We were watching a UK tv show called ‘The Antique Roadshow’ petang tadi while I was cooking dinner. For sape yang tak tahu tu, this show is about people bringing their antiques to be valued by these group of antique experts.

Anyway, to cut the story short, I said to The Other Half, “your ancestors came from UK, how come you haven’t got any antiques for us to sell for the money?” And do you know what his answer is?…..
I’ve got one antique item… It’s you! 13 years ago I got you for $100, I wonder how much I’ll get for you now? Hmmm….”

Chet!!!! Memang lah My Other Half tu, mentang2 lah I ni makin tua, ada ke dia panggil I antique!!!! I know The Little Misses think I’m ancient, hehehehe…. Sekarang Daddy dia pun kata I ancient😦. Lepas I threatened tak nak masak dinner, terus dia kata he was just joking. Tau takut! Hahahahaha…… But I know he was just joking and he knew that I knew he was just joking🙂. Well, I hope so anyway!!!! Right Dear?

So, to teach him a lesson, for dinner I masak this dish I called “Ya-Rabbi-I-malas-betul-nak-masak-1-pot” dish, wahahahahaha…… Basically I just put whatever I can find into the pan🙂. Nasib baik lah they all ate it without asking too much question except The Little Misses asked “What’s this meat Mummy?” when they saw some kind of meat they’ve never seen before on their plate. I answered, “Burger meat, cut up!“. I found frozen burger meat in the freezer yang dah bertahun bertapa dlm freezer tu so I thought that I might as well use them kan dari terbuang. Tak sampai setengah jam dah siap masak dari first potong bawang to matikan api, sape lah yang tak suka masak macam ni kan, especially me, hehehehe….

Our “Ya-Rabbi-I malas-betul-nak-masak-1-pot” dinner🙂.

16 Responses to “”

  1. ain Says:

    hehehe…kelakar gak ur the other half kan. tp betul tau bila dia kata, u r his antique, makin lama makin berharga.hihi

    p/s…your “Ya-Rabbi-I malas-betul-nak-masak-1-pot” dinner looks tempting.

  2. lili11 Says:

    Kih he he he … Lawak la you ni..

  3. iu @ wid Says:

    so simple.. tp nice laa….yummm3…

    boleh la try “Ya-Rabbi-I malas-betul-nak-masak-1-pot” bile ase malas2 nt..hehehe

  4. aramis2177 Says:

    Hahahhahaa…..Sis,u buat i gelak guling2 laa baca entry u!kelakar okeh nama dish u nih!tp nampak yummy gak even the name was so weird!hahahahhaa

  5. Mastura Ab Rashid Says:

    “ya-rabbi-terkejut-badak” nye expression bila baca ur entry.. hehe.. ur dinner still look very tempting and delicious😀

  6. dila~noor Says:

    wakakakaka..sis..yang pentingnye sume terime ok “Ya-Rabbi-I malas-betul-nak-masak-1-pot” dish..

    mesti takut nk bebunyik tue..nnt barang antik ngamuk lg susah..hehe
    just joking =)

  7. lemongrass Says:

    Kak Ain,
    tau takpe,hehehe..As long as dia pun rasa I ni makin tua makin berharga ok lah kan😛

    lili,
    we all memang mcm tu,pastu turn I pulak ejek dia.My kids dah tak larat tengok we all,hehehe….

    iu,
    I slalu buat “ya-Rabbi-I-malas-betul-nak-masak-1-pot”dish tu sbb mmng slalu sgt malas nak masak, hahahaha…

    Aramis,
    Sian kan anak2 I dpt Mummy yg mmng slalu malas nak masak,hehehe..Tp nasib baik I pandai invent nama dish so jadi exotic terus dish tu😉.

    Mastura,
    wahkahkahkah…..

    Dila,
    Tu lah, tu yg semua makan senyap aje, takut I mogok masak nanti, susah lah diaorang🙂

  8. potpetmama Says:

    Hi;
    ur resipi yg namenya “Ya-Rabbi-I-malas-betul-nak-masak-” tu masa yg “sewaktu’ dgn i; i always called it “lauk gedah’maknanya apa ada dlm fridge masa tu, i akan campak2 dlm kuali je janji jadi boleh masuk perut.

    Yelah; kita ni yg bini2 kalau dah exceed “10 years” in marriage dah jadi something ancient. Takpe janji servis baguih n hubby sayang, appreciate n setia. Ye tak..

    Abih tu bebudak comeh u tu day time ikut apaknye gi ke tempat keje ke??

    By d way semlm ada i mintak d simplest way 2 buat piza drp u kan..

  9. Mint Says:

    hi Lg:
    I tumpang lalu ye and tumpang gelak sekali..hahahhaha..kelakar lah you ni…

  10. somuffins Says:

    LG, dish YaRabbi tu sounds very pious🙂

  11. bondaqeem Says:

    hahahaha! i tergelak sensorang bc entry u nih.. leh tahan funny ek hubby u!
    anw ur”Ya-Rabbi-I malas-betul-nak-masak-1-pot” still look delicious! nyum2..

  12. aliadijamina Says:

    lagi antik lagi mahal, ishhhh…mana nak pi cari lagi isteri camni, segala macam pandai masak, kalau bukak restoren Lg lah dia punya exec sous chef…

  13. lemongrass Says:

    potpetmama,
    I rasa kan semua mums ada recipe yg diaorang guna bila tgh betul2 malas masak kan, asalkan kenyang dah, hehehe…. A’ah, budak2 tu ikut Daddy dia gi kerja the last 2 days, tu yg seronok aje diaorang🙂.
    btw, u nak recipi pizza doh yg simple kan? Ini link dia
    http://www.taste.com.au/recipes/16841/quick+pizza+dough

    Mint,
    Hi.Thanks sbb sudi singgah my blog🙂.Makin pnjg nama dish tu, makin sempoi lah dish I,hehehe…

    somuffins,
    dish aje yg pious, yang memasak nya jauh panggang dr api, hahahaha

    bondaqeem,
    Tak larat I kdg2 dgn ke’funny’an my hubby tu, cuma boleh roll my eyes aje lah, hehehe

    Alia,
    tu yg dia terus takut bila I ugut tak nak masak,mau nangis dia kelaparan nanti, hahahaha…

  14. Mira Marlena Abdul Says:

    Kalau my hubby dah start panggil i ancient satu thn i tak masak…kuang kuang kuang…adeh..baru 13 thn akak dah dilabel ancient?abis kalau dah 30 thn camna plak ye?kot kot dah pegi ke zaman ‘jurassic’ hendaknya..jangan dipanggil fossil udah..ehehe…
    Very catchy dinner title…”Ya-Rabbi-I malas-betul-nak-masak-1-pot”
    My reply would be “Ya-Salam-makin-lama-makin-malas-nak-masak-kadang2” hehehe… but the dinner still looks yummeh!!! :))

  15. moonie Says:

    name dish tuh x tahan .. haha.. antique is more valuable la akak maksodnyer akak berharga lam idop die..gitew la perumpamaannyer..hehe

  16. lemongrass Says:

    Mira,
    wahahahah, setahun terus🙂. I yg tak sanggup rasanya nak makan my hubby’s cooking for more than 2 nights, hehehe

    Moonie,
    mmng lah sgt berharga kan barang2 antik ni😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: