Dah nak dekat seminggu I tak jadi food photographer kat rumah ni, sampai The Little Misses pun dah terlupa yang Mummy diaorang ni sebelum every dinner, lepas baca doa makan mesti buat photo shoot🙂. I tak boleh buat photo shoot sebelum baca doa makan, sebab nya nanti adalah yang menangis kelaparan sebab tak boleh makan sampai I habis ambil gambar, hehehe. Itu baru The Other Half yang menangis kelaparan, belum Miss 5 lagi, hahahaha…. Kadang2 tu, The Other Half dah habis makan separuh pinggan, baru lah I habis buat photo shoot so tu yang kena baca doa makan dulu🙂.

And my food photos pulak since they are mostly of our dinners, memanglah will mostly be on our white dinner set, whether the white dinner plate or white dinner bowl🙂. I ni jenis malas sikit nak guna pinggan mangkuk lain yang cantik2 sebab kesian kat tukang basuh pinggan aka The Other Half sebab kena basuh extra plates and bowls, hehehe. And I pun bukannya ada pinggan mangkuk yang cantik2 ( I wish I ada pinggan mangkuk macam Cik Mat, memang lah best sangat2 kalau ada, kena lah buat gerobok khas untuk pinggan mangkuk tu, hehehe ). Tapi yang paling I akan seriau kan kalau ada pinggan mangkuk yang cantik2 ni, kalau tukang basuh pinggan I ter accident kan pinggan mangkuk tu ke atas lantai. Mau nangis 7 hari 7 malam weh, hehehe… Pinggan yg putih sekarang ni pun ada lah 1 yang dia dah chipped kan, itu pun I dah sedih, lagi lah kalau yang antik nanti atau pinggan pakcik Albert or Pakcik Royal Doulton, wahahaha….. I said to The Other Half yang I nak beli set Corelle sebab Corelle claims to be breakproof or chip-proof or something like that. Dia gelak aje, sebab dia kata knowing him, he’ll find a way to chip it or break it! Susah betul lah ada orang clumsy kat rumah ni kan🙂.

Lerr, sikit nya panjang ke I digress entah ke mana mana. Ini lah akibat nya bila dah seminggu menulis cerpen, bila sumber ‘inspirasi’ cerpen dah balik kampung, dah takde idea bernas nak di celotehkan, hehehe….Layan aje lah sehari dua ni my ramblings ye, sian kat I sebab gian nak menulis cerpen😉.

Anyway, ini gambar our dinner tonite. I made baked chicken wings with baked seasoned chips (kedai mari), grilled bread and salad orang malas🙂.

DSCF6095

By the way, The Other Half akan naik flight pergi Darwin esok for 2 nights so kiranya boleh lah I masak benda2 yang I suka and yang dia tak suka kan sepanjang ketiadaan dia nanti🙂. But rasanya, perasaan malas tu akan lagi besar kot dari perasaan nak makan macam2 so most probably I akan masak yang teramat2lah sempoinya ikut selere The Little Misses…… hehehe…

12 Responses to “”

  1. fazlinil irma Says:

    Seronoknya..cerpen melayu lg la..
    hehe..
    akak dah seronok menulis dalam bm eh ;D

    oh..seronok membaca tanpa ada adegan sedih2..

  2. somuffins Says:

    LG, since we are Cancerian, afdal digress selalu2. You know why? Meh I bisik "cos we are very creative". Hehehe.. harap2 takde yang jolok2 tekak.

  3. lemongrass Says:

    Irma,
    Actually I slalu nak tergelak bila baca apa2 yg I tulis dlm BM tu yg 'seronok' bila tulis BM ni sbb boleh gelak sorang2, hahaha…

    CikSom,
    I pun slalu gelak bila baca your N3, cuma tak komen aje, hehehe… Ohhh, baru lah I tau apsal lah I ni asik suka sgt mengomel n digress sambil mengomel tu, rupa2 nay bukan salah I tp salah my Mum sbb bersalinkan I dlm zodiak Cancer, wakakaka…

  4. Rahmath Says:

    Hi Mynn,
    Yummy betul dinner you.Kalau I hidangkan Western Food, anak I akan bersorak, tapi suami I yg tekaknya yang "mamak asli" ada problem lah..nak kari juga.
    Anyway, it is good to invest in Corelle, I have 2 sets, yg one set nie I dah pakai kat 8 tahun, it is not chipped yet,and I have gone through 3 maids.
    I'm sure it is your hubby proof too..ha.ha…

    Take care and catch up soon!

  5. anisusan Says:

    salam.kak LG ..saya antara peminat blog akak..silent reader ..tapi entry akak sangat ditunggu.walaupun gempa bumi melanda saya tak endah..hehe..sangat suke melihat n3 akak bout food.maksudnya suka tgk gambar food akak ..hehe..nak tanya kat gambar entry hari ni yang kaler putih itu dressing ape? yoghurt kah?maaf ye kak …saya banyak tanya..sekarang dok di jepun , so memacam kene masak seniri..

  6. mrswongjowo Says:

    LG
    Big boss tak de so boleh bersuka ria..ha..ha tak payah masak and vacuum rumah! Lazying around (itu I buat bila hubby outstation…)
    Nice dinner la..by the way Correlle tu memang tahan tapi mine after 20 years dah start jatuh and pecah…bought masa student dulu…so now set dah tak cukup..Tgk kat Dave & Jones ri tu rasa cam nak beli tapi ada orang jeling manja…:-)

  7. QiStinA's Says:

    sama la kite LG..bile big boss tak de… masak yg paling sempoi or masakan yg die tak suka…masa tu la..nak lepas geram masak benda yg kite suka..he..he..

  8. Ayu Says:

    salam k.min…

    nice menu huh! klu ayu la masak mcm tu….kira cari psl jela sbb cik abe sorg tu ttp akn cari nasi gak.mmg tekak melayu tul! sbb tu klu ayu t'agak nak mkn yg lain skit kena tunggu dia keje on weekend.masa tula nak masak ikut tekak s'diri (ainnur n faris belasah je apa yg ibu dia msk.hehehe…).kiranya sama la kes la kita ni….kena tunggu hb takde baru leh melantak our fav foods.

  9. lemongrass Says:

    Rahmath,
    My hubby klu I hidang asian food suka dishes yg indian style yg penuh dgn kuah kari bagai, kenan mamak mana tak tau lah tu ,hehehe. I pun ingat nak beli lah jugak set Corelle but kena tunggu all the white plates chipped baru beli kot🙂 which I don't think will be that long, hahaha…

    Anisusan,
    Slm kenal n tq sbb sudi tunggu setiap N3 fr me, hehehe.. Yg putih tu sour cream but sepatutnya letak sweet chilli sos atas dia tp sbb tak sabar nak ambik gmbr, terus lupa nak letak🙂. Mmng sedap betul gabungan sour cream n sweet chilli sos!

    Mrswongjowo,
    Skrg ni tgh stocktake mid year sale kat sini tu yg I pun teruja nak beli Corelle set, hehehe. Tapi rasanya kena tunggu dulu kot sampai set yg ni semua abis pecah🙂.

    Moi,
    Masa ni lah kan kita nak mkn makanan yg kita suka, slalunya masak apa yg diaorang suka aje, ibu mithali kan,😉 hahaha…

  10. lemongrass Says:

    Ayu,
    kita ni kan isteri mithali, hihihi. Tapi akak slalunya masak food yg diaorang suka sbb malas nak masak 2-3 jenis, klu dah kempunan sgt nak makan apa yg Akak suka baru lah merajinkan diri masak. So, skali skala hubby gi outstation, mmng awal2 dah fikir nak masak apa yg best, hehehe..

  11. ain Says:

    back to normal posting.hihihi.
    akak pun tak berani nak guna pinggan lawa2 takut terpecah. kang tak psl2 bdk2 kena marah kan. hihihi

    psst…geram tengok ayam min!

  12. lemongrass Says:

    Kak Ain,
    dah abis citer sensasi kat rumah I ni,hahaha.. Tu lah yg we all guna pinggan kaler putih aje sbb klu pecah, snng nak cari ganti🙂.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: