First off, thank you so much to everyone who kindly sent me birthday wishes and doa. Even though I only know a lot of you through cyber world, macam dah lama kenal aje kan. Thank you once again🙂.

The Other Half and I dah jatuh cinta dengan our birthday presents, the Palm Treo. Now we know why some people get so addicted to all these new high-tech gadgets like iPod, iPhone, touch screen phones and macam2 lagi lah. And now I know why some people get so addicted to mobile blogging and mobile facebooking, hehehe. The Other Half said that he’s never going back to the ‘old’ styles of phones anymore sebba dia kata he loves his Palm so much kalau yang ni dah kojol, dia rela abis duit beli another Palm (macam lah banyak duit dia tu, hehehe). Semalam we bought micro-SD cards for the Palm so lepas ni boleh lah I download segala macam lagu untuk I listen to masa naik public transport. I can’t read on the bus or on the train or in the car so nak hilangkan bosan tahap gaban kat dalam bas tu, kenalah listen to something. Dulu we used MP3 player untuk dengar lagu dalam bas but now dah ada the Palm, we’ve given our Sony MP3 player to Miss 5 so she can listen to her audio cds whenever she wants to. Punyalah happy gilers dia dapat MP3 player tu, hehehe…. We said to Miss 10 yang dia dapat our old digital camera when we bought the DSLR so bagi chance lah kat adik dia dapat our MP3 player pulak🙂. Miss 5 pun sibuk memberitahu kakak dia yang the player is hers but she’ll let her sister use it sometimes ( punyalah considerate Miss 5 tu ). So, now everyone’s happy with their new toys, hehehehe…

Kat library kat sini, they have loads of audio cds cerita macam2 so tu yang everytime we all pergi library, mesti pinjam for The Little Misses to listen to at night time. Tadi, we all pinjam banyak2 and upload it to the computer and download it to the player so lepas ni kalau pergi jalan mana2, senanglah diaorang nak dengar the stories instead of having to listen to Mummy’s and Daddy’s song choice🙂.

Now, layan gambar our dinners malam semalam and malam ni.

DSCF6340

We had roast potato and sausage meat st ir fry last nite. Sausage meat stir fry ni I pakai taram aje masak sebab tak tau nak masak apa.

DSCF6341  DSCF6344

Miss 5 beria mintak fruit salad for dessert so we had rockmelon, persimmon, banana and kiwi fruit salad. Then makan pulak dengan nata di coco, jadi lagilah sedapnya, hehehe.

Then malam ni sebab dah lama sangat rasanya tak makan simple fettucine bolognese, I made that. Miss 5 asik cakap, “this is so yummy Mummy!”🙂 and sampai tambah2 lagi you, hahaha.

DSCF6350

But nak bagi The Little Misse makan sayur, I added mushroom and carrot to it.

Dah lama betul I tak jadi cikgu bahasa ni kan, malam ni nak start balik lah🙂.

Out of the frying pan, into the fire’ which in Malay is ‘Keluar dari mulut harimau, masuk mulut buaya’. Thanks to Mrswongjowo, Kak Ain & Dill sebab betulkan my peribahasa. Hapeh betul cikgu bahasa ni ajar orang peribahasa silap🙂.

Ayat contoh:

The Other Half dengan I betul2 tak dapat fikir ayat2 contoh yang best untuk nak masukkan peribahasa and proverb malam ni (maybe dah malam kot so our brains have reduced capacities nak berfikir🙂). Sape2 yang dapat bagi ayat contoh for us, sangat lah di alu alu kan. Nanti I masukkan ayat contoh you all kat sini🙂.

11 Responses to “”

  1. fazlinil irma Says:

    waahh..sedap pulak nengok fruit salad tu..

    sdgkan ni dok tgah makan stoberi cecah garam belacan..hihiii

    sempoi ja bolognese tu😉

  2. lemongrass Says:

    Irma,
    memang dah sahih melayu lah, makan stoberi pun cicah belacan, hahahaha

  3. fazlinil irma Says:

    nak buek cemano..kempunan tengok org kat msia makan doghian..
    london ada durian frozen je T____T

    xdapek durian..stoberi pun jdlah..hihii

  4. mrswongjowo Says:

    LG
    Mana yang dulu ni buaya ke harimau? kalau tak silap I belajar dulu Harimau dulu…you lari from the harimau jatuh ke sungai buaya dah nganga!..He..he.. I am enjoying moment of freedom ni..next week FIL & MIL datang semula…:)

  5. azah Says:

    Happy belated birthday Min..yesterday tenet slow sgt..musim2 hujan ni selalu pulak slow..enjoy your gift, mcm best je..kat msia ni ada ke Palm Treo tu…

  6. ain Says:

    min…peribahasa tu harimau dulu, baru buaya dear.hihihi, but akak pun x tau cam ne nak construct ayat utk peribahasa ni. mcm a bit susah.

    akak ada apple i-pod. but sampai sekrg x tau cam ne nak download lagu. selalunya I just give list lagu kat hubby, then dia yg downloadkan.hehe..terukkan akak ni.

    psst…sedapnya fruit salad tu!!!

  7. lemongrass Says:

    Irma,
    kat sini ada durian 'fresh' yg masih dgn kulit lagi tu tapi tak tau lah dlm dia mcm mana so better lah we all beli yg frozen nya, gerenti manis,hehehe

    mrswongjowo,
    wakakaka…nampak betul melayu murtad, peribahasa pun boleh tersilap tulis. Thanks ye bagitau I yg betul nya..🙂

    Kak Azah,
    takpe lambat, masih boleh I terasa muda,hehehe.. My brother kata ada Palm Treo ni kat M'sia. My Palm tu yg dah 'old' version, ada yang lagi baru and canggih🙂

    Kak Ain,
    hehehe… tu lah, hampeh betul I ni ajar orang peribahsa silap. My MIL pun ada iPod tp dia terer download lagu🙂. MIL vogue kan, hahahaha….

  8. Ayu Says:

    salam k.min…

    wwaahhh…dah jatuh cinta dgn itu gadget baru ye.hehehe…ayu slalu perati org dgr ipod bila dlm train.tp nape ntah ayu mcm tak suka lak ada earphone kat tinger ayu ni.rasa mcm lemas je.klu pakai pun sebelah tinger je n volume pun slow.sbb tu takde hati nak beli ipod or mp3/4 etc…

    kat opis ni pun ekceli leh je nak pasang music kat pc tp jarang sgt2 ayu pasang lagu2 yg ayu dah d/load.maybe gadget2 camni bkn fav ayu kot.la ni tgh aim nak beli camera baru.idam kalbu tentula DSLR tp ntah zaman bila la baru dpt hat tu

  9. weeda Says:

    Cedapnyer fettucine tu…Dulu ada nak try masak spageti kat umah mentua..oleh kerana lama dah tak masak..terbeli fettucine pulak..Mak mentua kata kenapa lain macam spagetinyer nih…rupanyer salah beli daaa..haiyohh malu!Nampak sangat tak rajin masak Hahaha…😛

  10. Natasha Says:

    akak… adeh puas tasha refresh page tp tak dpt2 gak chatbox tu… heheh… sini pun sini lah… belasah aje… first happy belated birthday! sorry lambat wish… busy with work… and 2nd, gi amik award kat my blog. hehe… amik tau… kalau tak ambik taknak kawan! lol.

  11. lemongrass Says:

    Ayu,
    tu lah kan, I pun slalu perati orang pakai iPod ni, kecik2 budak skolah dah ada iPod! I ni dah tua2 camni baru lah teringin nak pakai gadget2 yg agak canggih ni, ketinggalan zaman betul kan, hehehe.

    Weeda,
    Hehehe…sama aje rasanya tapinya ye tak. Cuma rupa aje beza2😉

    Tasha,
    I dah pergi 'rumah' u and tengok the award, tapi tak ambik lagi, hehehe.. Nanti I ambik ye!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: