I love long weekend just sebab I can relax a lot more on Sunday knowing that I don’t have to rush like a headless chook on Monday. Esok is a public holiday kat WA ni for Labour Day. Kat Australia ni, every state has their own different Labour Day holiday, apa lah kan! Sepatutnya long weekend macam ni lah masa yang paling best nak pergi jalan2 makan angin kan but too many things to do at home and too lazy as well to drive, hehehe. Kalau keluar jalan2, duit pun keluar jugak kan so better lah stay at home and simpan duit tu😉. Nak bercuti ke M’sia end of this year pun sure lah nak pakai banyak duit jugak kan….

And semalam pun dah keluar banyak duit sbb hantar the car for its 6 monthly service. On top of the normal service, we had to replace the brake and all its system sebab dah 40 000 kms. Sejak beli memang tak pernah berganti the brake. And services kat sini memang lah mahal nya banding dengan M’sia sebab just a normal service with a few replacement cost us $400 and nak replace the brake tu cost us another $1k, mahal giler kan! I think if we shop around we can get a cheaper price but takde masa nak shop around and we like sending the car to a certified Holden mechanic. Zafira tu lah satu2nya our car so we really have to look after it really well. Kalau rosak, memang patah kaki sangat2 lah we all ni, hehehe. Macam mana nak hantar the Little Misses to school without a car kan. But it’s quite funny, walaupun Zafira ni Holden make tapi tak banyak on the road. Tak tau lah kenapa tak ramai orang yang suka beli this car even though it’s a good car. Sebab jarang jumpa this car on the road, bila ternampak another Zafira car while I’m driving around, kadang2 rasa macam nak lambai aje to the other driver sbb so excited to see them, wahahaha….. Nampak kereta pun boleh excited😛.

Since we didn’t go anywhere today, apa lagi, we spent the whole day doing household chores lah. Kemas lah sikit rumah ni for a while🙂. And to motivate ourselves to kemas rumah, I made pancakes for breakfast pagi tadi (well, bukan nya pagi pun, pukul 10 tadi baru nak bfast, hehehe).


I had my pancake with poached pear and maple syrup. Perasan on diet sekejap sebab makan fruit for bfast😉.

Ini pulak our high tea tadi sebab busy mengemas rumah sampai tak sempat nak buat lunch. So, terus lah buat high tea and malam ni tinggal makan supper aje. Buat apa nak menyusahkan diri kan, hehehe…..


Makisushi with 3 different fillings (Mummy tengah rajin :-)). Crabstick spring rolls, fried noodles with grilled chicken. Banyak betul makizushi yang I buat tadi, memang enough lah for lunch sekali esok. Miss 5 tadi terus tanya, “did you make smoked salmon sushi?”. Hish anak I tu, tekak high class sikit, wahkahkahkah……

9 Responses to “”

  1. emil @ mamamia Says:

    hehehe kak LG..ya la..i remember that miss 5 loved to hav smoked salmon right..same as her daddy kan..hehehe..mesti comel kan waktu dia mintak..hehehe

  2. Mat Gebu Says:

    Kalau kat M’sia smoke salmon tak da..tapi smoke ikan keli or ikan haruan ada laaa…

  3. azah Says:

    sedapnya makanan, rajinnya berkemas..hehe kalau i tlg kemas boleh order food to my appetite tak?

  4. Flower Says:

    Hari ni kitaorg gi ke Mandurah hantar benda yg terambik dari motorhome hari tu. Wah owner motorhome tu rupa mcm Beckham lak. Kat Mandurah ramai sgt org. Last week masa kat sana sunyi sepi. I kalau ramai tak berapa suka, mcm rimas je. Sekajap je kat sana, mkn fish n chips n drive back home. OK lah utk anak2. Dpt lari2 kat foreshore.

  5. ain Says:

    akak pulak klu x de ke mana2 on weeknd, mmg all out rumah le. habis semua akak kemas tp tetap gak mls nak masak..hihihi

  6. ain Says:

    akak pulak klu x de ke mana2 on weeknd, mmg all out rumah le. habis semua akak kemas tp tetap gak mls nak masak..hihihi

  7. Azita Says:

    LG mmg rajin memasak ye! masuk umah LG mesti terliur selalu…

  8. QiStinA's Says:

    LG…mmg best kan kalau semua ada kat rumah, kemas n melepak…santai2 gitu… u mmg rajin..kalau i dah kemas tu…adoi… liatnye nak masuk dapur masak…he..he..he

  9. lemongrass Says:

    Emil,
    tu lah, tekak high class tak mcm Mummy dia yg tekak kampung aje, hehe

    Cik Mat,
    sedap tak smoked ikan keli n haruan tu? Sure lagi sedap dr smoked salmon mat saleh ni kan, hahaha

    Kak Azah,
    klu u tolong my hubby lipat kain, definitely dia akan masak for you, hehehe…Takut u aje yg taklalu nak makan nanti😉

    Kak Ain,
    Kalau I malas masak, kebulur lah my kids nanti tu yg kena merajinkan diri masak jugak🙂. Best kan klu duk M’sia ada mcm2 gerai ni, jeles jeles, hehehe..

    Kak Azita,
    Kdg2 aje rajin nya, slalu tu rajin masak yg sempoi2 aje.

    Moi,
    We all aje yg mengemas, budak2 tu punyalah liat bila di suruh tolong, tension I, hehehe. Tu yg I liat masak lunch, terus masak high tea aje, save energy,hahaha…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: