Dah 2 malam busy a bit, that’s why takde entry. We had guests from M’sia last nite at our house for dinner. Kesian diaorang I cuma buat sausage pizza and sticky date pudding aje for dinner, tak sempat nak masak macam2, hehehe. Maybe next time ye KB ;-)!

We’ve finally got the DSLR camera, yeay!!! On Thursday morning before work, sempat lagi tu pegi shopping for the camera. So eager were we to buy one, sanggup masuk keje lambat, hahaha.The Other Half said it’s MY Mother’s Day present tapi so far dia aje yang has been hogging the camera, hehehe. And sikit2 cakap, “ I love our new camera, Dear. Oops, I mean your new camera :-).” Biasalakan guys and new gadgets, memang tak boleh dipisahkan. I had been a bit busy so tak dan lagi nak go through the manual but The Other Half’s gone through the whole book and got very intimidated with all the fancy things that it can do. He doesn’t think that he’ll ever master the fine arts of using DSLR ni. Takpe, it’s a long term investment so I guess we still have plenty of time to get to know our DSLR better kan. But for sure, memang lah we all tak kan beli another camera for at least 10 years sebab our camera budget has gone back down to zero lepas beli camera ni, hehehe…..

DSCF5798

This is our beloved new DSLR. Ingat nak beli yang lagi canggih but budget cuma mampu beli yang ini aje,hehehe. We all beli yang comes with twin lens kit with IS. Lenses dia yg 18-55mm and 55-250mm. I guess for the time being, cukuplah dengan these 2 lenses aje, bila dah mahir sikit baru lah boleh nak beli other lenses and also the external flash. Actually, kena tunggu kumpul duit menimbun dulu baru boleh beli all the other stuff🙂. Kalau nak beli sekarang, ada lah nanti yang makan maggi aje and ambik gambar maggi aje tiap2 malam for my food entries, hahahaha.

IMG_0003

 

IMG_0010

 

The photos The Other Half took with the DSLR tapi banyak lagi that we need to learn sebab masih tak cantik sangat the photos. I pun kena belajar macam mana nak edit the photos on photoshop when I have more time nanti so boleh lah The Little Misses look more like models, wahahahaha…..

15 Responses to “”

  1. Lynna Says:

    Hi LG….just wanna wish ya a very happy and happening mother’s day😉 and ur mother’s day gift is dang COOL!!! Walaupun u still have to share using it kan? hehe….mmg sharp la gambar ur gals tu…nasib baik dua2 gebu….kalau ada jerawat kang kena edit and blurrkan plak gambar tuh hehe ;p

  2. ain Says:

    tahniah LG…finally u got it. bestnyaaaa!!!!akak baru gak balik survey2 tadi. survey harga sebenonya. adoi haiiii…boleh tahan mahalnyaa. paling murah pun boleh dpt 3 set pinggan mkn port akak.huhu

    p/s…HAPPY MOTHERS DAYYYY!!!!

  3. xilenaeen Says:

    waaaa,kakLG dah angkat SLR ek?tahniah2!!menarik2!!hehe.
    een ade bbrp website yg berkaitan ngan SLR,tp kebanyakannye utk nikonSLR.
    basicnye same je..kalau akak nak,nanti een pas kan ek?;)
    slmt menggodek2 function slr k!;)
    -een aka xilena

  4. Karimhanim Says:

    Nice toys!

    LG, I kasi you link about photo tutorials. Very useful site:
    http://yanikphotoschool.com

  5. lili11 Says:

    Waah … you yg beli camera. Semua yg lainpun excited. Lepas nih, tentu lebih banyak gambar kedua2 misses tuh yang cantik2 dan lawar.

  6. lemongrass Says:

    Lynna,
    Thank you for the wish🙂.You ada plan apa esok?Sebab tu lah ambik gmbr budak berdua tu sbb gerenti takde jerawat, klu ambik gmbr I, mmng lah kena airbrush abis2, hehehe

    Kak Ain,
    Memang mahal kan kamera ni, we all beli tu pun sbb ada sale.Klu duit tu guna buat beli oven,dah dpt 1 oven besar gilers, hahaha.
    Happy Mother’s Day to u too!

    xilena,
    We all pun tgh dok surf all the wesites yg give advice for beginners🙂.One day hopefully boleh lah mahir jugak kan, hehehe

    Hanim,
    thanks🙂.We like the Canon brand so tu yg beli Canon. Thanks ye for the link!

    lili,
    My hubby aje yg skrg ni tgh hogging the camera. I belum sempat lagi pun baca manual nya, kena khatam kan dulu baru boleh sentuh the camera, hehehe

  7. QiStinA's Says:

    amboi..ada camera baru…nanti lagi canggih manggih le gmbr kat blog die….he..he …
    HAPPY MOTHER’S DAY …LG..

  8. lemongrass Says:

    Moi,
    I tak tau lah bila I akan berani guna that camera canggih utk ambil gmbr my food, hehe. Rasanya I’ll just use my normal camera aje kot sampai bila2😉.
    Happy Mother’s Day to you too🙂

  9. Mat Gebu Says:

    Selamat hari ibu utk LG..and ur beloved mother in law (ouchhh!!!!)…alah jeles tau tgk DSLR…..ni yg buat hangat jee nihh!!!….

  10. lemongrass Says:

    Cik Mat,
    terima kasih lah for the wish tu.I ni kan mmng menantu mithali u,hehehe. Dah brapa lama megidam DSLR tu, baru skrg dapat tp kena songlap dek hubby awal2, hampeh betul, hehehe

  11. Jamie Says:

    Wah.. bestnya dah berjaya beli DSLR.. bilalah my turn pulak nak beli kamera nie.. iskh kena kumpul duit dari sekarang nie..anyway happy mothers day..

  12. lemongrass Says:

    Jamie,
    selepas lama mengidam, finally dpt jugak🙂. Lepas ni kena kumpul duit balik utk buat beli accessories camera ni pulak! Duit, duit, dimana kau duit, heheheh….
    Happy Mother’s Day!

  13. pinkytulips Says:

    wa dh ada dslr sure besh nk shoot pasni.

    anyway-salam perkenalan dr pinky tulip

  14. cHaDacHaDa Says:

    happy mother’s day to you yang jauh di perantauan.hehe.

    nice baby you got there!
    i mean the new baby..1000d pun ok what?
    i pun tak pandai sgt setting dslr though penah belajar masa diploma.but boyfriend lagi zero knowledge,tak tahu apa.he learned a lot dlm internet and buy magazines.now dia dah tau setting kat luar mcm mana,kat dlm rumah kena letak ISO apa and stuff like that.while i pakai setting P sahaja!Easier!:)

    so good luck pakai new baby tu.and photoshop senang aje.boleh addicted🙂

  15. lemongrass Says:

    Hi Pinky Tulips,
    Still bnyk lagi kena belajar before boleh dpt shoots yg cantik,hehe… Ntah bila lah nak pandai agaknya😉.

    cHaDacHaDa,
    Wah terer yr bf dah pandai guna DSLR fr zero knowledge, hopefully I’ll be like him 1 day🙂. But best kan klu tau setting apa nak guna in different situation, mmng cantik aje lah the photos. 1 day InsyaAllah I’ll get there, hehehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: