Uish, nasib baik tak duduk kat tempat yang berabuk kan, so tak lah berabuk my ‘rumah’ ni. Actually, kat kampung I ni tak lah kat ceruk hulu mana so ada lah tenet ni but disebabkan panggilan buah2 rambutan, durian, manggis tersangatlah kuatnya, terus terlupa kat blog ni, hehehe. Memang kuat betul kan penangan buah2 Malaysia ni, sampai kan blog yang disayangi ni pun I tak ‘kisah’! Nasib baik lah The Other Half yang I tinggalkan sorang2 kat Malaysia tu masih I tak lupakan lagi🙂 (even though, masa tengah makan durian and rambutan tu tak teringat gak kat dia, hehehe, Sorry Dear!🙂). Tapi masa makan manggis teringat lah ke dia sebab The Other Half suka sangat manggis ni….

So now I can tick off some things on my “things to eat while in Malaysia” list:

durian, rambutan, manggis, roti canai, sate, cempedak goreng, paru goreng, laksa, cendol, taufufa, nasi ambeng (nampak no jowo neh,hahaha), kerabu ulam2 – all ticked

(mak oi, baru aje balik 3 hari tapi punyalah banyak I dah makan, nasib baik 9 hari aje kat sini kan. Mau jadi belon nanti kalau lama2, kuikuikuikui). Ini pun banyak lagi yang I nak makan ni. Pastu kedai mamak pun belum di terjah lagi ni😉. The Little Misses pun dah makan their favourite fruit, rambutan! Miss 10 dah siap tanya bila nak pergi kedai mamak yang kitaorang selalu singgah ni! The reason she asked that was because her Dad asked her to eat roti canai on her behalf and to say ‘hi’ to one of the mamaks at the restaurant, hehehe. Mana lah tak nya, last time we were here, hari2 we all gi singgah kedai mamak tu sampai dah kenal sangat2 mamak2 tu dengan kitaorang, hahahaha…

Speaking of The Little Misses, hari pertama sampai kampung, dah ajak diaorang pergi pasar malam. Dia orang suka betul dengan pasar malam ni sebab ye lah kan, lain dari yang lain, mana ada pasar malam ni kat Perth🙂. And seperti biasa lah, jadi tontonan orang. Miss 5 pun kata, “everyone’s looking at me Mummy!” Budak tu memang sentiasa terperasan sikit, hehehe. But setiap kali sampai M’sia, memang lah Miss 5 akan suffer sangat2 dengan the heat. Miss 10 biasa aje, she adapts quite quickly to the heat and humidity, dia kata sebab dia lahir kat M’sia, tu yg tak kisah sgt🙂. While Miss 5 pulak akan sweat non-stop even under the fan, then mandi 4-5 kali pun still eczema dia akan flares up due to the humidity. Bergelen2 air sejuk diaorang teguk in a day! Kesian betul tengok dia, nampak sangat tak selesa nya😦 (but dalam berpeluh2 tu, still jugak main2 kat luar petang2, hehe). I guess sebab OZ tengah Winter sekarang kan so bila sampai jae M’sia yg panas and humid, memang lah terasa sangat2 beza nya.Susah betul jadi anak Mat Saleh ni kan😉.

But one thing they like kat M’sia, boleh mandi pakai gayung and kolah! Punyalah sukanya diorang main air kat dalam bilik mandi tu🙂. And air yang keluar dari paip dah sedia kala menyegarkan untuk mandi. Tu yg kalau I allow them, nak mandi 4-5 kali satu hari!

Before I forget, layan aje lah gambar The Little Misses with their cousins kat rumah Nenek n Atuk.

DSCF6451

DSCF6457

DSCF6468

DSCF6440

The Little Misses ni cuma ada cousins on my side aje because The Other Half’s an only child. So, everytime balik M’sia, memang lah dia orang akan berjumpa and main bagai nak rak. Macam nak pecah rumah my parents with their voices🙂. Itu pun nasib baik all girls!

30 Responses to “”

  1. afid Says:

    nasib2 je ni singgah, tgk2 ada entry. hehehe..

    oh, dah sampai kampung..enjoice!

  2. ReensPorchSale Says:

    bestnya baca your update…
    enjoy all your mamak food and fruits..
    so cute to see your girls enjoying their time with their cousins:)

  3. ibh Says:

    Uuuu..windu nak baca n3 akak….Gembira jer muka budak berdua tu…Jgn lp dady yg tggl kat sana ya..heeee

  4. CikMin Says:

    ha ada pun….dah nyaris2 ni..asal mai jek xde entry…hiks…last pic tu twins ke LG…hope your kids ejoy la kan…

  5. azah Says:

    selamat mkn buah2an tempatan..seronok tak balik kg?..yg pakai seluar pink, tshirt biru tu ada iras2 miss 5 la..

  6. Yot | is | Yati Says:

    kak, anak2 akak bercakap bahasa ape dengan cousins diorang tuh?

  7. mummyseri Says:

    kak ..balik kg pon smpat je lagi kemas2 uma ye..:)kalo kite x smpat2 le..ye la kak sesama dorang speaking ke ckp?

  8. Natasha Says:

    akak… do they speak malay? i remember having a big time problem with language when my family move back to malaysia! lol. so used of american accent til i can barely understand malay! but now, i'm an expert in penang slang malay! lol.

    anyways, have fun in malaysia!

  9. ain Says:

    oooo…dh sampai msia la ni. puas le dok mkn buah2. tu lum lg nk mkn yg listed tu.hihi

    kalau I nmpak miss 5 pun musti I tenung dia berkali2. sbb so cute!!!
    depa ckp sesama cousins in eng ke malay atau rojak.hehe

  10. lemongrass Says:

    Afid,
    tgh enjoy sakan tu yg malas nak update blog🙂

    Reens,
    tu lah, my kids' only cousins so bila sekali sekala berjumpa, mmng tak berhenti main!🙂

    Sue,
    diaorang terlalu gumbira hati sgt main sampai tak tanya pun pasal Daddy diaorang. Takpe lah, asalkan Mummy dia ingat kat Daddy dia cukup lah kan, hahaha

    CikMin,
    phew, dah nyaris2 ye? ;-P. A'ah twin girls, tu yg lagi seronok Miss 10 main dgn babies

    Kak Azah,
    memang seronok jumpa family bila dah lama tak jumpa🙂. yg pakai baju biru tu anak my elder sister, rambut sama curly dgn Zahra.

    Yot,
    diaorang ckp english, tapi bila tak paham, pandai2 guna Malay yg seciput tu dgn sign language, hehehe….

    Mummyseri,
    blogger tegar kan, hahaha😉. Nasib baik lah budak2 kat M'sia ni mostly tau ckp english so snng lah my kids nak communicate dgn cousins dia.

    Tasha,
    I thnk Malay language ni is not that hard kan to pick up in a few days so my kids speak English with their cousins but after a few days playing with them, they'll start picking up a few malay words🙂. I think kalau we all balik malaysia 1 year, memang sure nya akan jadi mcm you, siap dgn slang jawa lagi, hehehe

    Kak Ain,
    memang melantak buah sakan2 sampai my throat dah perit sikit baru lah I stop, hehehe. The kids speak mostly english and then rojak and then just sign language, hehehe

  11. Ayu Says:

    uuuwwaaaaa…..apasal tokleh nak post komen kat sini ni? ni dah kali ke 4.klu tokleh gak lps ni…mmg la ampeh!!!

    pape pun ayu hrp akak n anak dara b'dua tu enjoy la kat sini.mkn pepuas pape yg akak terasa nak mkn.nnti blk sana takde la yg ngences lg.hehehee…..

  12. hanieliza's cooking Says:

    Salam..
    nampak sungguh ur Little Misses seronok dan enjoyed ngan cousins mereka..

  13. mrswongjowo Says:

    LG..
    eat all you can eat! Pecal tak masuk dalam list ek?
    Passport dah renew tak..duk asyik makan sampai lupa the main reason you balik! Ijok now dah jadi bandar la..and Malaysia pun dah nak jadi wireless country la WiFi everywhere. Tapi I rasa orang Perth umur dia orang lagi panjang lah coz life kat sana semua slow and steady…no traffic jam..with fresh vege and dairy!

  14. Mira Marlena Abdul Says:

    Sudah update blog nampaknya ye kak?Amboi…..makan sakan ler kat kampung tu yek?Kalau I ada kampung mcm akak pun musti besh giler sbb tengah sarat musim buah2an skang ni..tp my parents dok kat bandar jadi takdelah suasana kampungnye…

    Mandi gayung and kolah…hehhehe
    1st experience for the lil missus huh? Kalau i dapat perigi maunya taknak balik…haha silap2 dari pagi sampailah ke malam bertenggek kat situ..harharhar

    Mr TOH tak nangis guling2 ke kat Perth tue? ekekekek🙂

  15. TyMy Says:

    hi kak, i ni dah lama jadi ur silent readers…in fact i dah link urs dah lama dah🙂

    this is my first time leave a comment here…

    i tgk miss 5 tu ada iras cousin dia yg curly hair tu kan…

    btw…enjoy tgk ur cooks n ur kids

    happy holiday

  16. mother of two Says:

    kak min,
    seronoknya…nasib 9hari ajer kalau 9 bulan dah jadi belon agaknya. dan lagi happy bila tgk anak2 happy main2 ngan cousin diaorg..

  17. QueenJah Says:

    Salam LG,

    enjoy! enjoy!jgn tak enjoy! makan tu berhengat2 takut2 balik nanti dgn hubby pun terpaksa guna sign language (tekak sakit terlebih mkn buah) heheee…urusan penting dah siap? budak pompuan yg pakai seluar oink n selipar pink tu mcm miss 5 sikit kan?

  18. Mommy Lily Says:

    welcome back to malaysia.

    eh eh kalau i nampak your children kat pasar malam pun sure i tertoleh2 14 kali sebab comel sangat. hehe

  19. Jue Fauzi Says:

    Selamat sampai ke Malaysia.Passports dah renew ke?hehehe.Have fun anyway.

  20. Azita Says:

    Salam Min. Selamat pulang ke Malaysia. Enjoy puas2 sebelum berangkat balik ke Perth. Hapyy holiday!!!

  21. pizet77 Says:

    udah sampai malaysia dah rupanya…hehe nampak lain ckit little misses tu ngan derang nyer cousin…dari segi colour…hehe tp tu la budak2 even bahasa lain2 x de masalah pun nak join main2 skali…not big deal for them…hope akak enjoy blk kg sambil makan local fruit…hehe

  22. Sally Says:

    weh ingatkan tak update N3 sekali tengok ada lak..sure seronok sakan kan..psst: sib baii ada tenet..tak adalah I rindu sgt ngan N3 U ni..

  23. kak ina kl Says:

    salam min..seronoknya tgk anak-anak kamu dan kamu jugak bergembira di kampung halaman..sorrylah tak dpt join semalam..

  24. mommy Says:

    welcome back home..
    mesti seonok sakan kan.. kena lak musim buah..
    makan jangan xmakan.. hehe:)

  25. Mira Marlena Abdul Says:

    Morning kak Min,ehehe pepagi dah ngacau umah akak…the other day i did ask abt the apple crumble recipe?did u get it from somewhere or its frm ur own?Bukannya apa,tengah craving nih..cian my baby dlm tummy ni ha..so kl ada masa akak tlg postkan k?

    How's your holiday going?sailing smoothly?still havn't finish the 'makan-makan' ceremony huh?Bila lagi nak dpt peluang camni ek?Takpe, balik Perth nanti boleh diet sakan..kuikuikui..
    Kisses to the gorgeous misses!

  26. jana Says:

    Mynn,
    nanti masukkanlah gambar rizwani and mak & abah you lama tak jumpa mereka. Zana ada ambik gambar lama zaman sekolah rendah dekat BB nanti dah scan zana email kat min ya. Kitakan masa sekolah rendah penari sekolah🙂

  27. Yan Says:

    seronotnya melantak buah!!! can't wait nak balik raya! btw, miss 5 lahir kat oz ke? is she aussie then? enjoy the rest of ur hols!

  28. lemongrass Says:

    Ayu,
    Mmng tgh makan puas2 lah ni,tu yg takut nak tengok scale, surenya naik mendadak ni,hehehe…Takpe, balik Perth bole diet abis2 kan😉

    Kak Liza,
    Diaorang memang haritu main dgn cousins sampai tak hingat nak makan dah🙂.

    Mrswongjowo,
    Alhamdulillah dah settle semua, mmng baru bole really enjoy skrg ni. I yg tak tahan pegi KL tang traffic jam tu lah, pening kepala tengok to many cars🙂.

    Mira,
    recipe aple crumble tu I ada letak under shortcut 'recipes', you cuba cari kat situ ye sbb I pun tadi masak apple pies kat kapung and kena 'selongkar' balik my blog cari recipe tu,hehe. My kids tu mmng suka betul mandi kolah with gayung sb jakun kan, hehehe.

    TyMy,
    thank you ye sbb sudi baca my blog.Miss 5 tu ada iras2 dgn her cousin tu sbb curly hair sama je,hehe.

    Shiela,
    tu yg I bersyukur sgt2 9 hari aje bukan 9 bulan,hahaha…Mau tak kenal hubby I nanti klu I jadi belon😉

    Auntie Jah,
    i dah stop dulu mkn durian skrg ni,tp wknd ni mmng I nak melantak makan buah2an balik, hahaha

    Mommy Lily,
    hehehe, diaorang tertoleh2 sbb nak cari mana mak bapak budak2 tu sbb asik nampak bibik ny aaje,hehehe

    Jue,
    dah settled abis,lega betul🙂

    Kak Ita,
    mmng enjoy sakan sempena 'single' ni kan,hehehe

    Pizet,
    I ni mmng keturunan jawa yg kulit gelap tu yg nmpk beza betul the cousins,hehehe. Kalau I ni jenis melayu yg kulit putih melepak, sure takde beza sgt rasanya kan🙂

    Sally,
    sian u rindu kat blog I😉

    Kak Ina,
    tu lah, ingat boleh lah siap semua urusan by tgh hari, rupanya pukul 4 baru siap semua. Takpelah next time ye insyaAllah kita jumpa🙂

    Mommy Aqeem,
    tu lah, sib baik balik masa musim buah so lagi lah enjoy makan mcm2🙂

    Zana,
    InsyaAllah nanti I tayang ye tp biasalah kan, we all ni semua malu2 kucing nak ambik gambar,hehehe

    Yan,
    memang best dpt mkn buah mcm2 ni🙂. A'ah, anak I sorang aussie sorang M'sian sbb sorang lahir kat m'sia n sorang lahir kat Adelaide🙂

  29. Nur Maryam Says:

    Hi kak LG, kat Malaysia akak tak nk postkan dinner pic ke?? slalu tgk the past dinner pic kat Perth ja, nk tgk gak dinner pic kat Malaysia camna plak??.. hihihi… selamat makan…

  30. ummu Masyitah Says:

    Kak LG,

    seronok saya tengok gambor2 kat sini. wpun agk dah terlewat nk beri komen…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: