For the past few days, we’ve had quite a fair amount of rain here in Perth. But semalam masa tengok berita, siap ada severe weather warning saying that there’ll be thunderstorm and heavy rain during the night and during the day today. Last nite, masa tengah tidur, terbangun jugaklah a few times bila dengar angin sikitnya kuat followed by the rain. I love it when it rains as long as I’m indoors, hehehe. One thing I hate is driving in the rain kat Perth ni sebab there’s so many drivers who do not know how to drive in the rain, tension betul! Sebab kat Perth ni jarang hujan, so bila hujan aje semua orang macam tak tau nak drive sensibly! Pagi tadi and tengah hari tadi, the wind gusts were quite strong, masa I bawak kereta, siap rasa bergoyang aje the car macam nak diterbangkan angin aje which was quite scary. And then bukan nya kereta I kecik macam Kancil, I drove a Zafira (walau pun tak sebesar vans or trucks but besar lah jugak in my opinion :-)) but still rasa goyang abis! Let’s just say, kalau you pakai payung masa hujan ni, memang kena gelak dek orang aje lah sebab surenya akan jadi macam Mary Poppins and her umbrella! On top of the rain and strong winds, sepanjang2 jalan tadi, the road was littered with small tree twigs yang patah disebabkan angin kuat. So, lagi lah kan dangerous nya the road tu. Hopefully, it won’t be as bad tomorrow sebab I still have to drive to school and work and back😦.

The Little Misses cuma ada 3 more days of school before the school holidays start. Yippeee…. 2 weeks of them at home with me (can’t wait! ;-)). Miss 5 ada persembahan this Wednesday during the assembly, that would be fun tu watch, hehehe. And then on Thursday which is the last day of school, her class will be having a pyjama party  so they have to go to school wearing their pyjamas, lagi lah nak tergelak kan🙂. Miss 10 pulaknya will be having a masquerade day that day. And Thursday nite tu, The Other Half and I will be going to Simon & Garfunkel Concert that we’ve been eagerly waiting for since months ago, hehehehe. Hopefully, it will be fun!

And tonite, I’m in my malas masak mood again. I made pizza with nothing much on it. Ingat nak buat margherita pizza aje but takde pulaknya fresh basil tadi at the supermarket. So I just put poloni, sliced fresh tomato and sliced mozzarella on the pizza. Malam ni pizza we all tak covered in cheese which was very rare but habis jugak, hehehe…

DSCF6244

DSCF6248

The Other Half saje nak interframe tangan dia, nak menunjukkan ke ‘terer’ an dia memotong pizza, wehehe…🙂

Dah a few nights I tak jadi cikgu bahasa kan, so malam ni sambung balik pelajaran bahasa kita ye.

Ular berlingkar digulungan tikar’ which I think is the same as ‘ Wolf’s in sheep clothing’ . It means orang yang berpura2 baik di depan orang lain.

Ayat contoh:

The Other Half said that I am quite reserved when it comes to making friends which I think is necessary since there are a few people out there who are like wolves in sheeps’ clothing.

Jiran2 Cik Kiah tidak berapa suka untuk berkawan rapat dengan Cik Kiah kerana sifat Cik Kiah yang seperti ular berlingkar digulungan tikar.

14 Responses to “”

  1. fazlinil irma Says:

    ehm..kat sini dah start hangat..seronok la..dah lama x berpeluh..mcm nak terloncat2 je biar peluh keluar byk2..hehe

    yuummmyyy…pizza…anak2 minta buat dah lama..tp sy dok tangguh je..
    malas..hehe
    senang2 ummi depa beli yg siap je..kuii..kuii…

  2. Ms af|qa Says:

    erm LG gune pizza stone ke utk buat pizza tu,the base looks extra crispy to me,my pizza bile buat the base mesti x crisp mcm tu..

  3. ain Says:

    kat sini pun dah 2 hari hujan memanjang. siap petir2 lg. akak pun x suka sgt on the road bila time2 hujan. takutt!!!

    psst…1st time akak dgr the peribahasa. ilmu baru nih.tq

  4. Spices of Life Says:

    kat malaysia hujan everyday , tak der pun warning of severe thunderstorm to the rakyats. banjir kilat is so lazim like no big deal la to the malaysians.
    But kat mana kita berada. amboi..hujan renyai renyai pun ada warning hujan renyai might be hujan lebat. the only logic i could gather here is maybe dorang suruh kita bawak payung kot??

  5. ummiQisti Says:

    hujan oh hujan…bestnye ujan teringat masa kecik2 dulu selalu kena marah sbb suka main ujan…heeee

  6. Fiza Nordin Says:

    vavavaaaa pizzanye sgt menggoda…!setepek2 cheese tu yg buat meleleh air lioq tgk hahaha!!!

    *ayat contoh utk pelajaran hari ini sgt tepat dgn kenyataan dan hakikat kehidupan sebenar eheheeee

  7. katak_78 Says:

    kak Lg..my hubby n I nak g honeymun kat sana…safe from H1N1?

  8. lemongrass Says:

    Irma,
    I boleh katakan tiap2 minggu buat pizza sbb gerenti semua makan,hehe. Pastu snng pulak tu buatnya🙂

    Ms af|qa,
    My pizza tu tak crispy,nmpk aje mcm crispy tp sebenarnya mcm bread sbb my family semua suka yg base dia tebal, hehehe…

    Kak Ain,
    kat sini jarang petir tp angin kuat tu mmng biasa sgt2 lah, tu yg terasa mcm nak terbang aje, hehe.
    Lepas ni boleh lah guna peribahasa ni ye🙂.

    Azieda,
    Kat sini klu ada weather lain sikit aje mmng siap bagi warning on the news which is really good so we can prepare ourselves I guess🙂.

    ummiQisti,
    I dulu2 pun suka main hujan, best betul kan, hehehe

    Fiza,
    wehehehe…. Sian Cik Kiah jiran you tu kan, asik jadi contoh aje🙂. Tapi mmng betul ye mcm ni perangai dia?

    Katak_Ayu,
    Kat Perth n Australia ni ada bnyk jugak H1N1 cases tp majority semua mild cases lah. Jom lah dtg sini! Cuma weather aje lah yg skrg ni tgh very cold n wet..

  9. Sally Says:

    emmm belum pun sempat try cara masakan semalam LG dah buat pizza pulak..yummyyyyynya..sumber inspirasi lagi ni..tapi tah bila nak buat nih everyday balik lambat..huhuh:p

  10. saudah Says:

    kak lg, sedapnya pizza tu..base dia akak buat fresh every time ke uli bila nak guna? odah ada try tapi jadi keras bila bakar..nampak sgt tak pandai..last-last beli je pizza base or roti kebab..

  11. KKPL Says:

    Hi LG,

    I've never heard of the proverb 'Ular berlingkar digulungan tikar’ even though I took Advance Malay in college.. I guess one is never too old too learn😉

    How's the situation with the H1N1 virus in Perth? Is it as bad as Melbourne? I hope not..BTW, I tried your Pavlova recipie.. turns out great except for the 'tanned complexion' as my oven is wee bit hotter than the rest of the makes, I think.

    Yat Maria

  12. fifi Says:

    kak, tanya skt..h1n1 kat perth ok ker..
    skg traveller balik dr aussie kebanyakkannya kena h1n1..

  13. Ayu Says:

    salam k.min…

    eerrkkk…1st time ayu dgr proverb 'Ular berlingkar digulungan tikar'.ada eh? teruk tul ayu ni kan.pdhal dok m'sia n bahasa harian tu BM.tp proverb tu pun tak prnh dgr.iiisskkk…

  14. lemongrass Says:

    Sally,
    takpe, peram dulu segala benda yg nak di buat tu, 1 dah bila free, bolehlah try everything, hehehe

    Saudah,
    A'ah, I slalu buat base tu sendiri bila nak buat pizza. Letak aje semua bahan dlm breadmaker, pastu bila dia dah siap uli, tinggal canai aje🙂. You buat jadi keras sbb nipis sgt ke? I slalu buat tebal2 sikit sbb orang kat rumah ni suka mkn yg tebal2.

    Yat Maria,
    I pernah dengar that proverb but a long time ago🙂. I googled 'peribahasa melayu' and I found quite a few and then I just matched it with the english proverbs that we usually use🙂. The H1N1 in Perth have spread to quite a few places but most of them are mild cases anyway so no one's that worried🙂.
    It's probably my oven that is not that hot, that's why I can use that temperature for the pavlova and still turned out 'white', hehe

    fifi,
    H1N1 kat Perth bnyk jugak cases but nothing serious, all mild cases. It's winter season skrg ni pun, so there's so many other different types of flu tengah bersuka ria skrg ni🙂.

    Ayu,
    hehehe.. kita walaupun hari2 ckp melayu, tapi bukannya hari2 guna peribahasa. Adalah yg nanti tercengang dengar Ayu ckp klu terselit2 peribahasa hari2, hehehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: