Hari ni kat rumah ni, semua orang tak berapa sihat. I sejak minggu lepas lagi dah batuk sikit2 and sakit tekak ( dont think it’s H1N1) but tak lah teruk sangat. Still boleh gi kerja, boleh masak (the most important thing!), boleh makan and boleh shopping lagi🙂. Hari ni pulak, Miss 10 dah demam2 sikit and Miss 5 pun masih batuk2 lagi especially bila sejuk. Kesian Miss 10, dia jarang betul sakit so bila sakit memang muka poyo aje lah and satu petang tadi dia baring aje kat katil. Selalunya Miss 5 aje yang sakit, Miss 10’s immune system memang very good but this time, terkena jugak dia. Winter ni memang lah macam ni, segala macam viruses bermaharajalela! Everywhere you go, mesti akan dengar orang batuk2 and blowing their noses. Kalau everyone yang batuk2 sikit stays at home and tak pergi kerja, memang akan tak bergerak lah bandar Perth ni during Winter, hehehe.

But, kiranya bagus jugak lah The Little Misses demam batuk sekarang ni sebab it’s school holidays so tak lah diaorang miss any school days and hopefully by next week diaorang dah recover from it. I really berdoa sangat2 supaya all of us have fully recovered by next week. Nak tau what’s so important about next week?

Sila tengok gambar kat bawah ni ye…. (courtesy of Pakcik Google)

plane

The Little Misses and I akan bercuti ke Malaysia for 9 days🙂. Kesian The Other Half, dia tak boleh ikut sebab uni dah start masa tu so tak boleh lah dia nak tuang lectures. His students I think will like it kalau dia cancel his lectures but I don’t think his boss will like it, hehehe…. But ada sebab penting pun we all balik ni. Miss 10 and I nak kena renew our passports yang akan expire in December since we are still Malaysian citizens kan. So, balik nanti memang we all akan busy sikitlah sebab nak make sure urusan renewing passports tu got done. Kalau ada sape2 yang baca blog ni kerja kat Immigration Department kan best, boleh lah tolong we all, hahaha. Boleh kalau nak renew kat Perth ni but it’ll take 3 months (at least) to get them done! Kat Malaysia, it’ll take us 2 hours aje to get them done, punyalah jauh beza kan! And during that 3 months, tak boleh lah we all nak membook flights or anything like that. So, kalau MAS buat cheap flights promotion during that 3 months time, ternganga aje lah we all nanti and sure nya tension habis kan kalau tak dapat cheap flights ni, hehehe. Dah lah we all memang wajib balik December nanti for the wedding so tu yang fikir punya fikir, we decided to go back this holidays for 9 days.

And Sabtu lepas, when we checked our emails, we got a notification kata MAS buat promotion for cheap flights khas for Perth people. We all pun kelam kabut lah pegi their website and syukur Alhamdulillah, we got the seats! The tickets were amazingly cheap, cuma A$16 aje you/person excluding tax and surcharge. Tax dia lagi mahal, 20X more expensive than the ticket price! But all in all, it was still very cheap, macam tak caya aje, hehehe.

So, The Little Misses have been getting very excited to go on this holiday. They have already told everyone what they want to eat in Malaysia, hehehe. And Nenek and Atuk pun sekarang ni tengah sibuk lah kemas rumah and buying all The Little Misses’ favourite food. I punya favourite food, takde sape sibuk2 nak tanya, nyampah betul😉. Mentang2 lah budak dua orang tu lagi glemer and femes dari Mummy dia so everything yang diaorang teringin nak makan, sampai ceruk kampung Nenek and Atuk and Aunties and Uncles akan carikan. Mummy dia yang penat2 shopping belikan barang2 for everyone, terpinggir aje nanti, hehehehe….. But since I dah biasa sangat kena pinggir when The Little Misses are in Malaysia, dah tak kisah dah lah :-)….. Nasib baik The Other Half tak ikut sama, kalau tak, lagi lah I terpinggir jauh, hahahaha……

35 Responses to “”

  1. Jamie Says:

    wah.. K.Lg nak balik m'sia yea.. mesti seronok kan. Bila tu?

  2. ZaritH Says:

    nnt boleh la suruh the other half mengarang lg…xkisah la internet coonection ade ke x…heheh~

  3. mrswongjowo Says:

    Bestnya dapat ticket murah..org Malaysia nak gi Perth tak layak ek?..you tak sedih ke balik separuh badan je..yang lagi half kena tinggal? Cam ne rupa orang berbadan sebelah berjalan ye….:) Sempat tak makan durian, manggis, rambutan…..

  4. fazlinil irma Says:

    waahh..seronoknya nak balik..mesti menghitung hr dah ni kan..

  5. Aymy With Love Says:

    k myn, bestnya nak balik… skang ni fruit season… bolehlah lepas ghindu makan all the local fruit… even some of local fruit tak berapa nak local sebab siam mari… hehhee…

  6. hnyhar Says:

    slmt pulang ke tanahair kak LG!!jaga2 nnti kat KLIA kena check giler2 ngan misi.huhuu…make sure u ol sihat tau.

    get well soon!!

    pssst..sy br ternampak slide photos kat sblh tu..phewwiiit ada gmbr kissing gitu..kikiki..anyway gambar the little misses tu comey sgt2.

  7. ain Says:

    wahhh…nak balik cuti ekh..?? seronok ler little misses kena belai kena manja nanti. terbalik ngan ur PIL ye min, they dont manja2 dia menantu like your parents manja2kan ur the other half.

    psst…make sure sihat betul2..klu tak nanti kena kurantine utk medical cek-up.

  8. roseazmi Says:

    Wah..bestnya..dapat balik Malaysia..

  9. somuffins Says:

    LG, in case u ada prob. kat Immigration. I ada contact persons, Insyaallah.

  10. afid Says:

    semoga cepat sembuh semuanya kak LG, & happy holiday!!

  11. Ayu Says:

    salam k.min….

    wwaahhh…sronoknya dgr akak nak blk sini.ada plan nak gader2 ke? klu ada hopefully ayu dpt join la kali ni.elok klu buat masa hari keje so leh la ayu cabut sat.klu weekend ni leceh nak kelek budak b'dua tu

    pape pun ayu doakan akak n family cepat sembuh.klu tak kat airport nnti prob.

  12. KKPL Says:

    Hi LG,

    I wish u all a speedy recovery..take care and hv a great hols in Msia..
    BTW, what is the meaning of poyo and kantoi…both are ubiquitous..i can make a guess, but i wanna know the actual meaning..

    Thanks
    Yat Maria

  13. dila~noor Says:

    wow!bestnye nak balik malaysia..apela yang the lil misses suke mkn sgt kt mesia ni ye?smpai atuk kemain lg mencarinye..hihih

  14. ICook4Fun Says:

    Hope you guys will be well before going back to Malaysia. My sisters baru balik and kena check teruk kat KLIA. The ticket is really cheap. Kalau kat sini is that kind of price I pun balik every 3 months🙂

  15. lemongrass Says:

    Jamie,
    we all nak balik Jumaat minggu depan.Yang seronoknya balik M'sia ni tang makan lah, hehehe

    zarith,
    I told my hubby what you said, dia gelak aje. Dia kata tak kuasa lah dia nak menaip all those malay words,hehehe

    Mrswongjowo,
    Sedih weh nak tinggah separuh badan kat sini tapi nak buat mcm mana kan, terpaksa. Nasib baik lah ada budak 2 orang tu so tak lah lonely sgt. Sian kat my hubby lah sorang2🙂

    Irma,
    tak jugak menghitung hari sbb bnyk sgt2 benda yang nak kena uruskan kat sini before boleh balik bercuti, so tak sempat nak menghitung hari🙂

    Aymy,
    the kids nak makan rambutan, I pulak nak makan durian n manggis🙂

    hnyhar,
    tu lah yg we all takut nya, kat klia kena tahan sbb batuk2, sure tensen giler nanti. Itu gambar lama masa tgh asik masyuk, kehkehkeh

    Kak Ain,
    tu lah terbalik betul layanan PIL sini n sana kan🙂. Nak buat camner, dah perangai PIL sini lain sikit,hehehe..

    Rose,
    sebab tiket murah lah boleh balik ni, klu tak dpt tiket murah ni, mmng lah we all tak balik..

    CikSom,
    you takde kawan kat KLIA ke, bagi I snng lepas check up dek misi2 tu🙂

    Afid,
    InsyaAllah lah, mmng harap2 cepat sembuh so tak lah susah hati nanti kat KLIA tu

    Ayu,
    Akak pun tak tau ada masa nak gather2 ke tak sbb balik kali ni 9 hari aje kan. Klu tak sempat this time, December nanti mesti nak gather2 jugak!

    Yat Maria,
    Kantoi means getting caught in the act. Poyo if I'm not mistaken means emotionless face or non-animated look but don't quote me on this one🙂. I'm too old for this sort of new words🙂.

    Dila,
    Kat kampung we all still belum musim rambutan lagi so terpaksalah Atuk mencari ke merata tempat rambutan for the cucus, hehehe

    ICook4Fun,
    I've heard horror stories of the KLIA medical check ups as well, that's why I really hope and pray we are all well by next week. Poor you, being so far away, the tickets must be quite expensive eh? I guess Perth being so near to M'sia, that's why they can offer that price🙂

  16. masz_73 Says:

    waaa… sonok larr tu nak balik kampung… sure sekali lagi cik puan LG akan dapat mimpi ngeri, kekkeke… ha, jgn lupa kena sehatkan badan memasing tau kalo x kang.. kena kuarantin 7hari.. dh ler u cuti 9 hari jer… camno tu?
    neeway selamat balik kampung.. kalo sempat gede2 tu.. jgn lupa kat i okeyh…😉

  17. ejaescobart Says:

    kak LG,

    best ek nak balik kg? balik nih kumpul2 laa resepi durian + manggis.. pastu balik Perth akak masak n post tang sini.. amacam? ok x?

    iskk.. alangkah bess nye kalau i leh melantak durian n manggis time2 skrg nih.. tapi apa kan daya.. leh nengok je laa… hu hu hu…

  18. lemongrass Says:

    Masz,
    tu lah, tu yg nasib baik lah batuk2 skrg bukan minggu depan. Tak kuasa lah I nak kena quarantine ni, adalah yg meroyan nanti sbb tak boleh keluar jalan2, hehehe

    eja,
    kat sini manggis punyalah mahal, memang tak kan di beli dek we all lah, hehehe. Eh you dah habis pantang kan? still berpantang makan durian n manggis lagi ye? sian you, takpe lah, sebab anak kan…

  19. Watierman Says:

    Salam LG…are you from MRSM Kulim???…Just curious…dont mind me asking…sorry yer…have fun bila balik M'sia nanti…

  20. 3E Says:

    Kak LG nak balik Malaya….mmmm..best tu..agak2 mesti bzee dan tak sempat nak jumpa2 'kan…anyway…cepat2 sembuh ya dan bergembira di Malaya…

  21. Flower Says:

    Wow nak balik kampung lagi. Syoknye…. Kalau makan tu jgn lupa kat kita yg terpendam kat sini. Lebih2 sikit bila ngam tu.

  22. saveme_zero Says:

    kak..nak blk msia?? bila?? nak jumpa..hehehehe.

  23. m y a l i s h a Says:

    wah seronoknya balik kg ye.. n i'm sure yg lebih seronok the little misses tuh.. since semua org akan bg full attention 2 them.. iyelah cucus yg jauh dimata.. heheh.. enjoy ya..;)

  24. knv Says:

    welcome home sis!

    tang terpinggir tu, memang takleh tolonglah. memang confirm la kan. pepandai la carik makanan favorite sendiri. hahahahah!

    🙂

  25. petunia merah jambu Says:

    hepi blated bday kak! wes mari opo urong? poyo tu bukan asalnya dari word jawa ke? yok yok o lebih kurang bmaksud beria-ia, macam betul2 jer. my jawe pun dah karat, lidah dah keras. he3. hepi2 balik kampung!

  26. lemongrass Says:

    Kak Watie,
    I dulu kat MRSM Kulim 1 tahun aje, buat matriks kat situ. You pun pernah kay situ dulu ke?

    3E,
    insyaAllah lah semua dah sihat next week, takut gak nak lalu KLIA tu klu batuk2, hehehe

    Nora,
    dpt tickets murah sgt2 tu yg balik kg sekejap🙂. I malas betul nak uruskan passports from here, leceh lah, macam2 dia nak n the rules!

    Sue,
    Boleh aje nak jumpa klu Akak free nanti. Nanti bila I dah dpt phone number mobile M'sia, I'll let you know ye!

    myalisha,
    Memang betul, semua bagi attention kat diaorang. Ye lah, jarang2 jumpa kan so Atuk n Nenek rindu lah sgt2🙂.

    knv,
    hahahaha… Nasib baik dah besar kan so pandai lah jugak I cari makanan sendiri🙂.

    pink petunia,
    thank you🙂. Masih batuk2 lagi lah, tension betul sbb sakit sampai sakit tekak batuk…Poyo tu word jawa ke? Aduss, memang jawa murtad betul I ni, hehehe

  27. CikMin Says:

    welkam back to mesia ye LG & kids…klu sesat2 kt bentong..meh singgah makan ytfoo ek…

  28. ejaescobart Says:

    kak LG,
    sian ek kalau sesape yg ngidam nak mkn maggis kat Perth..rega dah mahal.. balik Msia laa kalau nak ngidam yg pelik2 pun.. hahah..

    ha'ah i dah abis berpantang.. tapi kena pantang jugak laa dgn durian n manggis kat sini.. sabar je la bila dorg2 nih (my mum + husband) dok kopek durian..bau satu rumah.. sedey woo menahan bau..😦

    ur parent memang ader dusun buah ke? bestnye kalau ader dusun sendri.. i nih x merasa le dusun sendri.. dok mkn buah kat dusun tepi2 jalan je laa… hahahaha

  29. kuin Says:

    salam sis.. wah btuahnya jadi little misses.. sampai ke ceruk kampung atuk n nenek dia dok cari.. dok pikir2 ni.. pelah paberet poot little misses tu hehhe…

    pepe pun.. slamat pulang bcuti ke mesia .. terujanya saya heheh akak nak beli mesia.. <===ntah ngapa ntah diriku leh teruja heheheh

  30. lemongrass Says:

    CikMin,
    kali ni rasanya tak keluar dr KL kt. InsyaAllah next time ye bila balik lama sikit. I minat betul ytf ni so best betul klu dpt rasa ytf Bentong🙂.

    Eja,
    My parents takde dusun but ada bnyk gak lah pokok buah2an kat kebun belakang rumah. Tp kalau nak makan manggis n durian still kena beli kat tepi jalan jugak, hehehe

    Kuin,
    salam… Cucu yg ni jarang balik M'sia kan, so bila balik, tu yg semua beria tunaikan permintaan diaorang🙂

  31. hanieliza Says:

    Salam..
    wahhh..best arrr..balik kampung..
    kalaua da masa kakliza ajak join kakliza buat Demo Masakan kat IKANO Shopping Center [IKEA] kat Damansara nun pada 26 Julai 2009 jam 3 – 5 ptg nanti..
    bolehlah kita bermesra-mesraan nanti…

  32. lemongrass Says:

    Kak Liza,
    salam.. Sayang nya lah tak boleh nak jumpa Kak Liza masa tu sbb masa tu we all dah kat airport, tinggal tunggu masuk kapal terbang aje. Maybe next time ye!

  33. Aini Says:

    semoga selamat sampai ke Malaysia

  34. Liasari Says:

    LG,
    wahh begitu sekali ke'terujaan' kami kat m'sia ni dgr khabar u nak balik, smpi post komen kat sini dah 34 post, 35 including mine.😉
    i still owe u the carrot cupcakes. hope 2 meet u this time, or else let me know where to deliver u the carrot cakes. not so sedap like ur cookings yg tgk pic je dah terliur, tapi hutang harus dibayar hehe

  35. lemongrass Says:

    Aini,
    thanks🙂

    Lia,
    hehehe…semua terkejut sbb tiba2 aje kata I nak balik🙂.Balik kali ni pun sekejap aje sbb ank uruskan passport. btw, you live around shah alam kan?Kalau ada masa nanti, boleh kita berjumpa. Carrot CC tu boleh tahan sampai Dec nanti tak? masa tu I balik lama sikit, lagi best nak makan CC masa tu, tak lah rushing sgt,hehehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: