I’ve been telling The Other Half yang wouldn’t it be nice kalau we all ada DSLR camera. At first, dia wasn’t that interested to buy it sebab dia kata, our normal digital camera ok aje gambar2 nya so far. But the other day, he had a go at using Hafiz’s DSLR camera and terus dia terjatuh cinta pulaknya with that thing (yeay for me, hehehe). So now, he’s just waiting for the next camera sale to materialise so we can buy one for us to use🙂. And dia pun bercita2 nak enrol in a ‘DSLR for beginners’ so we can master this elusive art of photo taking, hehehehe. Probably, for the first few months, hari2 agaknya we all ambil gambar kan, pastu as usual lah, terus senyap aje😉.

ayrabday5 

This photo of Miss 5 was taken using DSLR while the one below was taken using our normal digital camera. Lain kan bezanya! Harga cameras tu pun jauh bezanya so I guess memang patutlah kalau gambar from each one pun lain rupanya. Nak banding camera mahal dengan camera murah, mana boleh kan😉, hehehehe…

DSCF5721

Oh by the way, I’m using a new program ‘Windows Live Writer’ to post and publish this entry. I’m still getting the hang of this program and tu sebab the photos tonite are so big, hehehehe….

DSCF5726

So, if you think my post looks better using this program, do let me know ok so I’ll continue using it!

26 Responses to “”

  1. Jiya Says:

    uwaaaaa… jiya pon mengidam dslr ni!! batu belah batu bertangkup.. telan la aku makan la aku… aku kempunan nak kamera dslr. sob sob sob… entah bilanya nak dpt nighh. kena jeling king selalu ni.. hehehehehe

  2. ain Says:

    alahai comelnya miss 5, baik pakai camera DSLR atau camera biasa aje!
    Actually akak pun ada hint2 hubby nk camera DSLR ni tp dia kata camera tu utk pro aje.no housewife pakai DSLR.hihi

    p/s…akak suka programme baru ni. gambar nmpak cantik2 n quite sharp!

  3. lemongrass Says:

    Jiya,
    wakakakaka, kalah mengidam masa mak buyung dulu ye. Memang kan, I pun kempunan DSLR tu, I lagi suka dpt DSLR dr dpt telur tembakul! Jeling2 aje mana jalan Jiya, dia kena lebih dr jeling baru lah jalan, wahahaha..

  4. lemongrass Says:

    Kak Ain,
    Akak pun ada hint2 gak ye. Tu lah, at first my hubby pun ckp setakat ambik gmbr food aje, tak payahlah DSLR, pas dia dah merasa guna, abru dia pun teringin, hahahaha…

  5. lili11 Says:

    Definitely satu program yang bagus. I like it!

  6. Jamie Says:

    Saya pun memang teringin gak dgn DSLR, hb ok jer, tp kena pakai duit sendiri tu yg tak bestnya. so kena pendam dulu. Kemera yg ada nie pun tak abis explore lagi, amik gambar asyik blur jer..🙂

  7. lemongrass Says:

    lili,
    best jugak kan program ni, I think I’ll continue using this program from now on🙂

  8. lemongrass Says:

    Jamie,
    We all kena dua2 setuju baru boleh beli benda2 yg mahal ni so skrg ni dua2 dah setuju, bolehlah berjalan program shopping ni, hehehe

  9. nj Says:

    LG…
    kalau u rajin masak sedap-sedap…the new program tu mmg sesuai sgt. Dah boleh tanding ngan blog Mat Gebuuuu la pulak norma tengok…tapi puas hati la…
    Cantik…cantik…

  10. Lynna Says:

    cian i…. gune camera hp jer wat post kat blog..haha ;p

  11. HalfBlood Princess Says:

    Sis LG i pon minat gler DSLR tp hubby kata besaq n berat sgt..sah2 nti dia yg jgk yg kne carry..huhuhuu..hmm nway cantik pki new program ni..go on je la sis..;)

  12. potpetmama Says:

    tulah bezanya benda mahal n murah kan..kualiti!!aper pun, pokoknya uang bu hi hi..Yelah i should promote that DSLR to my Boss..
    alahai manisnya si Sofea tu ye!!Da kena booking jugak ke..

  13. lemongrass Says:

    Norma,
    Nak sama taraf dgn blog Cik Mat Gebu tu lama lagi sikit lah,hehehe. Tapi best jugak guna program ni sbb tak payah lalu blogger nya site.

    Lynna,
    Alahai siannya u, guna hp aje, hehehe. Kira I lagi canggih sikit lah ye sbb guna camera😉

    Ishamizu,
    Best kan klu ada DSLR ni tp mmng berat lah so senget lah bahu hubby2 kita nanti ye,hehehe.

    Potpetmama,
    Mana mau cari Uwang nya buk! hehehe.Mmng dah lama pun I berkenan kat DSLR ni n skrg dua2 dah berkenan boleh lah we all gi survey2, seronok, hehehe..

  14. masz_73 Says:

    Haiii… kalo miss5 tu u amik pakai kamera jenis apa pon santtteeeekkk wooo… cuba amik gambar i ni… pakai ler segala mak bapak DSLR pun… hampeehhhhhhhhhh….. wakakaka😛 terus jatuh pingsannnnn ahahhaha :))

  15. lemongrass Says:

    Masz,
    wakakakaka, terus jammed DSLR tu ;-P

  16. 3E Says:

    Kak LG, my hubby mmg dah ada camera DSLR tu….i nak pinjam dia punya la kononnya nak amik gambar then post thru my blog…dia tak kasi sbb nanti rosak katanya….kedekut….dia suruh guna camera digital ja……waaaaaaaaaaaaaaaaaa

  17. akeem Says:

    yeah…nanti kawin tak yah la amik photographer dah..dah ada org pakai DSLR n blajar nak guna..jimat belanja..belanja mkn dah la kan angah?tu pun klu gmbar cantik la..hehehe

  18. Yours truly Says:

    cantikknyaa …i pun teringin gak..tapi kalau nak jalan2 rasa leceh gak nak usung besar2 ni..

  19. lemongrass Says:

    3E,
    sedih dengar citer u, hehehe.Tapi mmng klu rosak DSLR, nangis tak berlagu lah dia😉.

    Akeem,
    Bg Matt kata, camner dia nak jadi photographer sbb dia kan tukang cuci pinggan mangkuk!Angah lak penyambut tetamu so mana boleh pegang camera, hehehehe….

    Eenza,
    Nak mengusung tu mmng leceh sbb berat n besar tp tak kisah, nak jugak! Hehehehe

  20. nOllY dOllY Says:

    akak patut stick ngan windows live writer ni… sgt jelas, terang n nyata.

    selalunya DSLR ni kn gantung kt leher..x de la senget bahu tu.. huhu.. kalo da bw DSLR, benda lain sume x yah bw dah…org lain yg kena bwk plak.

  21. cHaDacHaDa Says:

    hello,there!
    jalan-jalan then dah lama melepak kat sini.
    bestnya tgk the delicious food!nyum nyum!

    i think pix biar besar gabak macam tu.
    tgk nasi and sambal tu,auwwwwww!

    meleleh air liur!drooling abis!

  22. lemongrass Says:

    Nolly,
    cantik jugak kan windows live writer ni.Gmbr dia mmng besar gedabak but like u said, sgt terang n nyata,hehe.Klu my hubby bwk DSLR, maknanya I lah ye yg kena ngangkut everything else🙂.

    cHaDacHaDa,
    Helloo🙂. Thanks ye sbb sudi lepak2 kat my blog.Next time I kena buat pix semua besar so eveyone can drool, hehehe…

  23. Dida Armain Says:

    cantiknya kalau guna windows live writer ni…

    alahai..comelnya miss 5…
    untung akak dpt anak2 comel..
    🙂

  24. lemongrass Says:

    Dida,
    Picture size guna live writer ni still kena adjust sikit2 sbb besar sgt2 pulak rasanya🙂. But kdg2 best jugak picture besar2 ni kan, baru lah nmpk segala, hehehe

  25. azIEda Says:

    the samabl looks so hidup that i could just taste it ..:)

  26. lemongrass Says:

    Azieda,
    Orang melayu ni tercampak ke mana aje lah, sambal mesti tak boleh lupa kan!🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: