Pokok cili api I dah berbuah but pokok cili api ni jenis lain sikit, Afrika mari (well I guess dr sana sbb nama dia pun dari sana). Pokok dia tak banyak daun langsung, kalau bandingkan dengan pokok chili thai I yg panjang2 tu. Nak kata tak subur, banyak jugak buah yang keluar tapi memang pelik sangat rupa dia. Ke memang pokok cili api rupa macam ni ye? I ni punyalah dah lama tak makan chili api and tak tengok rupa pokok chili api, sampai lupa macam mana rupa nya, hehehe. Chili thai I yang panjang2 buah nya tu semua tunduk pandang ke bawah ikut gravity but chili api ni, sebab kecik kot, mengadap langit pulak dia ye🙂.

The Other Half and I tak sanggup lagi nak rasa kepedasan cili api ni. Dua2 takut weh nak rasa, hahahaha…… Walaupun we all makan pedas tapi sebab kan dah lama sangat tak makan cili api, memang rasanya lidah tak boleh tahan pedasnya. I kena tunggu buat sambal belacan or masak lemak cili api baru lah boleh rasa pedas ke tidak. But the Other Half tak makan sambal belacan nor masak lemak cili api ni so I kena tunggu jemput orang lain datang rumah lah ye baru boleh masak cili ni.

Psst… Sheri n Salina, bila nak datang rumah I? Boleh kita main masak2 sama2 masak lemak cili api and sambal belacan ni, hehehe…. I tak berani makan sorang2, sure nya akan ceret beret sebab pedas sangat, pastu surenya kena gelak dengan the Other Half nanti sebab konon2 berani makan cili api, wahahahaha……

21 Responses to “”

  1. ain Says:

    sekali pandang mcm cili api biasa je LG. Bestnya, byk betul cilinya. Puas klu nak masak2 ni. Akak n family pun mmg tak kuat pds..klu akak buat sambal belacan, pakai lada bsh, pas tu buang biji2nya..pas tu ltk gula sikit. Abah akak boring betul ngan sambal belacan akak.hehe

  2. Liasari Says:

    cili api thai memang panjang2 but not as hot as cili api kampung. i think this one (yg dlm pic tu) mesti betul2 pedas coz it looks like cili api kg yg my mil tanam. klu dapat kat hubby ni sampai pedih perut pun dia sanggup makan!

  3. zany Says:

    meriah betul cili api tu, agaknya ini yang diguna dalam sos cili nandos, pedas berapi.

  4. Mat Gebu Says:

    Ini cili “derhaka”..sebab buah dia tegak ke atas…hehehe…

  5. mummyalyssa Says:

    k.LG unik la pokok cili api ni..slalu mmg cilinye ke bwh ni ke atas…terpegun jap..ciptaan ALLAH unik kan..

  6. lemongrass Says:

    Kak Ain,
    I pun klu teringin sgt nak makan sambal belacan, guna cili besar so mmng lah tak pedas langsung,hehehe…

    Lia,
    Pedih perut pastu ceret beret sbb makan cili api,hehehehe… Tapi masa mkn tu mmng best aje kan!

    Zany,
    I still tak tahu nak guna cili ni utk buat apa, boleh tak agaknya nak jual kat Nando’s, hahahaha😉

    CikMat,
    wahahaha, banyak lah kamu, cili derhaka terus😛

    MummyAlyssa,
    tu lah heran jugak tengok dia tegak ke atas. Tapi mmng cili api mcm ni ke?

  7. sheri Says:

    hehe..cute la cili tu, defying gravity and all🙂..cili kat rumah i merajuk..dia baru kuar anak2, hafiz amik, so dia merajuk tak nak kuar lagi😦..jomla main masak2😉

  8. Ms Red Hat Says:

    Dear Mynn,

    Kalau chef yang jemput takkan nak tolak. Mynn tak apa nanti when i visit you i angkut semua cili api tu ye and you masak lemak cili api for we all sure habislah your masak lemak cili api tu.

    honestly i miss you all. seronok jugak dapat jumpa sheri and you and mat and the kids. ni hari-hari mengadap buku and buat assignment… feel really nauseous!

  9. mrswongjowo Says:

    LG,
    we all sanggup nak datang Perth to eat your sambal belacan…geng2 jowo ni memang makan cili mentah🙂..we all touching down on the 15th Mar morning. OZ allowed ke bawak sambal daging ke bilis ke? Ramai org citer OZ ni particular sangat..almaklumlah anak-anak I semua at growing age kuat mangan..ada contact no u tak..mana lah tahu kalau sempat I cari you nak tgk the cute misses tu..(bukan nak mintak makan tau..he..hee)…and ada apa2 teringin from Malaysia? Boleh we all carikan…sekarang weather dah ok ke? tqvm…

  10. lemongrass Says:

    Hi Mrswongjowo,
    next week lah yr flight?Brapa lama u bercuti kat Perth?Sambal bilis boleh bawak masuk, daging tak boleh.Custom kat sini mmng ketat sgt, macam2 tak boleh bawak masuk especially fruits n meat and spices and nuts. Boleh aje kalau nak dtg rumah we all, boleh lah u tolong abiskan cili api we all, hehehe but wknd aje lah yg free🙂.
    my email is lemongrass@y7mail.com. Klu u bagi I yr email add, nanti I bagi u my contact no.

  11. QiStinA's Says:

    LG..first time i tgk cili api tegak ke atas kan…mmg pelik la LG.. tp pedas tak??? tp nampak cantik je..he..he

  12. Sekeras kelikir Says:

    salam, mula2 main baca2 jew lama2 terlekat pulak baca kak LG punya blog neh…kui kui kui..akak LG pokok cili neh kira cili sombong neh…proud chilies?? haahhaah terbahak2 kami seoffice tengok pokok cili neh beza ngan cili padi malaysia yg tunduk memandang bumi..anyway have a lot of fun reading your blog..keep it up~

  13. lemongrass Says:

    Sheri,
    u nak cili ke, dtg rumah I,dr cili thai ke cili padi ke cili kaler purple semua ada,hehehe. We all suka tanam cili tp tak larat nak makan pedas2 sgt ni,apalah kan,hahahaha…

    Salina dearie,
    tu lah, u bz giler dgn assignments kan, sian u.Just tell me when u are not bz masa wknd then u n sheri n I boleh main masak2🙂.

    Moi,
    We all tak berani lagi rasa cili ni,takut kena minum bergelen2 susu nak hilangkan pedas kat lidah tu,hehehe…

    Sekeras kelikir,
    Salam, thanks ye sbb sudi singgah my blog🙂.Agaknya lah cili sombong padahal kemetot aje pun nak sombong kan, wahkahkah😉.

  14. Sekeras kelikir Says:

    Kemetot slow sikit…hahahahahah samalah ngan ai kemetot jugak tapi tak sombong tau…eheks….

  15. e510 Says:

    Hi cili jenis ni biasanya pedas. Have fun. Cheers

  16. lemongrass Says:

    sekeras kelikir,
    I pun kemetot aje tp tak sombong mcm cili api I lah,hehehe

    e510,
    tu yg masih tak berani lagi nak rasa cili ni, penakut pedas betul we all ni🙂

  17. Mira Marlena Abdul Says:

    Hehe..teringat zaman my husband baru dtg ke M’sia around 12-13 yrs ago.Dia order nasi goreng(i think nasi goreng kampung) tau la mcm mana rasa pedas nasi goreng kg ni kan?Baru masuk 2 suap member melilau cari air sejuk..hihihi
    Last last nasi goreng ke mana,air mineral satu botol BESAR habis!!!i dok gelakkan dia ajelah bila dia ceritakan al kisah dia pertama kali merasa cili..ye lah, org arab bukan semuanya makan cili(kecuali Algerian,Morrocan and Tunisian, lauk pauk diorang pedas berempah berbanding dgn my husband punya country, Iraq)
    Tapi skang ni setakat rendang ngan nasi lemak kira dah boleh makan dah..taklah melilau cari air lagi hehehehe….

  18. lemongrass Says:

    Mira,
    I pun kira lucky lah sbb my hubby suka makan pedas (as long as tak pedas sgt lah). He loves nasi lemak and rendang too mcm yr hubby🙂. I so far tak berani lagi masak nasi goreng kampung guna cili api, I yg nanti akan menangis dulu before him, hehe

  19. Shafidah Shamen Says:

    woitttt..kepelikan sekejappp i tgk cili mnegadap langitt niii ,,,,heheheh

  20. lili11 Says:

    Heh … dapat jugak buat komen rupanya. Tadi jam kejap. First time here and liking it so much already. Looks like u r having a lovely life over there.Blossom Blooms

  21. lemongrass Says:

    Fidah,
    tu lah, I pun heran tengok cili tu,tak padan dgn kemetot nya,hehehe

    Hi Lili11,
    thanks sbb sudi singgah my blog. Your plants are just so beautiful!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: