In previous posts I dah tayang pokok cili thai and pokok cili afrika I. Hari ni nak tayang pokok cili yang we all tanam from anak pokok. A few months ago, kat dlm pasu pokok chili thai tu, we all terjumpalah a few anak pokok chili yg tgh hidup subur dlm pasu tu so we all pun transfer lah ke pasu yang lain sebab kononnya nak membiak kan banyak2 pokok chili thai kat rumah ni (padahal bukannya we all makan chili banyak sangat pun, hehehe). Eventhough we don’t use fresh chillies that much in our cooking but we really love the colours that the chillies make in the pot. Kalau tengah penuh berbuah, memang lah cantik sangat2 kat ‘taman’ we all tu, rasa ceria aje tengok kaler merah menyala tu kan๐Ÿ™‚.

So, sekarang ni anak2 pokok chili yang we all transplant to different pots tu dah berbuah cantik. But we all heran sungguh sebab buah2 chili yang dah keluar tu sikit pun takde rupa chili thai tu. Masa mula2 dia keluar buah, memang pelik gak we all sebab lain betul rupanya. Lebih kurang macam orang pelik pandang The Little Misses and I lah bila berjalan sama2, lain betul rupa anak dengan Mummy, wahahahaha…..

Cuba you all tengok, memang lain kan bentuk dia dengan chili thai yang panjang2 tu. ‘Mak’ dia cantik aje panjang and slim, ‘anak’ dia kemetot n montok2 and bentuk ‘bunga’ aje pulaknya, sape lah yang tak heran kan๐Ÿ˜›. So we all ni pun fikir lah bagai nak rak macam manalah boleh dapat ‘anak pokok’ yang macam tu. This is what we came up with….. A few years ago, sebelum we all tanam chili thai tu, we all ada tanam chili bunga kaler purple in that same pot. But bila winter, dia mati so we all buang lah the chili plant but we didn’t throw the soil as well. We reused the old soil and the same pot to plant the Thai chili. Maybe kat dalam soil tu ada a few chilli seeds yang tertinggal from the old purple chili plant. And bila the time and the condition was right to grow, bercambah lah biji2 tu. But heran jugak sebab ambil masa a few years to bercambah, boleh ke dia ‘hibernate’ in the soil ye? Kiranya pokok chili thai tu cuma mak angkat aje lah kat anak2 pokok ni kan, hehehehehe……..

Jangan tanya how these chillies taste like sebab we all belum try lagi pun…

p/s walaupun my story ni lebih kurang sama dgn story pokok chili ni but I’m definitely the Little Misses biological Mum, hehehehe…..( kalau you tanya The Other Half, he will tell you that he saw them came out of me, uggghhhhhh…. :P)

18 Responses to “”

  1. ain Says:

    kiranya cili LG ni pun jenis kacuk gak le. tp cantik le cili LG..tembam2.

  2. QiStinA's Says:

    tp LG …cantik la rupanya… dah macam buah pulak… bile masak ranum..he..he

  3. dila~noor Says:

    huh..yg peliknye,sume cili u naik ke atas ye..ni da ikut resmi ape plak ni (kalu padi makin tunduk makin berisi)hehe..

    kirenye u kahwinkan cili slim+montok ni..so dptla yg kiut2 ni ye..mmm..seni nie =)

  4. masz_73 Says:

    HEHEHEHEHHAhahhahahahohohohoho…. u know which part yg lucu sekali….๐Ÿ˜€

  5. Jamie Says:

    Pelik bin ajaib nie…. tapi memeang lain macam ler pokok cili tu…

  6. somuffins Says:

    LG, your other half tau tak makna ‘bagai nak rak’?๐Ÿ™‚ I pun terpesona tengok cili2 tu. Siapa surrogate siapa ek?

  7. Shafidah Shamen Says:

    lawak laaa u ni LG…hehheheeee

  8. lemongrass Says:

    Kak Ain,
    mentang2lah family we all campur2, cili kat rumah ni pun nak kacuk2 gak ye๐Ÿ™‚.

    Moi,
    rasanya kat M’sia pun bnyk cili mcm ni tp as hiasan aje sbb mmng cantik kan๐Ÿ™‚.

    Dila,
    Ntah bila I jadi tok kadi kawinkan cili ni pun I tak tau, hahaha. Tiba2 aje keuar anak pokok cili ni๐Ÿ™‚.

    Masz,
    hehehehe……๐Ÿ˜›

    Jamie,
    tu yg we all heran kan, lain betul rupanya๐Ÿ™‚

    Somuffins,
    bagai nak rak tu I aje yg tau maknanya, hehehe… Too much thinking hurts his brains, wahahaha๐Ÿ˜‰.

    Fidah,
    chili pun boleh buat lawak kan๐Ÿ™‚

  9. Jiya Says:

    Buntalnya cili kak.. adakah sebuntal org yang menanam?? akekekekeke…

  10. iu @ wid Says:

    comel la akak ngn huby.. kelaka pun ade…:P

    tp kan yg kacukan tu lagi high quality… hehehe

  11. CikMin Says:

    uishhhh…montel nye cili tu…dah rasa ke LG?

  12. lemongrass Says:

    Jiya,
    mmng sebuntal my hubby,wahkahkah…Sbb dia yg tanam. Klu I yg tanam, sure selim emlim aje kan๐Ÿ˜›

    iu,
    I masa kecik2 dulu slalu berangan nak dpt anak kacukan, tup2 jadi kenyataan pulaknya, wehehehe

    CikMin,
    we all tak rasa lagi cili tu, takut pedas kan,hehehe

  13. Mat Gebu Says:

    Ni mesti jenis “bapak” banyak bini….tu pasal ada kaler macam2….

  14. lemongrass Says:

    CikMat,
    hahahaha, bini bnyk bapak lah klu anak2 kaler macam2๐Ÿ˜›

  15. drNO Says:

    ni yg rasa nk tanam chilli ni. they said mexican chillies taste better. mana nk dpt benih ni.

  16. lemongrass Says:

    drNO,
    mexican chillies tu yg japalenos and habaneros tu ke? Cili tu pedas giler2! I tak tau ada benih cili tu ke tak kat sini…Best jugak kan klu tanam, sure cantik aje๐Ÿ™‚

  17. zeeta Says:

    LG…

    uiii geram la tengok cili kat umah u nie..menjadik2 jer.. kalau la kat umah nie ada dpt hasil macam tu mau hari2 kena petik wat masak asamrong la.. tempoyak la..huhu power!

    ita dubai

  18. lemongrass Says:

    Ita,
    I suka tanam chili sbb suka tengok warna dia tp bukannya we all guna hari2 pun๐Ÿ™‚

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: