After school semalam, Miss 5 came up to us and said gleefully, “ I know how Michael Jackson died!” The Other Half and I looked at each other and just grinned and braced for the worst before saying, “How did Michael Jackson died?” Then she proceeded to tell us in this knowing ‘I-know-what-you-dont-know’ voice, “ He ate too many pills!” Then we asked her, “Who told you?” She said, “Amira told me. It’s right isn’t it?” So we told her, “People said that’s what happened but we don’t know the real cause yet.

What perplexed us was the fact that this 5-6 year old kids chatting and talking about Michael Jackson’s death (whom they certainly would have not heard of before his death) during their recess and lunch breaks. Macam mana lah agaknya the conversation started ye? And macam mana lah muka budak2 tu masa tengah bergossip ye, sure ada yang sampai melopong2 dengar the pembawa gossip bercerita, wakakaka. I wonder what else did they talk about! Probably things that I would rather not know, hehehehe…..

And esok pagi, Miss 5’s class will be presenting a play during assembly. I asked her what it’s about. She told me, “Mummy, you’ve asked me that so many times and I’ve told you so many times as well that it’s a surprise. It’s called ‘Crocodile beats’ but I can’t tell you anything else about it!”. Nak tergelak I bila dia cakap macam tu🙂. Ish Mummy dia ni, tak paham2 lagi, hehehe. She told us that she’s the narrator of the play with this other girl called Batrisya. I tanyalah dia, what does she have to do as a narrator and how come she was selected as a narrator. She said, she has to read this story from this book and the teachers told her and Batrisya that they were the best readers in the class thus why they were chosen. What I know is that she’s in the monkey group tomorrow sebab I have to provide a brown t-shirt for her to wear during the play. It would be fun to watch them perform esok ni, hehehe….

And esok is also our 3-monthly inspection. The house looks clean and tidy enough. I just have to tidy up the bathrooms and the toilets and the kitchen a bit esok pagi before going to school. Which means I nak tidur awal lah malam ni sebab nak jadi lipas kudung esok pagi, hehehe.

Layan aje lah ye gambar our dinner and also the cupcakes I made for the cake stall at school esok.

DSCF6254

Minggu lepas, seminggu tak makan nasi. Minggu ni, dah 2 hari makan nasi, hehehe. I buat rendang daging but yang basah nya sebab biasalah kan, The Other Half kalau makan nasi nak kena banjir nasi dia dengan kuah. Then makan dengan ayam goreng and sayur goreng.

DSCF6257

Ini cupcakes oren sempoi I buat. I suka pulak letak icing yang looks a bit ‘rustic’ and tak smooth.

18 Responses to “”

  1. fazlinil irma Says:

    Ehm akak jgn tak tau…budak2 kalau bergosip lg dasyat dr org tua..hihii
    kdg2 tu dr kecik kita boleh nampak bakat kepimpinan dorg bila berkawan..yg mana nak jd ketua yg mana ikut cakap je..
    dah tu pandai pulak bg 'rasuah' nak kawan dgn budak pandai..
    mcm2 budak2 skrg…

    ehm..kalau tgok cupcakes tu kalau budak2 sure icing dgn sprinkles tu habis dulu..kek bg kat maknya makan..ekekeke..

  2. Kak Ezza@makcik Blogger Says:

    kenapa rumah u kena buat inspection aar

  3. QiStinA's Says:

    wpun yr icing tak smooth tp cupcakes u ttp menawan….he..he

  4. nj Says:

    LG…
    oh my! kalau si nadhrah(anak dara I) nampak pink ni…surely suruh I buat…uwaaa…mati I..

  5. lemongrass Says:

    Irma,
    tu yg I nak tergelak, Michael Jackson pun jadi bahan gossip, hehe. CC tu mmng saje je bagi icing pink sbb mmng nak suruh budak beli, hahaha

    Kak Ezza,
    We all duduk rumah sewa and sewa through housing agent. Kat sini rules dia every 3 months agent kena datang inspect rumah tengok mcm mana penyewa jaga rumah sewa ni🙂

    Moi,
    hehehe…saje je nak bagi senang hati sbb tak pandai buat smooth icing😀

    Noorma,
    Next time I buat kaler biru pulak ye so Nadhrah tak berkenan, hehehe

  6. Flower Says:

    I pun selalu wonder apalah yg my anak2 gossip kat sekolah. But one thing for sure, my girl mmg suka bergossip dan always kepala leader. Dia lah yg mengarah org sana sini. Tu cikgu dia ckp kat I. Sapalah yg dia ikut ni.

    You tgh hse inspection so maknanye my turn tak lama lagi lah ni. Mencinye……

  7. Suzi Says:

    hihihi…budak2 kecik pun pandai gossip pasal artis ye…

    rumah saya minggu depan inspection…bagus juga mcm ni kan…kedua2 pihak dpt faedah sebenarnya…kita ni jadi berjaga2 duk rumah org…tuan rumah pun lega rumah terjaga…

  8. lemongrass Says:

    Nora,
    I wonder perangai sape lah yg Hana ikut ye? hehehe…😉. But it's so funny when you think about all these stories that they gossipped about🙂. I pun tak larat bila ada inspection ni but at least I know every 3 months, we'll clean the house properly, hahaha…

    Suzi,
    gossip pasal artis tu satu, gossip pasal artis yg diaorang tak pernah tau tu yg gelak nya! Inspection ni mmng bagus because it makes us really clean the house tp I wish sometimes it's 5-6 monthly ke, tak lah rasa cepat sgt masa berlalu, hehehe…

  9. aidadidu Says:

    sis, nak tau cmne nk buat icing cmtu leh? i penah try tp tak jadi 😦

  10. Sally Says:

    hhehe bergosip pasal MJ pulak dia ya..emm budak2 sekarang mmg advance kan..

    eh bagus jugak ya kalau owner buat inspection cam tu..nak jugak rasanya buat rules yang sama pada penyewa rumah saya..tp pernah buat lawatan mengejut dan ianya amat mengecewakan terutama kat toilet..huhu sayang rumah tu..tapi nak buat cmner penyewa tu kawan my sister. Next owner I nak buat this rules la kan..
    by the way teringin nk buat cc yang cute mute cmni…

  11. Wanida Says:

    Hahahha…kelakarla bergosip plak kan…tak lama lagi i plak akan merasai saat anak2 pandai bergosip nih…heheheh…

    Nice kek mcm lapar la plak…

  12. Ayu Says:

    salam k.min…

    waahh…zahra dah pandai b'gosip ye? huhu…tak lama lg ainnur pun sama la mcm zahra.la ni pun dia dah kecoh n kepoh.tak larat nak tadah tinger ni dgr celoteh dia.ada je benda yg dia nak ckp.la ni faris la jd mangsa kena dgr kakak dia m'bebel.nsb baik faris lom pandai ckp lg.klu tak mau kena sound gak tu.hehehee…

    cupcake…cupcake….bila la ayu nak buat cupcake ni??

  13. rosmawati Says:

    Hi Lg.. u keje ape eh kat sana? Is it flexi time, coz you asyik free to send and fetch the kids? Lagi tu, you still have the time to cook and dress the food. Jealous I…hu hu..

    I ader jugak ura2 nak pindah sana but got to shelve plans till the kids are a bit older coz got many2 obstacles.

    But LG, I truly enjoy reading your blog and it's like an escapism of sort for me coz my life is super duper hectic.

    Busymama aka Ros

  14. Liasari Says:

    cupcakes mcm ni looks more edible, klu smooth sgt dgn mcm2 deko 'segan' i nak makan…hahah. utk jual bolehlah wat comeyy2…

  15. lemongrass Says:

    aida,
    I cuma guna butter, icing sugar n a bit of fresh milk. measurement tak tetap sgt, pakai taram aje sampai dia smmoth sikit mcm tu, hehehe..

    Sally,
    tu lah kan, kat M'sia rasanya mmng tak bnyk rumah sewa yg buat inspection ni, tu yg kdg2 sampai jahanam rumah si penyewa kerjakan. Kat sini pun ada jugak tuan rumah yg tak buat inspection tp klu sewa through agents, mmng kena inspection 3 bulan sekali🙂.

    Ida,
    bila dah start skolah and dah start berkawan, mmng waktu recess n lunch mesti bergossip, hehehe

    Ayu,
    hehehe…sian Faris kena dengar aje kakak nya berceloteh. Zahra ni pun kdg2 we all terpaksa suruh dia berenti bercakap sbb dah tak larat telinga we all mendengar nya, hehehe. Akak pun buat CC ni bila ada permintaan aje, klu tak, mahap lah nak buat!

    Rosmawati,
    I kerja flexi hours and part time 4-5 hrs a day aje and mmng betul2 during school hours tu yg boleh hantar the kids to school first, then go to work, then balik rumah dulu or go shopping first before ambil the kids fr school. We all slalu dinner at 6 o'clock so I start masak around 4.30-5 like that🙂. Tu yg I slalu masak yg simple2 aje, malas nak menyusahkan diri, hehehe…

    Lia,
    I klu CC deco cantik2 tu, sama lah mcm u, segan nak makan sbb kesian nak mess up kan the beautiful decoration, hehehe. Klu yg rustic mcm ni, tinggal ngap aje kan🙂

  16. KKPL Says:

    Hi LG,

    Cute kid and yummy cc. Are you a full time house manager? You really have time to cook & bake..Salute!

    Yat Maria

  17. lemongrass Says:

    Yat Maria,
    I work part time so I hv time to send the kids to school n pick them up but the CCs I baked at night after dinner and normally decorate them at night as well or early in the morning, hehe

  18. awinsjclarke Says:

    ya allah.. sedapnyerlaa cupcakes tu …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: