Last weekend we were so busy cleaning the house sampai berkilat2 so this weekend pulaknya is our lepak2 time. Malas betul nak pegang the vacuum and the duster this weekend so kemungkinan besar, tak kan bervacuumlah our house until this Friday, hehehehe…. Memanglah rasa best sangat tadi bila keluar pergi the shops sebab I didn’t have to rush home to start cleaning and vacuuming so bolehlah lama2 sikit puaskan hati ber window shopping🙂. Window shopping aje tau!

As usual, our Saturday morning was spent at Morley sebab Miss soon-to-be-10 ada painting competition today. She won both times and she got some nice models as prizes which she was really happy with. Lagilah bersemangat dia nak painting this coming holidays, adalah nanti yang melepak kat kedai tu hari2 gamaknya! Nasib baik lah jauh kedai tu, so tak boleh lah dia nak pergi sorang2 jalan kaki, hahahaha. Yang nak tergelaknya, she is usually the only girl kat painting shop tu but she didn’t mind, she loves spending time there! The shop owner said to The Other Half that he’s happy to have Miss soon-to-be-10 painting there sebab she’ll definitely attract all the boys to come and paint as well when they see a cute girl painting, hehehehe..


The Little Misses at the shop before the painting started. Miss 5 teringin sangat2 nak join painting sama and we did let her paint a few weeks ago. But ada ke she painted the Orc multicoloured! Purple, green and orange. Kalau I jadi Orc tu, malu abis sbb tak macho and ganas lah kan bila pakai baju multicoloured, wehehehe. But it was still cute🙂.

Miss soon-to-be-10 tengah tekun be’kerja’.

This is Miss 5’s masterpiece. See the multi coloured body and top🙂.

And this is Miss soon-to-be-10’s masterpiece.

And these are the models that they have painted so far.


And this is Mummy’s masterpiece tonite. Rice pilaf with butter chicken and cucumber raita. Memang betul2 masterpiece, wehehehehe……

22 Responses to “”

  1. nOllY dOllY Says:

    waa..cute sgt. very talented laa..
    i like miss 5’s masterpiece, very creative!😀

  2. lemongrass Says:

    Nolly,
    wahahaha, adalah lepas ni dia gi kaler semua orcs tu mcm2 kaler lagi sbb u kata dia creative🙂

  3. lili11 Says:

    Waa .. I thot color gambar kat kertas. Paint figurine lak. Bagus tuh! Both of them looked so happy.

  4. azIEda Says:

    OMG your misses are so talented and mom pun is as hebat as always in her cooking. You made me hungry again,, Ok food for thought I will make pillaf rice with buttered rice. thanks for posting .

  5. Mira Marlena Abdul Says:

    Ahaks,nasib baik badan Orc ti hijau buatnya si Miss 5 kaler pink lagilah haru…dah lama akak tak post recipe ek?(hints nak mintak recipe tapi segan..ekekeke)

  6. lemongrass Says:

    lili,
    tu yg diaorang excited sgt2 nak gi painting sbb figurines so lain dr yg lain🙂.

    azieda,
    my kids like butter chicken sbb tak pedas langsung kan tu yg sedap aje makan🙂. My eldest daughter is very artistic but God knows where she got the talents from because my hb n I are completely hopeless when it comes to arts🙂.

    Mira,
    tu lah u, klu pink mmng kena gelak sakan lah dia, hehehe. You nak recipe apa? Alah, tak payah segan2, tanya aje, hehehe

  7. Sizuka Says:

    pandai alya paint figurine, very creative. i wish kat msia pun ada tempat mcm tu jugak. lepas ni sure ramai boys flocking the paint shop, nak tengok miss alya painting. susah la hati mummy and daddy nanti.. hehe

  8. QiStinA's Says:

    creative sungguh yek alya… ikut bakat sape tu LG??? he..he.. bestnye kalau rumah kat sini tak payah vacuum for one week… kat sini baru vacuum je dah berhabuk semula…tension betul…kat padang pasir nie..ha..ah

  9. Mommy Lily Says:

    salam LG

    wah rumah dah cat biru la pulak.

    cantik jugakk

    nak try buat muesli slice nanti. thanxx for the recipe =)

  10. ain Says:

    mesti Miss soon-to-be-10 berbakat bab painting2 ni sbb bkn senang tau nak paint small figurines.

  11. mother of two Says:

    semangat lepas house inspection terus tukar cat biru….hehehhe

  12. lemongrass Says:

    Shidah,
    Shop owner tu lah yg gumbira hati sbb bila ramai dtg kedai dia, makin lajulah duit masuk poket dia, hahaha

    Moi,
    Rumah I pun cepat berabuk tp I buat2 tak nampak aje,hahahaha….. Alya tu ikut my Dad’s artistic talent. Cuma dia sorang aje yg ada bakat,we all semua hampeh!

    Mommy Lily,
    Cuma rumah blog aje yg boleh di cat so every few months tu yg tukar cat baru🙂.

    Kak Ain,
    Dia mmng berbakat klu compare dgn I, I pun x pandai painting2 ni🙂.

    Shiela,
    Hahaha, you tersesat tak sbb tak jumpa my house dah cat baru ni?😉

  13. anawahid Says:

    kak min.. bestnyer main painting2 nih… kalo cam ambo nih mau perpinar n juling bijik mata dibuatnyerr… ekekee

  14. potpetmama Says:

    hi there..i dah abis baca ur stories from day one up todate..mcm addicted kalau ter”miss” one day plk hehe..found tt ur stories are interesting..
    (if u don’t mind), what is the full name of your misses..ada nama melayu tak.

  15. Mira Marlena Abdul Says:

    Kalau nak recipe pilaf+buttered chicken tu boleh tak kak?Really makes my mouth drool and tummy rumble lar…Raita tu saya tau buat..bolehla ek?
    Mana tau kot-kot ada lagi resepi tersembunyi di sebalik blog post ni..ehehehe :))

  16. lemongrass Says:

    Ana,
    Kita pun samalah tak boleh lah tengok menda kecik2 dekat2 ni, maklum lah kan, wong tuek!😛

    Hi Potpetmama,
    usih rajin and sabar ye you baca fr first entry to the last one ye,hehehe…I tak sesabar u🙂. My daughters dua2 nama ‘melayu’ but ada bunyi mat saleh sikit so tak lah susah sgt mat2 saleh n grandparents diaorang nak sebut nama, hahahaha. Yg eldest Alya Hannah and the youngest Zahra Sufiya.

    Mira,
    hehehe, Nanti I bagi link recipes tu ye. I ambik kat website mat saleh u, bukan website indian, heran kan, hehehe

  17. Mira Marlena Abdul Says:

    Sedap nama anak-anak akak tu.Saya memula dulu kononnya nak la letak gak 2 nama,tapi si sang suami pulak cakap letak satu nama je..sebab nanti panggilnya pendek…lagi satu katanya kalau masa akad nikah dah besar nanti senang..sabar je la…wakakakaka..My eldest girl named Nadeen(memula nak la letak Nadeen Shakira..sounds like the singer Shakira la pulak!)And my son’s name Daud…takde tambahan apa-apa..ahaks!

  18. lemongrass Says:

    Mira,
    hahaha, your hubby terus fast forward ke masa akad nikah🙂.My hubby pulaknya mmng dr culture yg ada 2-3 nama so tu yg bagi 2 nama tu. Walaupun we all bagi 2 nama tp pendek2 sbb senang nak sebut full names🙂. I like the name Nadeen and Arabs suka nama Nadeen tu kan?

  19. Mira Marlena Abdul Says:

    A’ah,nama Nadeen tu i amik dr pengacara Top 20(music prog),Nadine Falah..masa i preggy ngan my girl dulu.Err..my name pjg gak, Nurmarlena Zamira bt Abdul Latif nasib baik masa akad nikah dulu x tergeliat nak sebut nama i..:))

  20. lemongrass Says:

    Mira,
    patutlah yr hubby terus fast forward ke akad nikah, rupa2nya he’s been through the nightmare of terbelit2 lidah,hehehehe…sian dia😉

  21. potpetmama Says:

    LG;kira ok le 2 culture with 2 names..

    yg i ni from 1 culture pun anak2pompuan ada 4 names n the only son 1 name..
    Siti Nur Najwa Farhah
    Muhammad Nafis Farhan
    Siti Nur Nashwa Faqihah
    Siti Nur Nazwa Farhaniz
    haaaa..yg tang susah bila kena isi borang, n they also query y their names panjang2 + nama ayahnya tambah 2 lagi!it started masa dapat first one, n pulak first grand child in d family .ramai yg nak tambah share name..tu yg jadi berjela.

  22. lemongrass Says:

    Potpetmama,
    weh panjang betul your kids’ names ye.Exam belum mula dah penat tulis nama dulu,hehehe. My eldest daughter pun first grandchild on both sides but my parents n in laws are the type yang tak kisah we all nak bagi nama apa pun🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: