My cough has gotten worse today instead of getting better. Miss 10 woke up feeling much better then yesterday but during the day, she had diarrhoea pulaknya. Miss 5 pulak, when Miss 10 suddenly got all the attention, she started feeling miserable as well and wanting attention too! Kids! Selalunya Miss 5 yang sakit and gets all the extra attention so bila suddenly Miss 10 yang sakit and got the extra attention, jealous sikit lah dia, hehehe. Mula lah dia pun rasa sakit perut and rasa nak muntah and rasa pening kepala lah…… tapi bila suruh rehat aje kat katil, tak sampai 1 jam dah bosan sangat2 and mulalah nak tengok TV lah, main Wii lah, tengok dvd lah. So Mummy pun kenalah ‘nasihat’ kan dia,’ “if you are sick, act like you are sick!”, hehehehe… Garang betul Mummy dia ni kan!

But I was quite busy in the kitchen today sebab tomorrow is The Other Half’s birthday and he wants to take some morning tea to work. But morning tea kat tempat dia ni bukannya macam morning tea kat Malaysia yang makan berat2 tu with mee goreng or kuey teow goreng  and kuih muih lagi🙂. I cuma kena buat kek and a few other types of kuih muih. So, tadi I made orange cake as the birthday cake, mini cheesecakes, karipap (but malas nya pasal, pakai kulit paratha aje, sonang keje!) and esok pagi I nak buat savoury scones or muffins. Gambar the food esok lah ye baru ambik after I dah decorate cake tu sikit2😉. I ingat kalau rajin esok, I just curah choc ganache aje atas cake tu so jadi lah nanti Jaffa Cake (Jaffa is what OZ calls the flavour of choc+orange). Sebab kan The Other Half dah tua, tak payah lah I susah payah decorate the cake tu kan, hehehe….

But since dah buat the orange cake for his work, I don’t have to make him another cake for home. Dia kata bukannya ada orang yang nak makan sangat the cake at home pun with everyone not feeling that great. Nanti lah, bila dah balik from Malaysia and semua orang sihat, I’ll make him his favourite pavlova. But he’s already asked for his birthday meal which I’m going to cook tomorrow nite. Kalau jadi the meal, I’ll put it up on the blog, kalau tak jadi tu, paham2 aje lah ye, hehehe…..

Tonite’s meal sebab The Little Misses tak sihat and I pun tak berapa sihat, I buat mee sup aje guna instant noodles. The Other Half I buatkan toasted cheese sandwiches aje, hahaha….

DSCF6357

Sedap jugak sekali sekala makan mee sup sempoi gilers macam ni🙂.

12 Responses to “”

  1. ain Says:

    happy bday to ur other hakf 2morrow!!
    semoga sentiasa diberkati Allah, dimurahkn rezeki dn dipanjangkan umur.

    mesti tgh sibuk sekrg masak2 kat dapur ekh..???

  2. azah Says:

    oo nak balik m'sia ya..kalau dpt jumpa kan best….happy birthday in advance to your hubby..utk min dan miss 10, cepat2 la sembuh, akak pun having flu sekarang ni after nearly a month coughing..tak selesa betul kan?..

  3. mica@tetty Says:

    kak lg masak mmg sedap…sebab tu mengigil nk buka blog kak lg..kang ngidam kang jenuh lak…nk paksa kak lg pos ..hahahah

  4. fazlinil irma Says:

    menu org sakit mmg sempoi..time mcm2 ni la kalau request makanan selalu je dpt..lg nak buat kecoh..yg tak sakit request mcm2..yg sakit mana nak lalu makan..hihii

  5. lemongrass Says:

    Kak Ain,
    my hubby said thanks🙂. Heran kan, birthday I, I yg sibuk kat dapur, birthday dia, I jugak yang sibuk kat dapur, hehehe

    Kak Azah,
    Sabah tu sikit nya jauh ke dr KL, hehehe. My hubby said thanks for the wish. Batuk ni memang sungguh tak selesa sbb 1 badan sakit bila tgh coughing bouts tu…

    Mommy Mica,
    Nasib baik lah kat M'sia tu bnyk restoran kan so klu you mengidam pun tak lah susah sgt nak cari, hehehe…

    Irma,
    Tapi kan klu I sakit n request makan, I gak kena masak, hahaha…

  6. Ayu Says:

    salam k.min….

    sedap mee sup sempoi tu.klu tgh lapar…sure abis kena bedal.hm…akak tak cuba ke petua nak ilangkan batuk dgn minum kicap? sape ek bg petua tu kat myr.

  7. m y a l i s h a Says:

    heehehe.. bila tgk mee sup sempoi tuh teringat i time kanak2 coz tht time my mom sakit n my dad masakkan mee sempoi (my dad call the recipee) same like urs.. heheh.. mkn panas2 lg yummy kan.. hope little misses n sis sihat b4 depart to msia.. x singgah spore ke?? bole jumpa.. hehehehe.. bole la i dok menelek miss 5.. hehehe

  8. Mira Marlena Abdul Says:

    Ciannye semua sakit except your hubby yes?Musim la skang ni..even kat KL now punyalah teruk haze..i pun baru je baik batuk ni..dah la preggy+batuk hish…mmg tak gemar!

    Kira rajin sungguh akak menyediakan juadah birthday utk b'day boy ye?hehehe..musti happy je cik abang senyum smp ke telinga…jadi next week akak n d kids balik M'sia la?Have a pleasant and wonderful journey!Mesti berbaggage-baggage barang ek?ehehe..biasalah once in a blue moon balik with all the goodies kan?
    Wish all of u a quick recovery and wonderful day ahead!!🙂

  9. hanieliza Says:

    Salam..
    kakliza pun selalu juga layan instan mee or bihun jika big M melanda diri..
    but ur mee tu look syedap banget laaaa…
    nampaknya kkliza kena buat gak for dinner malam ni..
    hehhehe..
    tiru..jangan tak tiruuuu…

  10. lemongrass Says:

    Ayu,
    ada ye petua minum kicap? Yg akak tau pasal vicks sapu kat jari kaki n tapak kaki tu.

    myalisha,
    tu lah kan, bila Mak yg demam or sakit, terpaksalah anak2 makan mee sempoi, hehehe.Tapi I mmng suka maggi sup ni kdg2, especially bila tak sedap badan🙂. Kalau I naik tiger airways, mmng boleh singgah Singapore, ni naik MAS, terus gi KLIA lah,hehe

    Mira,
    I dulu masa preggy klu batuk, mmng kena tekup perut dgn bantal everytime batuk nak kurangkan sakit sbb sian kat baby. We all setiap kali balik M'sia mmng macam nak berjual aje sbb penuh luggage dgn segala mcm barang, hehehe. Thanks for the wish ye!

    Kak Liza,
    Hehehe… chef pun masak instant mee jugak ke kak liza?🙂. Tapi memangkan, bila MALAS tu, I pun suka masak maggi mee!

  11. Ayu Says:

    k.min…ada la.tp bkn minum 1 cawan.minum sesudu je.klu minum 1 cawan kang lain lak jdnya.hehehee…yg vicks tu klu kena selsema teruk

  12. lemongrass Says:

    Ayu,
    klu minum 1 cawan, makin bertambah lah kegelapan Akak nanti ye, hahaha

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: