Pagi tadi ter rajin sikit for a Sunday morning, bangun pagi2 terus buat roti (well my BM yang buat but I still had to measure and put all the ingredients in it!). Hari tu tengok Shidah buat cinnabon rolls nampak sedap sangat2 sampai meleleh air liur I. Even though setiap kali balik M’sia tak pernah beli cinnabon rolls ni so I had no idea what a cinnabon roll is supposed to taste like,hehehe. Cinnamon rolls yang biasa2 tu dah selalu lah buat but with the cream cheese icing on top memang tak pernah buat lagi.

So, anyway, I made the dough in the BM using my normal doughnut dough recipe and separuh buat cinnamon rolls and separuh buat doughnuts for The Little Misses. Beria2 lah I buat cream cheese icing for the cinnamon rolls sebab without that icing, tak ‘authentic’lah kan the rolls. As soon as The Other Half tasted the cinnabon, “he straight away said, “what did you put on the rolls?”. Then I tanyalah kenapa. He said, “it doesn’t taste as nice as the normal cinnamon rolls.” Nampak sangat lah yang The Other Half ni memang bukan American or Malaysian yang dah biasa sgt2 dgn cinnabon type cinnamon rolls kan! Kat sini, the cinnamon rolls are usually covered with just normal icing or no icing what so ever. So, bila I letak cream cheese icing, memang lah terasa sangat beza nya, hehehehe. Kalau we all duduk kat M’sia, for sure lah dia dah familiar dengan cinnabons ni kan🙂. But he still ate them but not as much as he would have liked, hehehe. And Miss 5 pun tak makan langsung the cinnamon rolls sebab dia kata, “the icing tastes a bit funny!”. Hisssshhhhhh…… Sape lah yang nak menghabiskan my cinnamon rolls tu macam ni!

DSCF5762

They’ve finished off the doughnuts (as usual).

DSCF5763

Ini lah rupa my cinnamon rolls with the cream cheese icing. Nasib baik lah I letak sikit aje the icing on top, kalau I letak sampai meleleh2 the icing, mau lah I sorang aje yang makan tadi, hehehe……

Next time I know, my family’s anak tekak tak posh, so kena buat cinnamon rolls yang biasa2 aje, baru lah diaorang makan🙂.

9 Responses to “”

  1. lili11 Says:

    Ish … rajin betuller you nih masak. Jeles leh! Tabik, k!

  2. Lynna Says:

    waaaaa….i love cinnabon!!!last makan cinnabon was like 4/5yrs back….kat jb ni takder jual….nak kena pi kl baru jumpa hehe…tp kat msia nih mahal la mende2 mcm ni….maybe sebab tax kot…

  3. Flower Says:

    Cinnamon scroll ni fav Omar. Tp susah nak dpt dari Baker’s Delight. Kat Livingston selalu ada, tp yg lain nye branch tak de.

    You tau tak, masa I mula2 beli benda ni kat sini, harga seketul baru je $2.20. Skrg ni dah naik $3.00. Just imagine, every month dia naik. Last sekali I beli harganye $2.60. Last Friday I terkejut beruk jap sbb dah naik $3.00. Mengalahkan harga petrol lak.😦

  4. Lynna Says:

    flower…agaknyer dorang letak gold dust kor kat dalam tu…tu yg mahal tu haha ;p

  5. sheri Says:

    to answer the question:
    Sape lah yang nak menghabiskan my cinnamon rolls tu macam ni!

    you know the answer ;p

    *senyum sipu2*

  6. lemongrass Says:

    lili,
    klu we all kat M’sia,rasanya I lagi rajin gi the shopping malls n beli aje dr buat🙂.

    Lynna,
    Kat sini pun mahal jugak like Flower said but Cinnabon tu mmng dah sahih2 takde lah,hehehe.Sian u kena naik KL baru dpt makan cinnabon🙂.

    Nora,
    I love Baker’s Delight apple n custard scroll tp like u said, makin mahal skrg. It used to be $2.20 aje kan,skrg ni dah $3.00 but said makin kecik rasanya! Petrol pun ada gak turun nya,hehe

    Sheri,
    awat tak ckp awal2, ada lagi cinnabon tu about 5 pcs.Tp u kena dtg rumah I lah ambik, I malas nak keluar rumah ni,hehe

  7. Lynna Says:

    Sheri tu shy2 cat pulak…meowww haha ;p

  8. Ami Says:

    Salam LG,
    I love cinnamon rolls too!Selalu hubby yg buat,cream cheese frosting tue we keep it cool and spread it right before serving.manis sampai pening,tapi i still love it.Kalau dpt Makara cinnamon lagi sukee.

  9. lemongrass Says:

    Lynna,
    Sheri tu kdg2 aje shy shy cat,hehehe. Right Sheri?😉

    Ami,
    I buat my cream cheese tak manis sgt tu yg agaknya diaorang tak suka, hehehe. Tp klu manis sgt, I pulak yg tak lalu nak telan nanti🙂.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: