As soon as Miss 5 and Miss 10 got in the car this afternoon when I picked them up, they straight away told me that Miss 5 didn’t get to eat her lunch today. When I asked Miss 5 why, she said in a really sad voice, “A boy kicked my lunch box and tipped out all my pasta before I even got to eat more than 1 bite and he didn’t even say sorry to me!” Sedih betul dengar dia cakap tu. Pastu bila I asked her to tell me what happened from the start, dia pun bercerita lah dengan sedih nya and Miss 10 was also filling in the gaps.

From what I could gather, Miss 5 was sitting alone during lunch time because she couldn’t find her friends to sit with and she couldn’t find her sister to sit with either. So, masa dia tengah duduk bersila atas lantai ( yes, all the kids sit on the floor masa lunch and recess to eat their food sebab kat skolah ni takde meja and kerusi mcm canteen kat M’sia) and starting to eat her lunch, a few boys were mucking around near her kicking a ball when they knew very well they were not supposed to do that when other kids are still eating their lunches. And one of the boys got too close to Miss 5 and kicked her lunch box and tipped out all her pasta onto the ground. And what do you think the boy did? Straight away ran away without saying sorry! And Miss 5 ni yang selalu nya ceria and full of smiles at school terus burst out crying because she was still so hungry and all her lunch are gone!

And someone told Miss 10 that her sister was crying so kelam kabut lah Miss 10 pergi cari adik dia. Miss 10 kata, masa tu dah ramai kids yang kerumun Miss 5 sebab heran tengok dia menangis. Cikgu kat sekolah tu pun heran tengok dia menangis sebab diaorang selalu nya nampak dia senyum aje hari2. Some kids who saw the incident told the teachers what happened and who did it and the teachers went to talk to the boys involved.

But yang I geram sangat2 and heran sangat2, why didn’t the teacher asked the boy who kicked it to apologise to Miss 5? Kalau I jadi cikgu, I akan suruh budak tu apologise to Miss 5 infront of the other kids so he’s being held responsible for his action. I know accidents happen and I accept that but yang I tak accept tu, the kids didn’t even say sorry. Ye lah kan, bila lah budak2 nakal tu nak belajar erti accountability kalau the teachers pun tak kisah sangat about this sort of things. If you make a mistake, you have to learn to  admit it and say sorry for it kan! But memang lah some of the boys at that school are so obnoxious and rude and I rasa nak lempang2 aje! Geram geram!!!

Yang Miss 5 sedih sangat2 sebab no one said sorry to her and dia kelaparan sangat2 tadi masa lunch. Miss 10 pulak nya had already finished her lunch so tak boleh nak share anything with her sister. Nasib baik lah I ada bekal muesli bars in the car so dapat lah Miss 5 lapik perut sikit before sampai rumah tadi. Sampai aje kat rumah tadi, after dah mandi manda, terus dia makan a big bowl of cereal with sliced bananas on top🙂. Kelaparan weh, hehehehe. Bila I told The Other Half what happened, dia pun sedih aje dengar anak dia kelaparan, hehehe. Kalau it happened to Miss 10, rasanya dia tak kisah sangat sbb she’s not into food, but this is Miss 5 we are talking about who just loves her food so much, hahahaha…….

And speaking of food, our dinner tonite cuma pan-fried crumbed lamb with coleslaw and chips.

DSCF5819

20 Responses to “”

  1. sheri Says:

    eeee…teruknya! kesian zahra. dahla dia memang suka makan…sure dia kelaparan…eee, geram la dgn cikgu jugak sbb tak suruh budak tu mintak maaf, tsk..tsk..tsk..
    kalau i jadi u pun hangin jugak laaa.

  2. lemongrass Says:

    Sheri,
    tu lah, Zahra yg suka makan tu yg kena, hehehe. Kiranya puasa lah dia tadi. pastu sedih sgt tengok the pasta on the ground sbb she likes pasta kan🙂. Ntah lah some teachers kat skolah tu, mcm tak tau nak discipline budak2 aje! Geram I, hehehe….

  3. Flower Says:

    Ala sian nye zahra. I kalau hana gitu pun mesti dia kelaparan gak mcm zahra. Kalau omar I tak risau sbb dia tak suka makan. Last week AIC telephone kat I. Tp masa tu I tgh drive. So diaorg tgl message kat my mobile. Rupa2nye Hana tak de lunch. Abg nye lupa letak lunch box dlm beg. Since I tgh on the way to somewhere tak sempatlah nak hantar for snack time. Nasib baik gak cikgu bagi hana buah. Nasib I pun baik sbb cikgu2 omar n hana ni baik2. Diaorg ckp jgn risau, diaorg boleh orderkan dulu kat kantin kalau I tak leh dtg. I think nasib2 gak lah mcmana cikgu yg kita dpt. So far, so good, alhamdulillah.

  4. lemongrass Says:

    Nora,
    tu yg I heran, why can’t they call me kan to say what happened. Maybe sbb it wasn’t her class teachers yg were there at lunch, ntah lah. Some of the teachers at that school ok, some memang lah, mcm tak boleh nak fikir pulak nya!

  5. ain Says:

    alahai siannya miss 5. sian dia sebab kelaparan. kdg2 heran ngan sikap bdk2 yg mcm tak de adab kan. hard to say sorry. and I believe sikap itu menggambarkan cara didikan parents tu sendiri. Akak rasa depa kena learn four magic words la. PETS. Please, Excuse me, Thank u n Sorry!!!

  6. masz_73 Says:

    aahaiii.. ciannyer zahra… ishh.. kalo kena kat anak i pn sure geram gilers.. cekgu pn satu kan.. punish budak tu dgn say sorry pn susah sgt ker? ish3x… nasib baik u ada simpan makanan kat dlm keta kan.. kalo x lagi larr kesiannn… maklum larr budak pemakan.. (mcm anak i jugak.. hehehhe.. )

  7. HalfBlood Princess Says:

    Kesiannya Miss 5..sabau je la bdk yg tipped her food tuh..klu i pon mst nangess punyer!:D yer la dh la mommy yg masak kn, tnt sedap tgk2 xdpt mkn plak..sure lapar gler..i understood.

  8. roseazmi Says:

    Lor..kesiannya dia..geram pulak kat budak nakal tu..mesti anak you terluka habis..

  9. lemongrass Says:

    Kak Ain,
    yg heran nya parents kat situ semua Islam but perangai anak2 some of them mmng mcm setan!I tak tau mcm mana parents boleh tak ajar anak2 diaorang adab ni kan.Mmng betul u said, the 4 words tu are so importants. I n hubby marah betul klu our kids terlupa nak say the words.

    Masz,
    hehehe, tu lah, klu Alya yg kena, dia tak kisah sbb dia tak suka makan sgt, ini Zahra yg kena, mmng lah nangis abis sbb lapar kan🙂.

    Ishamizu,
    Dah lah Mummy dia masak sedap2 ye tak, pastu tak sempat lagi dia nak mkn puas2, dah kena kicked dgn budak2 lain, sape lah yg tak nangis, hehehehe.

    Rose,
    I hope dia tak lah sedih aje lepas ni. I dah suruh dia to make sure dia sentiasa sit with someone masa lunch so ada lah witness klu benda2 mcm ni jadi lagi.

  10. bondaqeem Says:

    alaaa. shian nya miss 5.. kelaparan.. sedey baca… geram kat the boy yg tipped out her food.. teruknya kan.. cikgupon xajar mintak maaf..

  11. zeeta Says:

    LG..

    I dpt bayangkan mcm mana zahra sedih… kalau nak ganti makanan tu x pe juga.. (cikgu pun satu hal).. hangin gak la I bila baca.. memang tak ada adab la.. kecik2 memang dah kena ajar.. so ok next time kakak dia kena temankan adik makan..

    ita dubai

  12. plearus Says:

    at school tak ada cafe ke? it makes me wonder kenapa cikgu dia tak offer anything to her? Kesian nyaaa..

    *sungguh terasa kalau anak2 kita kelaparan.. sedih*

  13. Aymy With Love Says:

    K myn, ingat kat sek sini jer kanak2 ganas…kat sana pon same ekk.. sian miss 5 tu… cikgu pon naper la mengong sangat? dah jadik camtu pon wat diam jer lagi…
    my dother pon ari2 ngadu budak2 lelaki kelas dia dok kacau dia.. main2 tarik rambut… ambik barang dia… tapi mmg tak heran ler, sebab anak2 pak arab ni memang hampeh n kurang asam serta kasar ya amat…

  14. lemongrass Says:

    Mommy Aqeem,
    yg geram tu bab tak say sorry pastu cikgu pun tak suruh the boys say sorry! memang lah dia tak sengaja nak kicked tp klu ckp sorry, apalah salah nya kan🙂.

    Ita,
    Masa budak2 lah kan nak ajar adab ni, tapi some parents mcm tak kisah pulak nak ajar anak2 dia bersopan santun… I geram kat parents yg haprak tu!

    plearus,
    kat school diaorang ni cuma ada canteen but not daily and some of the teachers mmng mcm tak prihatin langsung! tu yg I heran gak🙂

    Aymy,
    samalah tu skolah u n skolah sini sbb penuh dgn anak2 arab. Memang most of them kasar n rude abis, sbb if you tengok the parents pun kasar n rude jugak!Klu I jadi u, mmng I akan komplen abis2 klu diaorang sampai tarik2 rambut mcm tu.Sian lah kan kat anak kita klu kena bully aje

  15. Lynna Says:

    LG…..ciannye miss 5…i geram la bace citer u neh sbb takkan la cikgu2 kat situ takleh nak spend some $$$ to buy miss 5 sthg for lunch??? sanggup eh dorang biar jer budak 5yrs old tahan lapar? kalau kedekut sgt pun leh claim back the money dgn u kan? ke mmg undang2 dia takleh belikan bdk2 lunch? ish tsk isk….

  16. lemongrass Says:

    Lynna,
    Kat skolah tu takde kantin or cafe so mmng takde benda yg boleh dibeli,hehehe but at least the teacher could have rang me kan, bolehlah I pegi skolah tu bwk bread for Miss 5 to eat.Some teachers mmng takde initiative langsung kdg2 tu, hmmm……

  17. aishah zaharin Says:

    sian zahra. i kalau bab makan nih sensitif sikit. kesian bebudak lapa.

  18. lemongrass Says:

    Aishah,
    bila dah jadik Emak ni,mmng sensitif sikit bila tau anak lapar, sedih aje kan dengar😦

  19. ummiQisti Says:

    sian zahra…sedey baca entry kali ni kak.yea la bdk2 kan.yg tkg baca berangin lak membacanye.sib baik zahra x macam anakku si Qisti tu bdn cam bonzer..kalo x bule titikkkk kali bdk tu..ermmm baru tau buku ngan ruas…(sori yea hanginnye lbh sket dr akak)

  20. lemongrass Says:

    ummiQisti,
    budak2 yg menyepak tu lagi besar dr Zahra so tu yg dia cuma boleh nangis aje,hehehe. Skrg ni hari2 dia mkn lunch in a big group so takde sape berani dekat, hehehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: