Malam tadi The Other Half skyped ibubapa dia bertanya khabar berita. Dan saya pun menyuruh The Other Half tanya ibubapa dia apa yang mereka tak boleh makan, benda2 yang boleh menyebabkan mereka tak lena tidur. Dan seperti yang dijangkakan, mereka pun berkata, “ Takde apa2, kami makan segala nya!” ( obviously, not in Malay lah kan, terkejut badak I kalau tetiba diaorang cakap Melayu. Kalau diaorang boleh cakap Melayu macam tu, kenalah I tulis my blog in Italian or Spanish ke, hehehe. ) Selepas mereka beritahu yang mereka telan segala benda, kami berdua pun terus lah tersenyum sinis. Nak tergelak pun ada sebenarnya🙂.

Tapi, saya ingin berfikiran terbuka dan positif terhadap ibubapa mertua saya bila mereka berkata begitu. Jadi saya pun berkata pada diri sendiri yang tujuan mereka berkata begitu mungkin sebab mereka tidak mahu menyusahkan hidup menantu kesayangan mereka ni. Mereka tidak mahu saya bersusah payah menyediakan makanan khas yang berlainan untuk mereka. Mereka tidak mahu saya bertungkus lumus di dapur memasak🙂. Jadi mereka akan menelan sahaja segala benda yang saya masak walaupun mereka tahu yang tidur mereka akan terganggu di sebabkan makanan yang saya masak. Alangkah murninya hati mereka kan🙂. ( Think positive, think positive, think positive, think positive ). Hehehehehehehehe……….

Tamat dah pelajaran Bahasa Malaysia malam ni ye Tuan2 dan Puan2 ye, hehehe. Macam mana lah I nak tulis novel cinta Melayu ni ye kalau tulis 2 paragraphs pun sikit nya susah. Maybe I can start from writing cerpen first before writing a 300-page Malay novel😉.

Hari ni Miss 5 was still off school so melepak lagilah Mummy at home. But Alhamdulillah, her cough’s getting better and she hasn’t thrown up any of her food so far. But we might still keep her at home esok and just send her to school on Friday. I would rather keep her at home until she’s 80% better before sending her to school. Her class teacher pun tadi told me yang about half of Miss 5’s class was at home sick since a week ago. It’s the season for sniffles and coughs now, tu yang ramai tak pergi sekolah. And on top of that, there’s chicken pox going around at that school as well. But both of The Little Misses have been vaccinated for chicken pox so we are not worried. Macam2 lah kat sekolah tu, hehehe….

And since I was at home again today, I terlebih rajin pulak hari ni. I made kaya bread. The dough recipe I guna dough bun kentang by Ros kat Jepun tu yg memang femes dgn roti2 nya. Tapi biasalah kan, I menderhaka a bit, I tambah tepung lagi and then I tambah bread improver. Then sebab malas nak masak kastad, I just swirled kaya on top of it. Miss 10 makan sampai 3 ketul sekali gus, pastu makan lagi 2 ketul after dinner tadi. Miss 5 pakkal aje sebab tak sihat badan, makan seketul aje, kalau tak, sure nya dah I kena buat another batch malam ni jugak, hehehe…

DSCF5925

Then for dinner I made cottage pie. Basically cottage pie ni sama lah macam shepherd’s pie but cottage pie uses beef mince while shepherd’s pie pulaknya uses lamb mince. But both are topped with mashed potatoes. Dah lama sangat2 I tak buat cottage pie ni, bila sejuk2 ni best lah makan macam ni🙂.

DSCF5940

I know gambar dia kurang menarik sikit lah but dah senduk baru teringat nak ambil gambar, wehehehe….

21 Responses to “”

  1. iQa Says:

    Assalamualaikum.. kak Myn, blh share resepi for ur Cottage Pie x? huhuu again ur food makes me drooling even i just had a big plate of nasi kerabu tonite. sedappnyeeee pie ituw

  2. Flower Says:

    Yang oii… pening kepala I baca bm you. I mcm you jugak, bukan lupa daratan, tapi semenjak dua menjak daratan ni terpisah dgn indian ocean ni, bm beku sikit. Beku ye bukan baku. Org2 Melayu kat sini pulak ckp ala ala pramlee. manalah nak improve, merosakkan adalah.

    ps – Anak sakit, mak yg relax dari kerja. Nasib baik boss you baik kan. Kalau tak nanti haru. Kalau I dulu kat msia, kalau cuti lelama jaga anak sakit mesti boss dah jeling2. Boss you tak jeling ke?

  3. Wanida Says:

    Harusla kena pi belajar dengan u for western foods….boleh kah???

  4. ain Says:

    terkejut gak akak bc 1st paragraph. sungguh bergaya penggunaan BM min.hihi

    p/s…cantik bun min! geram tengok.

  5. somuffins Says:

    LG, BM you masih splendid, so are the food (I sure cant keep up).

  6. fazlinil irma Says:

    anak-anak sy tengok CP akak terus suruh buat esok..hehe

  7. lemongrass Says:

    iQa,
    nak recipe ke? Boleh aje tp recipe I main campak2 aje, tak ikut sgt recipe asal, hehehe. Nanti I letak bila senang ye🙂

    Nora,
    wehehehe, you yg baca pun pening, I yg tulis lagi lah pening, hehe. My hubby pun pening gak🙂. Dah lama betul I tak ckp full Malay ni, rasa lain sungguh.
    I kerja casual/contract so no work/no pay. Tu yg my boss tak boleh ckp apa2. Klu dia jeling I, I jeling lah balik😉.

    Ida,
    Nak bagi recipe boleh lah, nak ajar orang ni susah sikit sbb I’m not a very good teacher, hehehe

    Kak Ain,
    terasa mcm baca paper SPM BM ye? hehehe… Bun tu mmng gebu sgt2🙂

    Somuffins,
    BM I terus jadi formal bila in writing, rasanya I have to use more words to explain things in BM kan!

    Irma,
    Ye ke, hehehe. Buat jangan tak buat!😉

  8. jana Says:

    mynn,
    terliur tengok bun kaya dengan cottage pie tu,anak-anak zana cakap pandainya kawan mak ni masak,
    mak dia pun pandai juga kalau tentang makanan western ni he hehe pandai beli yang dah siap kat kedai

  9. lemongrass Says:

    Zana,
    dah tekak orang rumah ni semua mcm2 selera so Mummy dia lah yg kena pandai2 kan diri masak mcm2, hehehe. Tapi klu suruh masak makanan kampung, memang I surrender awal2 dulu. Mmng tak pandai🙂.

  10. Mira Marlena Abdul Says:

    Alooo kak, lama tak dengar berita kan?Busy la…sebab baru pindah umah baru..kemas pun belum habis lagi..Miss 5 sakit ke?ala ciannya dia hopefully she’s getting better now ya?Sama la macam my daughter bila sakit je mmg confirm she’ll throw up..tak kira la batuk ke demam ke..abis semua keluar balik!

    Bila inlaws akak datang?dah sampai ke dorang?my bro in law dah balik Iraq hari Selasa kelmarin but my MIL staying coz taking care of my SIL yg baru lepas operation.Nak memasak pun kena pikir menu ke?Adoiii kalau camni susah la kalau nak masak 3-4 periuk rasanya I dah surrender awal2!!! Tapi kalau my inlaws dtg normally i’ll cook to their liking lah..Iraqi food normally..

    Susah jugak nak please kan hati inlaws ni kan?Sabar kak….kan kita ni menantu ‘yg disayangi’..ekekeke…

  11. m y a l i s h a Says:

    sis, ur cottage pie tu yummylicious la.. btw, ur malay stil not bad sis.. but i kinda tergelak juga bila membacanya.. betul2 ikut tatabahasa.. cewahh.. kah kah kah.. sorry sis..

  12. ummiQisti Says:

    huhuuu..sibuk le akak pas ni PIL akak dh sampai yeh..x pe kita buat cam yg dh di plan..heee ;)anyway roti kaya emmmmm..sedapppp sampai menjilat siku..ahaks🙂

  13. lemongrass Says:

    Mira,
    patutlah lama menghilang, pindah rumah rupanya🙂. Sure penat kan pindah randah ni. My PIL dtg Rabu minggu depan, ada lah lagi 5 hari utk I melepak2, hehehe. Tu lah, my hubby yg beria nak buat menu sbb nak bagi I tak pening kepala fikir pasal apa nak masak every nite🙂.
    How’s yr MIL? Dah jadi menantu kesayangan ke? hehehe…

    Myalisha,
    tu lah kan, punya lah mcm essay budak SPM aje, hehehe. Teringat kenangan lama masa From 5😉.

    ummiQisti,
    Diaorang dtg next week so kenalah I menajamkan balik penggunaan BM I, hehehe…

  14. QiStinA's Says:

    LG…kelakarla karangan you… i rase cam baca buku BM..he..he… pas nie boleh tulis novel… sabar je la… nampak menyelerakan la cottage pie tu..tempek la resepi LG…

  15. QiStinA's Says:

    LG…kelakarla karangan you… i rase cam baca buku BM..he..he… pas nie boleh tulis novel… sabar je la… nampak menyelerakan la cottage pie tu..tempek la resepi LG…

  16. QiStinA's Says:

    LG…kelakarla karangan you… i rase cam baca buku BM..he..he… pas nie boleh tulis novel… sabar je la… nampak menyelerakan la cottage pie tu..tempek la resepi LG…

  17. halen Says:

    ermmm ur cottage pie so delicious la kak min. nnt jgn lupa share resepi yer ble blaja western resepi plk hehe..

  18. Mira Marlena Abdul Says:

    Nak kata menantu kesayangan tu jauh sgt rasanya!!!Tapi dorang layan I ni kira baik la jugak,alhamdulillah…bawak bertenang ye akak..pejam celik pejam celik nanti berakhir lah mimpi ngeri akak tue…ekekekeke :))

  19. lemongrass Says:

    Moi,
    memang kelakar kan,hehehe…Rasanya dah takde orang tulis mcm tu lagi🙂. Nanti I tempek recipe cottage pie tu.

    Halen,
    tempek recipe boleh lah, pastu pandai2 lah ye you belajar sendiri, hehe😉.

    Mira,
    lahh, belum jadi menantu kesayangan lagi ke, hehehe. I ni rasanya mmng tak kan jadi lah ;-P

  20. fazlinil irma Says:

    akak..dah try..sy pun main campak2 je..
    yg best..campak2 tu la yg habis.. x sempat nak makan 2nd round pun..huhuu
    anak yg sy jaga siap pesan..nanti buat lg weekend ni..hehe

  21. lemongrass Says:

    Irma,
    wah dah bagus lah tu bila orang request suruh buat lagi! Clap3X🙂. Lepas ni bolehlah buat slalu ye, hehehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: