People asked me kalau I balik M’sia, apa makanan yang I selalu bawak balik sini. A few years ago, setiap kali balik, segala macam rempah and pastes yang I jumpa and kerepek/keropok and ikan bilis I akan bawak balik. Kadang2 tu entah apa2 aje yang I grabbed at the supermarkets to take back. Pastu bila sampai sini, kadang2 sampai dah expired rempah ratus n pastes tu, still dok tersadai dalam pantry, hehehe. After a few years of having to throw away all these expired stuff and getting an earful from The Other half sebab entah beli benda hape2 and then tak digunakan, I decided to stop buying a lot of foodstuff bila I balik M’sia. And another reason was, since dah duduk Perth ni, punyalah senang nya nak jumpa a lot of foodstuff from Malaysia kat Asian shops kat sini. Cakap aje nak apa, sure nya dapat jumpa, hehehe. Whether you want to spend money or not aje lah buying those stuff🙂.

So,for the past couple of years, I cuma bawak balik loads of keropok ikan (kiranya cukuplah untuk supply until next time we all balik M’sia), ikan bilis about sekilo dua. Dua benda ni memang wajib lah. Bila dua benda ni dah dapat, baru lah I beli benda2 yang lain like Teh Boh (yang dalam gold packets tu sebab teh boh takde jual kat sini and walaupun gold packets tu mahal sikit but cantik sangat untuk di beri ke our Aussie friends🙂). Then I’ll buy packets of iced lemon/peach tea Boh brand jugak for our use during the hot Summer time🙂. Balik this time, I pun cuma bawak balik keropok ikan (punyalah banyak macam nak bukak kedai aje, hehehe), ikan bilis, red bean paste (yang I jumpa kat Bagus hari tu), the cute choc chips yg dwi colour tu utk buat CC decoration (pun beli kat Bagus🙂), teh Boh and keropok ikan Ganu mari hadiah dr Kak Nor Ganu and kerepek tempe and kerepek indon and dodol hadiah dari Azie Johor. Terima kasih banyak2 kat Kak Nor and Azie sebab sudi post barang ke I. Diaorang ada bagi hadiah lain, nanti I ambik gambar ye. The Other half memang suka sangat2 dodol ni so punyalah happy dia dapat dodol tu Azie, hehehe. I ni dari kecik membesar dengan dodol tapi tak pernah terminat langsung kat dodol ni. The Other half pulaknya baru kenal dodol sejak dia kahwin dengan I, pastu terus terminat sangat2 kat dodol ni, hahaha… Malam ni aje dah 2 paket dia makan habiskan sorang2 (paket kecik aje, hehehe). Next time kalau ada sape yang teringin nak bagi hadiah ke dia, bagi aje lah dodol ye, sure nya dia akan suka, wakakakakaka……

My Emak tanya, tak nak ke beli rempah macam2 lagi untuk bawak balik. I cakap kat dia, setakat Baba’s or Alagappa’s or Brahim’s tu memang berlambak lah kat sini so lagi senang beli kat sini dari bawak balik berat2🙂. And my hubby ni kan kenan indian so dia lagi suka makan kari yang guna rempah ratus Baba’s dari Adabi, hehehehe…..Lagi terasa rempah ratus nya kan😉.

But sian kat my hubby, I still malas lagi nak masak nasi and lauk pauk malam ni. I said to him, I nak masak fries (kedai mari) and baked chicken wings aje sebab I’m still a bit lazy to melepak lama2 kat dapur. Dia terpaksa lah akur dengan kehendak I since he doesn’t want to cook anymore! Baru 9 hari kena tinggal and kena masak sendiri, dah tak larat nak masak lepas tu, apalah Hubby I tu, hehehe….

So, this is our dinner tonite. Baked chicken wings with seasoned fries and steamed veges.

DSCF6630

Ini menu yang sungguh senang nak buat sebab semua masuk oven aje (except the veges lah) so I boleh lepak2 while ‘cooking’ them🙂.

25 Responses to “”

  1. Azita Says:

    salam Min…yr hubby suka dodol? dodol ori ke dodol durian? sy suka yg ori je, yg ada perasa2 tu tak lalu masuk tekak ni. masih males2 ke dapur pun, hidangan ttp menyelerakan…errr…knapa x gorng ikan bilis dan masukkn skali dlm pinggan tu? hehehe… p/s:tiap kali raya my mom mesti kacau dodol…

  2. lemongrass Says:

    Kak Ita,
    dia suka yg ori and yg perisa pandan. Ikan bilis tu kena tunggu buat nasi lemak nanti ke or nasi goreng ke baru mengancam, hehehe. Dulu masa I kecik, Arwah atuk mesti kacau dodol setiap kali raya, sekarang ni my pakcik yg kacau dodol setiap raya🙂.

  3. Nor Says:

    kenan indian?? kut mana ek.. tengok rupa putih melepak!! hehehe

  4. Mira Marlena Abdul Says:

    Ahaks kak Min,kalau lagi lama tak lepak kat dapur tu lagi best kan?Tapi kalau tak berasap sian lak kat lil misses tu..

    Tak sangka TOH suka makan dodol ye?I ni nama je Malaysian tp tak minat langsung ngan dodol..dr kecik smp la jadi mak orang..kalau lempok durian ur hubby makan tak?My hubby minat biskut yg garing2 jek..cakes ke puddings ke langsung tak sentuh..kita buat kitalah jugak yg menghabiskan..

    Dah tak susah sgt kl nak tinggal overseas skang ni kan?Asian shops bersepah..tak macam dulu kan kak?Angkut berbondong2 barang nak masak kat sana…bila lagi akak nak tunjuk skill memasak nih..dah windu nak tengok arr..eehehe

  5. Sizuka Says:

    k.min, dah sampai perth dah? alahai! tak sempat jumpa. rodd singgah my house balik from sending u kat airport, dia ambik manggis. aisey! really nak jumpa k.min. next balik in december rite? nanti cakap ye🙂

  6. lemongrass Says:

    Kak Nor,
    ni bangsa2 Aisyawarya Rai lah yg putih2 melepak tu, muahahahaha…😛

    Mira,
    memang lah best klu dpt lepak2 kat tempat lain selain dr dapur tu, hehehe… I pun tak minat dodol ni. My hubby minat dodol n lempuk sbb manis kan. Sunday ni kot I masak best sikit (kalau dah rajin lah,hehe)

    Shidah,
    Ish, rod tu memang, manjang ambik buah kat rumah u,hehehe. In december nanti kita mesti lepak2 kat kedai mamak tau!

  7. zany Says:

    alahai, tak terjumpa pula little misses di shah alam. dah dekat dah tu dengan my house & office. Tidak boleh cubit-cubit sikit miss 5 yang cute sangat tu.

  8. ain Says:

    ooo…hubby min suka dodol ke..?? wah…melayu abis ni.hihii

  9. lemongrass Says:

    zany,
    we all lama jugak kat Shah Alam hari tu but mostly inside the departments lah menunggu sikitnya lama for our numbers to be called, hehehe…

    Kak Ain,
    My hubby tu Melayu celup, India celup.. Nasib baik kahwin dgn I yg boleh lah jugak masak semuanya so senang hati perut dia bila nak makan, hahahaha…

  10. Fiza Nordin Says:

    k min,
    sy tak tau akak balik msia then jumpe kwn2 blogger pulaknye tu kat subang parade.dekat jek ngan umah sya tu…tp mase tu sy tgh sibuk jugak tu…emp,takde rezeki nak jumpe eh…next time le…nak jugak jumpe anak2 mat soleh tu heheee

  11. aramis2177 Says:

    salam sis,
    lama i xtinggal jejak kat sini..eehh i pun sukaaaaaa peach tea boh tuh!!!!pesan kat My MIL bawa dtg sini berpaket2 lagi….hehehhee….
    anyway…u'll be in malaysia in dec yer?hopefully ada rezeki leh jumpa akak….duk 'jumpa' lam nih jerr…….
    p/s: tho u kata menu u sgt senang tp sgt lerrrr mengiurkan tekak saya!hahahhaha

  12. Ann Says:

    salam kak LG…baru balik dah kena masak…sian2…hehehhe…sedap tengok baked chicken wings tu…

  13. QiStinA's Says:

    wah LG…senang la yek kalau stok rempah ratus tu leh dpt kat Perth.. tak le susah cam dubai nak angkut fm msia..mmg ada rempah sini tp tak sesuai tekak kite la pulak… ooo..banyak le keropok n ikan bilis pye stok nie yeaaaa…

  14. fazlinil irma Says:

    samalah dgn kami kat sini..bila kak ct balik msia mesti 2 beg penuh dgn barang buatan tempatan..

    semua ada..dah tak mcm dok london la plak..hihii

    nak lg best..rumah kami selalu ada je tetamu dr malaysia dtg singgah.. sy siap boleh kirim novel malay yg latest lg..kuikuikuii..

  15. lemongrass Says:

    Fiza,
    takpe, masa tu u kan mmng tgh bersedih…. Next time ye kita jumpa! InsyaAllah, we all akan pergi Subang Parade tu lagi🙂.

    Aramis,
    I punya peach tea stock pun kdg2 berpacket2 pastu kdg2 sampai terlupa nak minum, hehehe… You pun balik ye Dec nanti? Best lah klu dpt jumpa🙂.

    Ann,
    tu lah kan, terpaksa lah🙂. Klu I tak masak, kebulur lah orang kat rumah ni, hehehe

    Moi,
    I guess sbb ramai sgt Asian kat Perth ni kot, tu yg snng sgt2 nak dpt barang2 dr M'sia. Memang tak susah lah klu nak buat kenduri kendara, hahaha

    Irma,
    Ni mesti 1 kedai di bawak balik ke London ye, hehehe…

  16. ICook4Fun Says:

    Dulu I pun macam tu. Bila balik M'sia I sure stock up on kari powder, rempah ratus and macam macam paket sauce tapi it will be in my pantry for years. Mana lah boleh habis makan seorang kan so end up in the garbage bin. So now I just get only a few packet of kari powder and that's about it. Dodol is a must for me too. Now I can get most of our M'sian things kat New York so I will just shop there twice a year. Tak payah susah angkut from Malaysia🙂

  17. Rahmath Says:

    Welcome back dear Mynn. Seronoknye I baca your entry nie sambil makan breakfast I kat office.
    I dah macam ketagih, mesti nak tengok gambar masakan you, walau se-sempoi mana pun. Itulah sumber inspirasi I. Siaplah lah malam nie hero I berdua dapat baked chicken ler jawabnye.
    Anyway,kesian kat abang Mat Salleh tu, masaklah nasi untuk dia secepat mungkin…ok ?
    Take care and we catch up later.

  18. Ayu Says:

    salam k.min…

    untung tul akak dpt hb tekak melayu kan.yela…jrg mat salleh suka mkn pedas2 ni.kena lak kat hb akak…kari bedal…dodol belasah…n akak lak pandai masak.so kena sgt la tu.rasanya si zahra tu pun ikut daddy dia kot.suka makan! hehehe…

  19. JHaZKiTaRo Says:

    salam ziarah dari pelajar di bumi eire.. blog hopping🙂

  20. CT Delima Says:

    LG… hubby you tu kan putih kemerah2an x der kena mengena ngan indian huhuhu. so dah minat dengan kari nak buat camana kan. Yang k.ct suka dodol tu. k.ct pun mmg pantang jumpa dodol tu x kira besar kek kecik mesti k.ct sentap habis2an hahaha. Rindu nya nak balik kg..ada org jual dodol gulung daun upih tu sedapppp.

    p/s: thanks wish my b'day girl LG muahhh!

  21. alina Says:

    Kak LG…Taruk gamba best2 nih buh aa resepi taw.Suke nengok sume entry makanan at least ada gak idea nk tukar2 menu……..

    Da lama ke kat Perth?

  22. mrswongjowo Says:

    LG…
    Jakunnye I…sepanjang I hidup tak pernah terpikir pun nak bake the fries…he..he..You bake kan together with the wings?

  23. lemongrass Says:

    ICook4Fun,
    It's true kan, dulu memang susuah sikit nak dpt barang fr M'sia but now it's so easy esp here in Perth. Even we can get lempuk and dodol here in Perth but not the nicest ones🙂.

    Rahmath,
    you tgh breakfast apa while reading my blog?🙂. I pun slalu pagi2 akan minum kopi 1 mug besar while reading people's comments🙂. I dah masak nasi for my hubby you, sian dia, hehehe

    Ayu,
    Zahra tu memang lah ikut tekak Daddy dia, semua dia bantai. Tadi bila Daddy dia potong dodol, dia yg merasa 2-3 kali. Alya sikit pun tak pandang!

    Hi Jhaz,
    thanks for dropping by🙂

    Kak CT,
    My hubby tu keturunan Northern Indian, kan putih2 diaorang ni, hehehe.
    Uish, sure best kan dodol balut daun upih tu, I tak pernah jumpa lagi. Mesti rasa dia unik betul2. Kalau bagi kat my Hubby, mau berpacket2 jugak dia telan tu!

    Alina,
    You pun terliur ke tengok chicken I tu, hehehe. We all dah nak masuk 4 tahun kat Perth ni but duduk kat OZ ni dah lama jugak lah🙂.

    mrswongjowo,
    I bake chicken wings tu dulu sbb fries ni guna temperature tinggi sikit. Bila wings tu dah nak masak, I tinggikan the temperature and then masukkan tray fries pulak🙂

  24. Anawahid Says:

    adehhhhhh!!!..salam kak min… kabare, wes mangan urong… akhirnya ngan jayanya dpt tembus umah nih… huwaaaaaaa.. nape erk semenjak dua menjak nih susah naw kak min oiiii!!!!… geram!!!!!… ke pasal jauh nun kat perth… hehehehe… bertambah geram tgk chic wing yg ireng berkilat tuh… kemencer!!!!

  25. lemongrass Says:

    Ana bini Wahid,
    kepiyeh tho kok orak keneng arek masuk rumah aku iki? Kue orak boco bismillah eh? hehehe. You guna Internet Explorer ke?Kdg2 klu I guna IE, mmng susah sikit nak masuk rumah orang lain pun

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: