Malam ni our dinner was just finger food, maki zushi and vietnamese rolls. I buat maki zushi tu just for The Little Misses and The Other Half, tak tau lah kenapa I tak teringin pulak nak makan sushi malam ni. Tu yang I buat vietnamese rolls with chicken filling for me. But biasa lah kan, The Other Half mana boleh tengok my food, sure nya dia pun nak jugak so I made sure I made loads of the chicken rolls tadi and memang betul pun seperti yang di jangka, he ended up finishing both the sushi and the chicken rolls, hehehehe. He said he was so hungry tu yang mengketedarah everything🙂.


Vietnames rice paper rolls, makan dengan hoi sin sauce🙂.

For Cik Mat, Hana and Ika:

Vietnamese rice paper roll filling/inti

-su’un (rendam dlm air panas bagi lembut)
-raw vegetables potong panjang2 ( I slalu guna carrots, timun, snow pea sprouts, coriander leaves)
– isi ayam or udang yang dah di masak ( I sometimes guna isi ayam BBQ atau leftover grilled chicken wings yg I dah racik2 the flesh sebab lagi sedap kalau isi ayam tu dah di marinate and di bagi perasa apa2 dulu)

Makan dengan pencicah anything you like. We all suka Hoi Sin sauce sbb rasa dia masam2 manis.

12 Responses to “”

  1. Mira Marlena Abdul Says:

    Hahaha,looks like i’m the 1st one to write down comments here…ehehe frust sbb internet connection K.O. Ni pun pinjam jap PC my hubby..dia bagi can 10 minit jek..cit…
    Ha…finally dah letak gambar 80an yek!!!Ada macam muka Zahra la..especially bentuk muka akak…Mahal jugak nak potong rambut ek?Kat sini +- RM 7-10 jek..boleh pokai la camnih.Nasib baik la potong rambut once in a blue moon silap2 mommy kena blaja potong rambut…
    Rolls tu nampak menggoda la..Daddy tikus pun ngecek sama ek?ekekekeke…. :))

  2. mica@tetty Says:

    sedap nya,..bestnya kalau kak lg jiran saya..hari2 saya hantar empty plate kat kak lg..heheheh

  3. ain Says:

    sempoinya dinner dia. akak pulak baru pas mkn roti nan ngan ayam tandoori. x sedap la..hihi

  4. lemongrass Says:

    Mira,
    lah siannya u internet problem.I klu PC or internet buat hal,mau lah tak senang duduk I dibuatnya, hehehe. Tu lah, nasib baiklah potong rambut 6 months sekali so tak lah terasa sgt perit nya,hehehe. Muka I mcm Zahra sbb bulat ye😉. Daddy tikus tu apa I makan dia nak exc laksa or meehoon,wahahaha…

    Mommy Mica,
    jom pindah sini, bolehlah I bagi u pinggan penuh hari2🙂.

    Kak Ain,
    malas nak makan berat2 tp kenyang jugak mkn sushi n rolls tu, hehehe. Best nya lah tandoori n naan, mkn kat mana?

  5. gee carmen Says:

    aiyyaaakk.. kalo tak makan nasikk.. setakat vietnamese rolls tu mmg for sure bleh abes punye… heheheeee🙂

    akak diet ke sebab makan vietnamese rolls tu jer??

  6. Lynna Says:

    Hi LG….tgk u nyer rice paper tingat kat i nyer yang dah sebulan beli rice paper tuh tp tak buat2 lagi pun hehehe…..it looks yummy….kalau letak udang sekor2 pun best kan?😉 and ye la….talkin bout the 80s fashion tuh….shoulder pad is a must kan? haha

  7. lili11 Says:

    Your food is always interesting.
    Can you tell me how to upload a scanned picture into blogger like you did in the previous post? I really appreciate your concern. Thanks.

  8. lemongrass Says:

    Gee,
    bukan diet,malas aje nak masak berat2,hehehe. Camner nak diet klu melantak rolls tu sikit nya bnyk ke!🙂

    Lynna,
    A’ah, letak prawn sekor2 pun mmmng sedap.I cuma guna leftover chicken yg I masak haritu. Shoulder pads tu wajib ada kat baju dolu2,hahaha.

    Lili,
    My scanner straight away download the photos onto my PC as jpeg file which I put into my picture folder. Then I just upload it onto the blog mcm upload photos biasa.I’m not sure klu lain scanner, lain program kot?

  9. azIEda Says:

    soo sedapnyer… and this is one thing memang i tak pandai roll.. mine will be so besar . lol.

  10. Mat Gebu Says:

    LG….i ada permintaan nihh…Letak bahan2 u isi dalam vietnamese rolls tu….rasa2nya dlm pantry, ada 1 pack kulit si vietnam tu tersimpan….

  11. lemongrass Says:

    Azieda,
    I cukup menyampah klu kulit tu terkoyak, susah betul lepas tu nak menggulung dia🙂.

    Cik Mat,
    hehehe, brapa lama u dah simpan kulit si vietnam tu?😉. I dah edit the post and dah letak bahan2 intinya

  12. Mat Gebu Says:

    Hohoho..ini macam kalo, boleh lah buat dalam masa terdekat nih..tulah i ni pun gatal, pantang jumpa kulit si vietnam tu terus beli, tadi check si kulit tu xpired tahun 2010!!!…fuhh legaa!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: