but she can’t write that well. Banyak alphabets dia yang masih terbalik. ‘d’ jadi ‘b’ , ‘s’ jadi ‘2’ , ‘z’ jadi ‘s’ . So kalau spell ‘and’ , she knows it’s ‘a.n.d.’ but she will sometimes write it ‘a.n.b.’ so salah lah kan, camner lah tu nak dapat full marks🙂. Nama dia pun dia kadang2 terbalik dia tulis ‘z’ with ‘s’ , hahahaha…….. But yang herannya tak pernah pulak dia tulis ‘dad’ jadi ‘bab’😛. I can’t remember Miss 9 having this kind of problem when she was that age, hmmmm…… Budak2 zaman sekarang, they are so mahir with all the letters on the computer keyboard so tu yang makin malas nak menulis😉. Hopefully, she’ll get better with time and not get her alphabets confused anymore. We’ll see how she goes in her spelling test tomorrow, hehehehe.

Malam ni I teringin sangat nak makan nasi putih dengan lauk sempoi2. But for the Little Misses n the other half I made them sausage pizza sebab sian pulak nak bagi diaorang makan ikan bilis goreng aje, hehehe.


So, my dinner malam ni was nasi putih dgn terung goreng with loads of bawang besar n cili, ikan bilis goreng and sambal sotong (yg I jumpa dlm freezer, hehehe). Banyak betul harta karun dalam freezer I tu, kalau rajin menyelongkar, macam2 boleh jumpa, hahahaha….

13 Responses to “”

  1. mica@tetty Says:

    hehehe..kat msia ni..homework tuk sekolah rendah pon byk mgalah kan ape ntah..pelik kan..my baby pon homework pon ader jugak even baru study kat tadika…is is..
    aik tekak malaysia pulak kali ni…dah nama melayu kan ..nasi ttp jadi pujaan

  2. HappyMom ^_^ Says:

    z with s lol hehe cutenyer ur miss 5.
    yep so true, like me kekadang rase teringin nk makan, pulak tu makanan tu my kids tak brp nk mkn, so masaklah for them. Rase lapa plak tgk ur nasik putih berlaukakan sempoi2. Perghhh terong goreng! thumbs up🙂

  3. Mat Gebu Says:

    LG…..esok i nak masak mcm u masak nihhh…..ishh kecur tau, dah ngenciss nihh!!..kadang2 masakan yang to complicated and canggih sangat, tekak tak lalu nak makan..last2 aku tibai cili+kicap+bawang+ikan bilis jee dengan nasi hangat…

  4. lemongrass Says:

    Mommy_Mica,
    Dah tekak melayu/jawa kan so jauh mcm mana tercampak pun mesti ingat nasi, hehehe. Tadika pun dah ada h/work? Mmng sian kan tengok budak2 kat M’sia, study study study aje…

    HappyMom,
    Tu lah. Nama dia Zahra so kdg2 dia tulis nama dia Sahra so we all panggil lah dia Sahra, sikit nya tension ke dia bila orang ejek nama dia,hehehe. Dah nama pun Mak kan, so tu yg masak extra just for the kids🙂.

    Cik Mat,
    Mmng betul sgt2, I pun suka sgt2 cili+kicap+bawang+ikan bilis goreng dgn nasi hangat, mmng mkn tak hingat lepas tu,hehehe….

  5. MamaRayyan Says:

    sis..
    mesti u rindu sgt makanan mesia..kan..
    but then sume yg u masak nampak bes sgt..

  6. lemongrass Says:

    MamaRayyan,
    kdg2 tu out of the blue,mmng rindu sgt2 dgn makanan kat M’sia especially 2-3 mlm ni. Rasa mcm nak terbang balik aje pergi lawat segala gerai makan kat M’sia tu,hahaha

  7. ain Says:

    Ank akak yg no 3 pun selalu terbalik ‘b’ ngan ‘d’ dia. Naik angin gak.

    Akak ari ni masak sambal sotong kering.sedappp!!!hihihi

  8. QiStinA's Says:

    hi..LG… kadang2 baca keletah miss 5 u mcm terkena je kat
    Allyssa… kebetulan hari nie dpt semula homework last week lepas class teacher die check… yg kelakar…”drop” n “drum” … Allyssa tulis as “brop” n “brum”… ada ka????he..he

  9. ashieBee Says:

    wahhhhh i was bloghopping and terjumpe your blog! bestnyeeeee….. masak for your kiddos. sangat mummy penyayang ;)) and your girls sangat comel!!!!

    takecare k?

    **hugs**

  10. lemongrass Says:

    Kak Ain,
    Hehehe, ingat anak I aje yg mcm tu,rupa2 nya ramai gak yg 1 gang dgn dia🙂. I dah lama sgt tak mkn sotong kering,bila balik M’sia aje baru mkn.

    Moi,
    Hahaha….samalah tu ye, ‘brop’ n ‘brum’ tu memang mcm Zahra lah🙂.

    Hi ashieBee,
    I like bloghopping too🙂. Kalau I tak masak every nite, everyone akan kelaparan,hehehe…

  11. nabisha Says:

    hahahhaaa..ingatkan anak I sorang jer jer yang tulis terbalik! b jadi d, d jadi b, 7 jadik L, dn mcm2 lagi dan yg paling best number 4 facing- up! hah camne tuh..kekekek…but she can spell quite well writing jer tunggang terbalik…

  12. lemongrass Says:

    Hi nabisha,
    sama lah dgn miss 5 ni, masih lagi tunggang terbalik, hehehe. Anak u lagi teruk ye dgn number 4, hahaha. Takpe lah, 1 day they’ll get there hopefully🙂.

  13. nabisha Says:

    tu ler..hopefully..tp kadang2 tu ok jugak cuma end of last year lama kang cuti semester almost 2 months, bila masuk skolah smula(still kindergarden, 6yr class), dia tulis tunggang balik smula dahh..kekekeeee..
    my gal also can consider miss 5 la sebab dia was borned year end.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: