2-3 hari ni, I’m not in the mood to blog. There’s a few things to blog about but maybe sebab Winter kot, jari jemari I beku sikit nak ketuk2 keyboard🙂. The tips of my nose and fingers are so cold and bila duduk depan PC lama2, they get colder and colder. My house takde central heating so we have to rely on our portable electric heater aje lah to warm us up🙂. My writing juice and writing mood pun masa sejuk2 macam ni rasa macam nak berhibernasi aje, hehehe… Bears hibernate masa Winter, so should we kan😉.

Last week I managed to ganti puasa for 4 days which was really good. The added bonus to it was I lost about 500g in that 4 days, yeay!, hehehe. But semalam, we all ada makan2 and I think from that makan2, I rasanya have put that 500g back onto my thighs!! Hampeh betul! But insyaAllah I’ll be doing ganti puasa again this week and hopefully dapatlah that bonus again🙂. I totally forgot to buat photo shoots semalam during the makan2, tu lah sebabnya takde N3 malam tadi (apart from being lazy that is :-)).

Even though I fasted today, tapi tak terasa nak makan anything in particular. The Other Half and I dah tak larat nak makan nasi sebab dah a few nights makan nasi aje. SInce I malas nak fikir lebih2, I made mee goreng and wonton goreng for dinner tonite.

DSCF6179

Mee goreng with sambal and wonton goreng.

Nak letak jugak lah 1 proverb and peribahasa for tonite🙂.

The pot calling the kettle black’ which I think is the same as ‘Mengata dulang paku serpih, mengata orang dia yang lebih’.

Ayat contoh:

The Other Half said that when I melepaskan geram at Miss 10 for being stubborn occasionally, it’s a bit like the pot calling the kettle black🙂.

Cik Kiah tersangatlah marahnya bila mendapat tahu yang jiran2 nya bergossip tentang dia sesama mereka, walhal itulah kerja Cik Kiah tiap2 pagi, bergossip di bawah pokok mangga hingga ke tengah hari. Mengata dulang paku serpih, mengata orang dia yang lebih.

15 Responses to “”

  1. Mrs.FHM Says:

    LG i suka sgt ader blajar proverb and peribahasa nih… menambah pengetahuan bersama2… dapat pahala byk sbb ajar yg lain jugak…

    mee grg dgn sambal tu sgt mengiurkan.. sbb i mmg suka mkn mee grg dgn sambal2 yg menambah kepedasan nyumm nyumm…

    ader tak resepi sambal nasik lemak cam LG buat? sangat berkenan…

  2. Azie Says:

    hihihihi meh kita belajar bahasa hihihi..power ayat akak🙂

  3. ain Says:

    sekali sekali selitkan unsur2 pembelajaran dlm n3 blog bagus gak kan. so semua dapat menimba ilmu, polish back mana2 yg dah berkarat2 tu kan. then share ngan anak2. kiranyanya mcm mobile dictionary la ni. hehe

  4. ~ChEnTa~ Says:

    hahahha..kelakarlah akak ni..
    contoh2 ayat tu comel betul.

  5. lemongrass Says:

    Mrs.FHM,
    Jom kita sama2 belajar. I pun kena perah otak nak fikir peribahasa melayu balik, tu yg my peribahasa masih tonggang langgang lagi sbb dah berkarat tak di gunakan🙂. Sambal nasi lemak tu I takde recipe lah cuma I letak kicap sikit at the end untuk jadikan dia 'hitam' sikit. Yang lain tu I guna bawang besar, bwg putih, halia, cili blend and masak sampai betul2 keluar minyak, pastu letak asam jawa paste, garam n gula n kicap sikit. Tapi I letak bawang bnyk sbb nak kurangkan pedas, hehe

    Azie,
    wahahaha… Nangis cikgu BM tengok ayat2 I😉.

    Kak Ain,
    Peribahasa I dah berkarat sikit tu yg seronok sekali sekala letak kat blog, boleh ramai2 belajar sama kan🙂.

    Chenta,
    hehehehe…..

  6. mrswongjowo Says:

    LG..

    Good .. very good ssekali dengan ayat contoh! The dinner nampak tempting sangat….

  7. KKPL Says:

    Hi LG,

    Sweet!!! Dwibahasa peribahasa with sentence examples to boot!! Woo hoo! Impressive😉

    Yat Maria

  8. lemongrass Says:

    mrswongjowo,
    saje je bagi ayat contoh tu sbb slalu terkena kat diri sendiri, hehe..

    Yat Maria,
    I might try giving out 'ayat2 contoh' next time as well, makes life merrier right😉.

  9. Ayu Says:

    salam k.min…

    tgk mee goreng akak tu…rasa mcm nak mkn mee goreng lak.iisskk…tekak org pose ni semenya nak mkn.tp bila time b'buka,bkn mkn sgt pun.harap nafsu je lebih.

    huhu…akak siap bg contoh ayat utk peribahasa tu.cayala! hehehee…okla tu,at least ayu pun leh blajar skali

  10. maisya Says:

    assalamualaikum,
    suka baca your blog, dah byk kali intai je tak pernah tinggal komen.

    menarik gak cerita pasal peribahasa ni, kebetulan haritu ada attend kursus berkaitan translation. One of the lecturer baru je publish satu buku pasal ni. Judulnya Peribahasa dan Ungkapan Inggeris-Melayu. Baru je beli buku tu haritu , tak habis belek lagi. Untuk 'the pot calling the kettle black' dia bagi beberapa padanan; antaranya 'periuk mengumpat belanga', 'Jaras dikatakan raga jarang' , etc…tapi tak biasa dengar la plak peribahasa Melayu tu kan…yours lagi senang nak paham.

  11. noor Says:

    terima kasih sgt2… saya pun tak tahu mcm mana nak guna peribahasa tu. ayat contoh to is very helpful. I can't remember I got an A for my karangan masa sekolah dulu. Never good at languages… sigh… tq sekali lagi yea…

  12. Flower Says:

    You tak suka winter ke? I feel more alive kalau winter. Lagi sejuk lagi best. Bukannye apa, dpt melawa lebih sikit. Boleh pakai dress, tights and boots. Boleh pakai short sleeve ngan inner sekali. I feel so alive hinggakan bulan jun ni aja, boleh katakan I tiap2 minggu pergi ke city naik train. Kena lak skrg ni stocktale sale kan….

  13. mommy Says:

    LG
    ada kelas peribahasa ya.. bulih tambah pengetahuan nih.. yg melayu i tau la sket2 yg omputih ni.. haram..
    nk join la..!hehe:-)

  14. ummiQisti Says:

    huhuuuu..bestnye sana sejuk..baca entry akak pun buat kita same2 rasa sejuk kat sini…heee… mcm 'cubit peha kanan,peha kiri terasa'..😉

  15. lemongrass Says:

    Ayu,
    Mcm Akak, klu masa puasa ni lah tekak asik teringin nak mkn makanan melayu aje.Tu yg bila tiba bulan pose, sedih sbb asik teringat pasar ramadhan,hehehe….

    Maisya,
    I pun bila surf the net, bnyk jugak jumpa peribahasa melayu yg agak pelik2 ni (pelik for me sbb tak pernah dengar :-)). Tapi seronok pulak rasanya belajar tentang proverbs ni kan🙂

    Noor,
    sama2lah kita belajar. Ayat2 contoh tu I saje bagi because it makes learning more fun kan🙂.

    Nora,
    I love winter but kdg2 tu I lagi suka masuk bawah selimut reading a good book, hehehe. I still haven't got time to fully spend on shopping, tension betul!!! I really want to shop!!!!! hahaha

    Bondaqeem,
    kelas bahasa saje2, hehehe.. Jom lah belajar sama, best tau😉

    ummiQisti,
    wahahaha… 'pinch the right thigh, the left feels the pain too'..Hampeh kena gelak dgn Mat Saleh baca my translation!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: