Semalam tengah dok belek2 catalogues yang ada sales berlambak2 sempena Mother’s Day and I asked The Little Misses what are they going to buy for me for Mother’s Day. Miss 10 said she wanted to buy a necklace (yang costume jewellery aje ye Puan Puan, bukannya yang bling bling berkarat2 tu :-)), but then she said that Daddy told her that Mummy doesn’t wear jewelleries much so there’s no point buying it for me. In a way, that’s true sebab I ni memang bukan jenis yang pakai jewelleries beria, I cuma pakai necklace and 3 rings aje on my body. But I like to collect necklaces especially if they are cute and cheap, hehehe.

Then I told Miss 10 what I really really want for Mother’s Day. I told her it’s nothing material but I would appreciate it a lot if I can get it. Then The Other Half tanyalah what is this thing that I really really want. Do you know what I want?

1 year ‘supply’ of cleaning lady/person to come to our house weekly to do the household chores that I  detest. (especially the dusting, cleaning the bathrooms and toilets, mopping, vacuuming, making the house spic n span :-))

Why one year, why not forever? Kalau I mintak 1 year, then for next year’s Mother’s Day, I can ask for the same thing again and they don’t have to worry about what to get for me for Mother’s Day present, hehehehehe…… And if I do it every year, every one will be happy, betul tak!

But when I told The Other Half that, he just said, “Ok but you have to do the googling, calling them up, getting quotes!”. Lerr, my present but I have to do all the work! I’ve found a service which charges $57/2 hours and then $20 for the next hour which looks really good. But I’m not sure if that’s a good rate or not. The Other Half said it sounded reasonable. But when you think about it, that sounds like a lot of money for 1 year! Paling murah pun that’ll be $3100 a year! Am I willing to spend that much money to get my house clean for 2 hours/week??? That’s a lot of money to be given away🙂. Hmmm….. I’d rather clean the house myself and use the money to pamper myself kan, lagi worthwhile I think, hehehehe….. What do you think?

DSCF5770

This was our dinner last nite, The Other Half mengidam nak makan laksa🙂.

DSCF5780

Ini pulak our dinner tonite, finger food sebab Mummy dah tak tau nak masak apa. I made prawn fritters, curry puffs (I buat semalam masa tgh rajin) and melted cheese and vege wrap.

18 Responses to “”

  1. lili11 Says:

    Wuih …. hopefully you get what you wish for.

  2. lemongrass Says:

    lili,
    I yg tak sanggup nak spend that much money on cleaning lady. For me, that’s a lot of money weh for not much hours🙂

  3. ain Says:

    akak pun klu dah penat sgt ngan house chores, akak minta hubby tolong panggilkan maid yg buat kerja by hours. but always x jd at the end sebab rasa mcm tak berbaloi paying RM35 for 2 hours. kdg2 buat pun bukannya bersih sgt. hubby said akak cerewet, sbb tu mmg x leh ada maid.hihi

    p/s..your other half pun mkn laksa ke??

  4. nj Says:

    LG…
    2-3 hari ni Norma tak berapa sihat…MasyaAllah rumah mcm tongkang pecah… And I wonder why men or..my man specifically doesn’t have the instinct to do around the house??? Haiyaaa!! Must wait for me jugak ke??
    That looks like Sarawak Curry Laksa…am I right?

  5. plug2pin Says:

    you do the chores, make sure you get paid cam maid tu dpt…hahaha
    x bazirkan….

  6. Azita Says:

    Min,
    Drpd bagi duit tu kat org lain, lebih baik buat sendiri dan mintak The Other Half bayar! Patut ker?? Dapat jugak extra pocket money, rumah pub bersih!! hehehe…

  7. Aymy with love Says:

    hehehe, best gak kan k Myn sekali sekala ader somebodu take over wat kejer2 kiter tue… hehhe… tp at the end, musti rase cam yg kiter wat sendiri lagi puas hati walaupun penat…

  8. Flower Says:

    How abt beli irobot. Since I dah tak de cleaner dtg rumah lagi, my hb belikan I irobot. Roomba irobot to help me vacuum the hse. I ingat I pernah ckp kat you. Invest $450 utk beli benda alah ni, lepas tu sebelum u hantar anak ke sekolah atau sementara u buat benda2 lain kat rumah, roomba ni vacuum you hse. Tak yah u nak tolak tarik vacuum. Tekan butang, dia jalan sendiri. Bila dah siap, dia balik ke ‘dock’ dia dan recharge batteri sendiri. Mcm ni tiap2 hari I vacuum my house. Kalau tak puas hati, tekan butang lagi, dia buat kerja lagi.
    Senang bah tu.

  9. Flower Says:

    Lupa lak, ni website roomba. I ada jugak scooba. Scooba tu lak boleh mop your hse. I ni kiranye surirumah yg amat malas tapi still wanita terkini. Hehehehehe😉

    Ni dia tgh buat kerja kat rumah i

    Ni official website dia
    http://www.irobot.com

  10. lemongrass Says:

    Kak Ain,
    Memang betul, I pun fussy as in I want them to do it my way,hehehe. Baik I buat sendiri n then pamper myself afterwards kan😉. My hubby mmng suka laksa/mee kari, kiranya that’s the only mee yg dia suka makan lah.

    Norma,
    my hubby pun mcm tu,his reason is that I nmpk sampah n mess earlier/sooner than him.Tu yg bila rumah messy ‘sikit’ aje I dah nmpk, while dia tunggu sampai mcm betul2 tongkang pecah baru dia nampak messy nya…. Tu yg kdg2 I slalu aje pot pet pot pet,hahaha.
    Itu mee kari singapore🙂.

    Plug,
    memang betul, tak membazir klu duit tu dpt ke I, hehehe…Boleh I ‘bazir’kan ke shopping malls😉.

    Azita,
    Skrg ni pun takde cleaning lady, rumah boleh jugak bersih ye tak so might as well I yg dpt duit tu, berbaloi jugak rasanya buat kerja rumah ni, hahahaha….😉

    Aymy,
    tu yg I tak nak nya nanti, bila orang dtg clean my house, lepas tu I still kena clean lagi sbb tak happy dgn kerja dia, hehehe..

    Nora,
    tu lah, we all dulu nak jugak beli Roomba tu tp since we all dah ada Dyson yg mahal tu rasa rugi aje pulak sbb nanti Dyson mahal tu duk situ kutip abuk aje.Suction power roomba tu ok tak? Wow, skrg dah ada scooba ye?Best jugak ye klu rumah penuh dgn tiles🙂.

  11. 3E Says:

    Kak LG….sometimes I wish I ada maid la kat rumah utk buat semua house chores tu….but bila difikirkan balik…mmg tak worth it la nak laburkan duit utk org bersihkan rumah kita…buat sendiri je la…(w/pun kadang2 I rasa penat sgt2 nak buat semua tu dengan ada anak kecik)…tak pe la…layan je la…
    Mmg betul kata NJ…w/pun wife tak berapa sihat pun…tapi still nak tunggu wife sihat gak utk kemaskan rumah…same situation goes to me la…since my hubby dr kecik ada 2 bibik kat rumah his mom until my hubby umor 30yrs old…no wonder la my hubby tak reti nak buat house chores…nak basuh pinggan sebijik oun payah…tapi since dah kawen dgn I..i dah trained la dia skit2 supaya “rajin” skit tolong2 I…hahahahaha..

  12. Jamie Says:

    tak yah u bazir2 duit tuh. Bazir kat shopping mall lagi bagus. Kat sini RM50 satu hari tuk bersihkan umah pun jamie tak amik. biarlah kita buat sendiri baru puas hati.

  13. QiStinA's Says:

    Bile totalkan…rasa sayang pulak kan LG.. pas tu belum tentu they all tu buat mcm yg kite nak kan..silap2 lepas tu kite kena gak touch up lagi..ha..ha..

  14. QiStinA's Says:

    Bile totalkan…rasa sayang pulak kan LG.. pas tu belum tentu they all tu buat mcm yg kite nak kan..silap2 lepas tu kite kena gak touch up lagi..ha..ha..

  15. QiStinA's Says:

    Bile totalkan…rasa sayang pulak kan LG.. pas tu belum tentu they all tu buat mcm yg kite nak kan..silap2 lepas tu kite kena gak touch up lagi..ha..ha..

  16. littlenailofar Says:

    aaa!! laksa tu loks yummy…

    bukak pose nnti nak mkn laksa jugaklah…

    kak LG, tolong poskan ke sini…

    😛

  17. bondaqeem Says:

    betul tu LG.. pamper urself with the money lagik baik.. hehehe.. rs sayang kan.. alaa umah u bukan bersepah manapon kan? xmcm umah i ni ari2 aqeem tolong ‘cleaning’.. huhuhu xterlayan!

  18. lemongrass Says:

    3E,
    My hubby tak pernah ada bibik so he’s quite good at helping with household chores tp I kena push baru dia buat lah or else slalu ter’lupa’ nak tolong, hehehe.But kerja rasmi dia washing dishes n lipat baju tu mmng dia akan buat lah🙂. I pun kdg2 aje rasa nak ada helper ni esp bila penat sgt2.

    Jamie,
    Bestnya klu dpt duit tu utk kita abiskan kat shopping mall kan, hehehe. Baru lah rajin sikit I kemas rumah mcm ni,hahaha

    Moi,
    bila I total kan tu lah yg baru nmpk bnyk sgt2 duit yg akan terbang tu yg rasa mcm tak jadi aje. Sayang weh duit tu nak bagi ke orang, hehehe

    littlenailofar,
    dah abis kena makan dgn my hubby lah,camner nak pos,hehehehe…

    Bondaqeem,
    Pamper pegi spa ke facial ke massage ke lagi lah baik kan,hehe. Rumah I mmng tak bersepah sgt tp berhabuk teruk so tu yg tak larat nya nak vacuum n dusting setiap masa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: