Mentang2 lah hari ni cuti, bangun pagi tadi terus rajin masuk dapur. Sebelum pukul 8 pagi tadi, dah start on kan the bread machine. Kopi pun tak minum lagi dah start buat roti, hehehe. lepas lepak2 kejap minum kopi, sambung pulak buat apple crumble pie sebab nak menghabiskan stock apples yang dah macam rupa kulit nenek kebayan, all wrinkly🙂. Tengah buat apple pie tu terfikir pulak kat stock white chocolates yang berlambak2 dlm fridge. Miss 9 loves anything chocolate so buatkan lah dia white chocolate fudge cake since she doesn’t like apple pie. Macam mana nak diet ni kan, bila cuti aje and bila rajin tengah melanda, sampai 2 desserts I buat, hahaha. Tapi takpe, bukan selalu pun rajin buat segala benda macam ni . By 12 o’clock, I’ve made bread n bread rolls, apple crumble pie and white choc fudge cake, kalah bakery, wahahahaha…….

Then lepas lepak2 after Zuhur, I masuk kitchen balik sebab nak buatkan sausage rolls for the Little Misses’ lunches at school. Alah, bukan susah pun buat nya, as long as ada sausages and puff pastry, senang banget nak membuatnya🙂. So, kiranya my oven memang sentiasa ‘on’ lah hari ni from morning to petang, penat weh dia!


Dah siap buat sausage rolls, sambung pulak dengan dinner. Nasib baik lah cuma dinner hot dog n salad n chips aje. Bread rolls for the hot dog tu yang I made pagi tadi so dinner tadi tinggal masak the sausages and buat chips aje.
Sausage rolls utk school lunches. Sekali buat cukup utk seminggu nya lunches, tak payah pening2 fikir nak prepare their lunches at nite, hehehehe…

Ini lah apple crumble pie. It’s apple pie but with crumble on top so tu yg jadi apple crumble pie. Makan pulak dengan vanilla ice cream, memang tak ingat kat diet n Maya langsung, hahaha….

Baru teringat yang I terlupa nak ambil gambar the cake but malas pulak nak masuk dapur dah just to take some photos, hehehe.

12 Responses to “”

  1. QiStinA's Says:

    amboi…rajinnye die… mcm2 makanan die buat… cayalah..

  2. Aymy with love Says:

    Amboi K myn, sekali masak 3 jenis… sure sehari suntuk dapor berasap jer kan.. hehhee… bestnye kite suka tau makan ala2 camnie… k myn, nak resepi apple pie tu.. ngan crumble dia sekali… epal kiter pun dah berkedut nie… hehhe…

  3. lemongrass Says:

    Moi,
    sekali rajin, terus rajin, hahaha. Bila dah malas nanti, mmng lah segala benda baking tak buat🙂.

    Aymy,
    Apple pie tu recipe dia ada kat shortcut ‘recipes’ N3 Monday 26 May 2008. Cubalah buat sbb snng aje nak buat pastry nya tu. Lagi berkedut apple tu lagi sedap jadi nya, hehehe

  4. orangbukit Says:

    Salam ziarah..sungguh teruja tengok gambar2 kat blog ni..boleh buka bakery nih..

  5. ain Says:

    rajinnya..mcm2 menu hari ni ye. tp betul gak klu angin rajin dtg, semua boleh buat…tp klu angin mls dtg..bye bye la.

  6. mica-tetty Says:

    solute la..walaupon bz..bab makan2 ttp cantek

  7. dya Says:

    waaaa…best2~

    ngences dah ni tgk all the pics. tu la akibatnye kalau dah tertinggal byk post. sekali tengok terus ngences. bestnye dpt bwk sausage rolls for lunch. hehe *dah blaja kat uni ni, kalau teringin kena la guna pocket money, xde org nk buatkn bekal da~ :P*

  8. lemongrass Says:

    Salam orangbukit,
    tq ye sbb sudi singgah my blog. Biasa2 aje food yg I masak ni🙂. Tak secantik yg kat bakery, hehehe

    Kak Ain,
    tu lah kan, bila angin rajin datang, mcm2 kita akan masak. Tapi bila tgh malas, nak goreng telur pun rasa mcm susah sgt, hahaha

    Mommy Mica,
    Tgh rajin tu yg boleh jadi SuperMom, masak mcm2 walaupun busy, hehehe…

    Dya,
    nasib baik lah kat M’sia tu bnyk bakeries kan, snng aje nak beli sausage rolls ni,hehehe. Tak lah u ngences lama2 sgt😛

  9. masz_73 Says:

    muahhahaha… tu larr dulu kata i.. siap dapur berasap2..skunk tgk sape laks yg berpeluh2 kat dapur tu.. kekekeke… oittt.. buleh bukak restoran kat perth nun tuu… sure ghamai customer.. mss9 & mss5 jd waitress… sure beratur panjang kat luar tunggu giliran.. hehehhehe…🙂

  10. NORA SAKURA Says:

    Hi!..

    I am your silent reader …seronok tengok menu you hari hari…

    err…questionss…might be silly one..but…errrr…bread machine tuh ,you put all the ingedident ,and it help you do the kneading etc kan?..but it won’t function like an oven rite??…meaning,kita still kena keluarkan the tepong tuh after teh machine did the job..and we have to shape it..and put it into oven?..correct???…errrr…tolong jawapkan please…because i am confuse..( trying getting one)..

    btw..aku ki pon wong jowo jugakk,neng parit parit neng batu pahat ngono..masakkan mu kabeh ueeenakk yo rupa ne..
    hehhee

  11. lemongrass Says:

    Masz,
    😛, ini mesti kenan rajin u sbb u tiup angin kus kus rajin ke Perth kan, wehkehkehkeh.Klu orang beratur panjang sbb nak makan kat restoran I takpelah, klu beratur panjang sbb nak pikat anak dara dua orang tu, susah lah my Hubby, hahahaha…

    Hi Nora,
    Bread machine in slalunya ada mcm2 cycle yang we can choose. Klu cycle yg lengkap tu, it will cook the bread in the bread machine sampai siap segala nya lah. But the shape will follow the shape of the bread machine pan/tin lah. I tak suka sgt biarkan bread tu masak dlm BM sbb for me, crust dia lebih tebal dr biasa which I don’t like. Tu yg I slalu cuma guna the ‘dough’ cycle aje and shape n bake sendiri. And klu shape sendiri, kita boleh choose whatever shape kita nak🙂.

    weh, kue pun wong jowo gak eh, bareng2 lah ngomong jowo yo, wahkahkah…..

  12. somuffins Says:

    Wah.. LG, jalok ambong??

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: