Pagi semalam ada 1 cerita ni….I threw a tantrum at The Other Half. Sekali sekala rasa nak melepaskan tension di dada kan, hehehe. It started like this… Oh, by the way, sape2 yang ada opinion about how I was behaving really badly to my husband, just keep it to yourself ye, I don’t really need to know because I knew it already.

As usual, every Saturday morning The Other Half nak pergi painting with Miss 10. Miss 5 and I didn’t follow them yesterday sebab I had to clean the house. Masa ni lah dah rasa tension sikit sebab I had to stay at home menyental bilik mandi and toilet, mop lantai, memvacuum the whole house, membasuh and menyidai kain baju while dia pergi bersuka ria, hmmmm…… The Other Half sikit pun tak offer nak tolong I with those chores.

Then bila diaorang balik, I had to prepare lunches for everyone (well, reheating lunches for everyone) while dia lepak2 aje. Pastu I was busy doing something when the washing machine beeped, dia buat tak tau aje and still lepak2 dalam bilik! Macam lah penat sangat driving to the painting workshop pagi tadi tu. Masa tu lah I started throwing tantrum. I pun ‘bagitau’ lah ke dia, takkan lah tak boleh tolong jemur kain tu, padahal I dah penat kemas rumah the whole morning. But, biasalah kan, saje je nak bagi extra effects macam kat drama melayu, lepas aje I said that to him, terus I pergi ambik washing basket and emptied the washing machine and terus keluar nak jemur kain. The Other Half masa tu pun terus ikut I keluar nak ambik alih tugasan tu form me lah konon nya🙂. Maka, berebut2 lah kitaorang nak jemur kain! Ada ka! Hehehehe….. Pastu since I masih lagi tengah marah, I pun just left him to it and masuk dalam balik.

Then bila dah start tantrum tu, susahlah kan nak berhenti! Lagi lah banyak I mengomel lepas tu. I said to him, “dah lah tiap2 malam I kena masak dinner, weekend pun tak boleh nak gantung periuk.” (well, not in Malay obviously, hehehe). Pastu, he said, “I’ll buy dinner tonite if you want me to.” Pastu lagilah I mengamuk, I said to him, “Why is it, everytime I said I don’t feel like cooking, your immediate answer would be to go and buy dinner?” “Why can’t you offer to cook and save the money.” “What if I were to tell you that I don’t feel like cooking every nite? Are you going to waste the money on takeouts?” “You know how to cook, why can’t you cook once in a while?” Sebab dulu dia slalu jugak tolong masak ni but it’s getting to be very very very rare nowadays. I tau lah yang I terer masak tu yang dia malas nak usurp my position, hehehe😉.

So, anyway, we came to a conclusion that every Saturday he’ll cook but he will only cook easy stuff. Heck, I don’t care whatever he wants to cook as long as he cooks and I can lepak2 during that time. So, this was what he ‘cooked’ last nite. Chicken burger and salad and potato nuggets.

DSCF5837

We bought Baiada frozen chicken breast burgers (they were really good actually!), frozen potato nuggets, ready packed salad. All from Coles, hehehehe. Then we bought the bread from Baker’s Delight. All this only cost us $10! kalau we had gone out for a take away, this would have cost us a lot more! I know I’m a cheapskate but I would rather buy frozen stuff kat supermarket and cook them at home. The Other Half cuma tinggal grilled the chicken burgers and baked the nuggets in the oven. He was so impressed with his creation last nite, hahahaha and The Little Misses were so shocked to find out Daddy cooked! But Alhamdulillah lah he’s willing to cook every Saturday now, I’m so happy. Thanks Love! He’s already promised to cook roast chicken this coming Saturday🙂. Sometimes nagging does work kan😛

But tonite I jadi cook again. I made butte chicken for them and I made ikan kembung goreng taucu for me. Lama betul tak makan taucu ni, tersangat lah sedap nya I makan tadi, sampai bertambah, hehehehe. And for dessert, I made self-saucing chocolate pudding, makan dengan vanilla ice cream!

DSCF5844

My ikan kembung goreng taucu with loads of bawang and cili hijau.

DSCF5849

Our dessert. Dah lama betul tak buat ni, tapi terover masak so the sauce terkeras lah sikit, but still yummy🙂.

 

Oh ye, before I lupa, Butterscotch recipe:

  • 100g butter
  • 65g brown sugar
  • 1/2 cup cream
  • 1/2 tsp vanilla

Put everything in a pot and then on medium heat, masak until boiling and then simmer until the sauce is a bit pekat. Sauce ni tak pekat mcm kaya, lebih kurang sama pekat dengan condensed  milk bila dah sejuk.

Boleh lah tuang atas kek or gunakan sikit utk mix kat filling apple pie.

27 Responses to “”

  1. Jiya Says:

    Kak.. jangan mengamuk sakan, kang terbaling kasut saiz sepolo. mau benjol paler king akak. muehehehehe! king jiya lagik tak penah tolon masak. tolon lipat kain mmg tak kasik sbb cara lipatan tak sama. tak sukaa! akekeke! kemas rumah MIL yg tolon. Bilik sendirik, sendirik kemas la. yg penting kalo kuar rumah jek mintak king banja makan. kakakakaka! bosan sendirik masak sendirik makan. nak jugak org lain masak.

  2. Shafidah Shamen Says:

    LG lawak laaaaa….adegan berebut baju hehhehehehehee..i leh imagine nii..sebab i pun selalu buat effect drama camtuu haahaaa. tapi mmg betul laaaa, kalau dah start tantrum..mmg payah nak stop :))

  3. ain Says:

    Min..ngamuk2 ni perkara biasa. mcm mana kita willing to do everything pun, sometimes tak tahan gak. akak pun kdg2 terlepas gak ngan hubby, sebab bila kita terlalu sibuk ngan hal2 rumah, masak2 lg, baby lg, tp hubby buat tak tau aje, mmg le nak kena sound. klu akak dh tensen atau kepenatan sgt, akak just menangis , then he knows that I cannot take it anymore, kelam kabut le dia take over everything. Ni lah org pompuan, kita ingat kita boleh tackle everything on our own, rupa2nya ada certain time yg kita terlepas gak. nasib baik le dr dulu lg mmg wajib weeknd akak tak nak masak. kalu takkkk, lg le ponattt!!!!

  4. lemongrass Says:

    Jiya,
    I klu mengamuk setakat mulut aje yg membebel, tak main ah baling2 barangni, hahaha…. Tak kuasa nak mengemas lepas tu😛. Memang pun bosan abis asik masak aje hari2 ni tu yg nak sgt rasa air tangan dia tu, hehehe..

    Fidah,
    wahkahkahkah, ada jugak ye yang sama mcm I suka buat effect drama tu😛. My hubby kata I tgh PMT, tu yg asik nak mengamuk aje, lagi lah I geram bila dia ckp mcm tu, hehehe

  5. lemongrass Says:

    Kak Ain,
    tu lah kan, I know it’s my job to do all those things and slalunya I tak kisah tp kdg2 tu tension jugak kan esp bila penat and sibuk n tengok hubby senang lenang aje lepak2, hehehe. I pun kdg2 nangis aje, mmng lah masa tu terus kelam kabut 1 rumah, hahahaha

  6. HalfBlood Princess Says:

    Hehehe. i understand too..sama je sis LG i pon klu xthn sgt, i trus terang jek..biasala skali ngan sound effect sket gak la..hehehe..

  7. Aymy With Love Says:

    K myn, sometimes i also feel the same things… lately, mentang2 ler i ambik unpaid leave dok umah jer, langsung tak offer nak tolong2 wat kejer umah..kalo dulu ghajin gak tolong… tapi my hubby mmg tak gheti nak masak… kalo i tak larat or very2 not in mood masak terpaksa ler beli… tp sebab makan2 kat sini really expensive, kadang2 terpaksala jugak paksa diri masak bodo2 jer… nasib baik dia tak fussy bab makan nie… tp kdg2 mulut ni jahat jugak… lepas jugak cakap… sebab ponekk sangat dahh… hehhehe…

  8. lemongrass Says:

    Ishamizu,
    sound effect tu klu I, nak dekat period yg memang berlagu2 abis, hahaha…..

    Aymy,
    tu lah kan, kdg2 mulut ni mmng slalu aje terlepas cakap🙂.My hubby tolong jugak but jenis yg kdg2 kena push baru buat tu yg kdg2 geram aje esp bila kita tengah penat sgt2, hehehe….

  9. Sizuka Says:

    k.min, sama la mcm my hubby. mula2 kawin, bukan main rajin, pastu makin lama makin malas. sometimes i throw tantrums like u too.. hehe. like now la. letih jaga anak 5 hari, pastu keluar kejap from hospital, bila balik tgk, dia tgh jalan lenggang lenggok kat bawah, i was shocked. tanya dia, iffah duduk dengan sapa? and he said, sorang, lagi la i bengang. if anything happened to her? iman ikut i balik, i asked from doctor to take out iman for 2 hours. geram sgt2, pastu i tido. but i feel much better now.. hehe

    ps : i think i need to make him cook too during weekends.😀

  10. m y a l i s h a Says:

    sis.. i really tergelak sakan baca entry u.. part drama berebut baju yg plg best..

    truly.. mmg la wifey akan terasa.. sumtimes.. as a wifey kita nak dia faham n sekali sekala ambil la hati kita as a life partner dia kan… tolong benda yg simple2 pon dah cukup menyenangkan hati kita kan..

    me oso same like u.. kalo dah x thn.. bukan setakat drama melayu.. drama tamil pon masuk slot sekali.. pastu memanjang lah drama tuh sampai my hubby kelam kabut.. hahahaha.. sometimes men like tht.. suka take thing for granted.. ehhehehehe

  11. nj Says:

    LG…
    I pun biasa gak jadi ‘separuh gila’ cam tu…sabar je la kan. Membebel?? I am also good at that! Kadang2 tu dah nak tidur pun mulut masih lagi tak berhenti…but men…dia boleh buat selambe-dekkk je…huaaaaa…gerammmmm

  12. littlenailofar Says:

    kak LG, trima kasih utk resipi tu. pasni hari2 makan roti ngan butterscotch.

    abeslah naik berat badan lagi lah pas ni…

    huuu…

  13. Jamie Says:

    hahahahaaa..cute nya buat drama swasta camtu. Tapi kalau laki i memang tak jalannya.. paling2 pun dia akan cakap kalau penat takyah buat, jgn nak membebel. dia tak kesah pun kalau rumah tunggang langgang or baju menimbun tak basuh or lipat, cuma yg dia kesah kalau i gantung periuk..hehehhehe

  14. lemongrass Says:

    Shidah,
    Sian betul u terperuk kat hospital for 5 days. Klu I pun sure geram sgt2 like u, dgn penat n tak cukup tidur lagi.I pun once a month mmng throw tantrum, hehehe. You nak ke makan what yr hubby cooks? hehehe

    Myalisha,
    my hubby ckp, bukan dia tak sedar yg I penat n dah buat banyak kerja, cuma kurang sikit tahap peka dia, hehehe.I pun kdg2 sampai mlm boleh membebel, hahaha.

    Norma,
    Yg I lagi tension tu, bila I membebel diaorang boleh buat tak dengar aje.Lagi lah kan geram nya, hehehe

    Jaja,
    kiranya butterscotch tu ganti kaya lah ye, hehehe

    Jamie,
    My hubby pun kdg2 ckp, klu penat tak payah lah buat kerja2 tu, sbb dia pun tak kisah sgt klu kain berlonggok tak basuh tp mata I yg pedih tengok benda2 tu!Sbb I jugak yg kena buat kerja rumah tu the next day, so sama jugak, hehehe

  15. jana Says:

    mynn, zana tak pernah sidai baju tu tugas hubby atau anak bujang,lepas makan basuh tangan terus duduk tengok tv anak bujang juga yang kemas meja, I masak,lipat baju dan iron baju je,basuh bilik air vacuum dan mop pun anak bujang juga, mak dia jadi supervisor je.Bukan ape kat rumah ni semuanya lelaki kecuali maknya kalau tak ajar macam itu alamat penatlah mak dia sampai bila-bila.
    Bila balik kerja waktu petang yang sulung dah masak nasi dan yang no 2 tu dah buat air, I tinggal masak lauk je. he he

  16. aramis2177 Says:

    Waaa..menjadi gak ‘merajuk’ akak tuh yer….hehehhe..xsesia!!!!huhhu….so very saturday dapat lerrrr goyang kaki kan!vavavavavvaa…..best nih!hehhehehee…..org laki ni mmg tau..sekali sekala kena ‘kasi sound’ sket!hehehhehee…..anyway….ur ikan goreng taucu nampak sgt sedap…mmmg lerr kalau makan wajib bertambah!

  17. noor Says:

    lawak… if that’s tantrum to you… it’s more like err… merajuk… tantrum bukan ke lagi hebat dari tuh😀 joking. Anyway, just nak komen my ex-supervisor (was my PhD sv), dia mmg terkenal dgn workaholic, mmglah kerja dia banyak, kerja2 anak2 murid yg melambak2 th dia yg proof-read kan. dah lah on top of that ada banyak lagi kerja2 dia kan… tapi dia pun setiap saturday pasti dia tak ke ofis, tapi hari2 lain even sunday, mmg harus dia dtg ke ofis sama ada pulangkan kerja2 proof read kpd anak2 murid dia, atau apa2lagi submission. I think it is a cool idea, so on saturday he will be at home, and cook for his wife. Tapi kat rumah pun dia still do reading or ofis work cuma isteri dia kata, at least he’s at home LOL. So basically your tantrum has resulted in a good communication effect/results… no cooking on saturday.

  18. zombiedaddy Says:

    Oi Matt! what lah you! Why you gave in like that one? Before you know it, you’ll be spending more time with the wok than the wii. And that my brother would be a tragedy..

  19. Azita Says:

    itulah adat berumahtangga! kadang2 tu nak kena cakap straight-to-the-point. tapi alhamdulillah hubby saya ringan tulang. mcm2 dah dia buat… mengemas, menggosok, memasak, membasuh, menyidai dan termasuklah mengorok…

  20. ummiQisti Says:

    huhuhu…caya la akak.lepaskan. kalo x dilepaskan nnt jadik sakit kat kite lak betui tak? smua istri/ibu boleh naik hanginnn kalo dh suami/bapaknye x bape ringan tulang membantu kita kan..sekali sekala ‘meletop’ gak…🙂

  21. lemongrass Says:

    Zana,
    kat rumah ni, basuh baju mesin yg buat, jemur kain I yg slalu buat, angkat kain I n hubby yg slalu buat, lipat kain hubby yg buat, hehehe.Basuh dishes pun hubby yg buat, I cuma kemas2 dapur n the food🙂.The girls tolong set the table pastu tolong kemas dining table. Best kan mcm U ada anak2 yg dah besar n yg tau buat kerja ni, boleh lah mak dia relax sikit, hehe

    Aramis,
    Hahaha, kita tengok lah nanti sampai bila Hubby Akak tu akan rajin masuk dapur, most probably sebulan aje kot, pastu mula lah agaknya buat2 lupa, hehehe…

    Noor,
    Cayalah yr x prof tu, every Saturday masak utk family ye! Ada hope jugak lah ye for me to train my hubby tu, hehehe. But tak tau lah sampai bila tu dia nak masak🙂.

    Wei Bro,
    this is a message from Matt:
    “Have you seen your sister when she’s having a tantrum? Let’s just say, the best thing to do is just say yes and nod!”🙂

    Kak Azita,
    Husband ni dg2 kurang sikit peka nya, kena ckp terus terang baru dia perasan, hehehe. Mcm my hubby, dia akan tolong buat kerja rumah tapi saya kena list kan semua benda yg dia patut tolong, baru dia buat. Klu tak list kan, dia slalu tak terperasan! Hmmm….

    ummiQisti,
    My hubby ringan tangan tp kena nudge and push sikit baru ringan, hehehe. Klu tak tu, asik terlupa aje! Tu yg kdg2 geram🙂.

  22. ~KB~ Says:

    mynn…
    mcm tak sangka je u & hubby buat drama swasta! nampak ari tu mcm both are in 'domestic bliss'… hehe… i don't think i could pull any tantrums on encik hasben… it's just not worth the 'fight' & the 'sakit hati' after!🙂

    ~u know who i am~

  23. lemongrass Says:

    KB,
    hahaha, depan orang mmng sentiasa in domestic bliss,hehehe.Tantrum I ni sllau nya sebulan sekali bila tgh PMT, hahahaha

  24. Rima Says:

    Hi LG
    I hv been following ur blog since early this year… not once dropping in to say hi… so salam perkenalan fm me…

    Honestly when i read abt ur PIL i was like… yikes! thank goodness i dont hv to endure all that nonsense cos hb stop talking to his dad when he got married to me and only keep in touch with his mom via email… u know how it is if parents are strict catholic and son masuk islam pulak but its ok.. all that drama mama was 5yrs ago.. we are happy and hv a 14months old girl… alhamdullilah…

    Anyhow just to let u know that i enjoy reading ur blog.. keep it up! and i’m 101% agree on how u handle ur other half… believe me… i am much more worst than u…hehehee what to do kan… kalau tak gitu dia orang buat dek aje!

    ttyl

  25. lemongrass Says:

    Rima,
    slm kenal fr me to you too🙂. And thanks ye sbb sudi singgah my blog.My PIL tak kisah when my hubby converted because diaorang bukan religious which I’m thankful for🙂. Tp, other things tu yg kdg2 so annoying, hehehe. Nasib baik lah jumpa diaorang very rarely so I’m happy🙂.
    Hubbies ni memang sometimes kena bagi ”reminders’ or else kita yang merana, hahahahaha….

  26. Rima Says:

    Hi LG
    kita ni kan on survival mode all the time.. my PIL fm Austria n old skool pulak tu.. i think to convert is one thing but to get married to an asian is another big thing to them.. oh well who told them to move to singapore n gv birth to their son here…kan dah sangkut an asian woman! hahahhaaa

    OK LG.. i hv a flight to catch..dah lambat.. i always travel with my hb on business trips.. he dah roll eyes ni.. hv a good weekend!

  27. lemongrass Says:

    Rima,
    Hehehe, early June nanti my survival mode will be activated lah🙂. Have a fun trip!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: