Hikayat kisah dia satu pagi, bila Sang Isteri merajuk (mengamuk manja), Sang Suami buat macam2 cara nak memujuk termasuk lah basuh baju (tinggal tekan buttons aje kat washing machine tu), sidai kain (terpaksa sidai kat dalam sebab hujan the whole day), put the clean dishes away and masak dinner! Which made the Wife so confused sebab dia ingat hari ni Saturday instead of Wednesday, hahahaha…. (Ye lah kan, selalunya Sang Suami masak dinner on Saturdays aje so bila dia masak dinner on Wednesday, mau nya tak terconfused Sang Isteri, hehehehe😛). Tapi sikit nya susah ke Sang Isteri nak senyum balik sebab dia kata, dah merajuk baru nak pujuk lebih2. Kalau tak merajuk, susah betul nak dapat special treatment (rolling eyes now!). Yang membuatkan Sang Isteri lagi heran, tetiba pandai pulak Sang Suami buat macam2 semata2 nak pujuk hati Sang Isteri tanpa perlu diberitahu and tanpa having to be asked. Heran sungguh kan…..

Kenapa Sang Isteri merajuk? Adalah….. hehehehe. Takpelah, rasanya for the next few weeks Sang Suami akan sentiasa menjaga hati Sang Isteri sebab takut Sang Isteri merajuk semula until he becomes forgetful again and kenalah Sang Isteri merajuk semula to remind Sang Suami again…

So, Sang Isteri kenalah tayang dinner yang Sang Suami masak kat blog nya supaya nak elakkan Sang Suami pulak yang merajuk, hehehe….

DSCF6740

Meatloaf, mashed potato and steamed broccoli. Tapi Sang Isteri tak makan banyak konon2nya masih merajuk lagi lah (actually dah makan a big meal masa lunch tadi so still kenyang lagi, hahaha).

20 Responses to “”

  1. Nadia Dzai Says:

    merajuk2 manje takpeeee ;p

  2. Adnazthie Says:

    Alahai sayang, merajuklah pulak…apa-2 pun layannnn

  3. ain Says:

    haaa..kenapa merajuk niii..?? apa yg cik abe lupa nak buat..???

    psst…untungnya min..bila merajuk, other half akan do all the chores. klu hubby akak, dia cuma tau kejo pas tu peluk2. abis citerrrr!!!hehe

  4. arapink Says:

    kalau mcm tu kak min kene lah selalu majuk…

    nanti sang suami akan lebih kerap masak tak kira hari dah…hahahah..

    not only saturday or sunday…😉

    and kene snap pic supaya sang suami pulak tak berkecit ati…kekeke

  5. mummyseri Says:

    kak min..
    takpe mrajuk2 pon hubby pujuk..
    asam garam umatanggakan..:)
    biaselah skali sekale best aper..

  6. QueenJah Says:

    Wah! ini macam kalu, boley buat selaluuuu….

  7. Azita Says:

    merajuknya kita sang isteri sebenarnya mmg nak manja2 ngan sang suami. kalau dpt suami yg pandai memujuk, mmg seronok kalau sekali sekala merajuk. tp kalau dpt suami yg x reti nak memujuk, sendiri yg makan hati pulak! tp tak bleh le merajuk selalu unless otherwise ada sebab2 yg konkrit gitu… bestnya bila min merajuk TOH buat semuanya…dia mandikan min sekali tak? kata nak manja2….!

  8. Sizuka Cikus Says:

    just dropped to say hi! ade yahoo messenger? nice blog!

  9. lemongrass Says:

    Nadia,
    manja mengada2 gitu, hahaha

    Adnazthie,
    sekali sekala merajuk ni best jugak kan🙂.

    Kak Ain,
    disebabkan merajuk + mengamuk tu yg dia kelam kabut pujuk! Klu merajuk aje, samalah perangai nya mcm suami Kak Ain, bagi hugs aje, dia ingat dah settle, hehehe..

    Ara,
    Sekali sekala merajuk, mmng dia akan pujuk, selalu2 merajuk, dia buat derk aje nanti, hahaha…

    Mummyseri,
    tu lah kan, sekali sekala merajuk tu yg buat dia pujuk😉.

    AuntieJah,
    tak boleh weh buat selalu. Kalau buat selalu, memang dia akan bolayan lah…🙂

    Kak Ita,
    Tu yg I merajuk pun sebulan sekali kot sbb nak bagi dia 'tersedar' sikit n pujuk lebih2🙂. Kalau merajuk hari2, terus tak larat dia nak layan, hehehe…

    Sizuka Cikus,
    thanks for dropping by my blog🙂

  10. mrswongjowo Says:

    Bestnye merajuk dpt VIP treatment..he…Semalam kebetulan I pun merajuk hubby tak masak dinner tapi beli je…last2 tak lalu nak makan gak coz dok teringat entah2 tukang masak ni bersin masa masak then dia ada H1N1…..ha..ha…

  11. ejaescobart Says:

    kak LG,
    bestnyer merajuk + mengamuk sampai sang suami leh wat suma keja..
    tapi kan kadang2 heran jugak kan org lelaki nih.. time kita mintak tolong wat keja wat derk je.. time dah merajuk + mengamuk tau plak ek keja yg nak kena tolong tu.. magic btol laa…

    pstt.. merajuk sampai bila nih kak??😛

  12. Yours truly Says:

    uiskk..kalau camtu haruss merajuk hari-hari..dapat treatment bestt jek ni..ha..ha..

  13. QiStinA's Says:

    LG…merajuk ala2 manja ke??? he..he..

  14. Ayu Says:

    salam k.min…

    wahhhh…merajuk2 manja lak dia.ppssttt….pasal apa tu ek? bisik la skit kat tinger ayu ni.nak jd kipochi sat.heheheehe…

    okla gak hb akak nak pujuk klu akak merajuk + mengamuk.klu ayu la…s'diri la pujuk hati ni.dpt hb tak romantik…nak buek camno.

  15. cella Says:

    hi k'min,
    boleh dapatkan recipe ni?
    namapak macam best sangat
    mesti hubby akak kembang lagik kalau mintak ngan dia
    🙂

  16. Puteri Says:

    min,i kan x payah suruh@paksa@pujuk@merajuk dll.semua hubby i buat dgn suka rela.kesian u eh.😦

  17. lemongrass Says:

    mrswongjowo,
    hari merajuk sedunia ye semlm😉. Hehehe, sian hubby u sbb dah penat2 dia beli, u pulak tak sanggup makan the food sbb teringat kena bersin, euwww!

    Eja,
    tu yg I heran gak, tau pulak kan diaorang buat segala benda bila I tgh merajuk ni, hehehe..
    psst- hari ni dah tak merajuk dah so kenalah I masak dinner balik, hahaha..

    Eenza,
    Kalau merajuk hari2, dia akan buat bolayan aje, tu yg kena merajuk sebulan sekali aje, hehehe…

    Moi,
    merajuk ala2 manja, muka still control ayu! wahahaha….

    Ayu,
    adalah sebab, nanti lah ye bila kita gather bulan dec, Akak bisikkan, hehehe… Hubby I pun tak romantik, kdg2 aje dia 'tersedar' dr lena😛

    cella,
    you nak recipe meatloaf ye? Nanti I gi tanya hubby ye n then I'll post bila tak bz sgt ye🙂

    Puteri,
    Oh well, some people are luckier than others I guess. But I still love my husband very much even though he's far from perfect, just as I know he loves me.

  18. dd Says:

    men lebih kurang sama je semua kan… hehehe..

    ooo nak tanye akak la..sos yg putih tu..ready made or home made ek… nmpk mcm sos mashed potato kat chillies tu…but yg chilies tu ada rasa masin2 skit n ada letak mcm chillie powder ke apa sedap btul tapi tak reti buat…mashed potato ala kfc dah jadi dah…

  19. m y a l i s h a Says:

    sis, sumtimes merajuk tu paid off jugak kan.. but really i mmg suka kalau kena pujuk.. keh keh keh.. kalo x pujuk juga lagi la i merajuk besar.. apa pun itulah sweet sour n salty in mariage.. happy family sis..;)

  20. lemongrass Says:

    dd,
    memang betul like you said, men ni lebih kurang sama aje. As long as ada tolak ansur ok lah kan🙂. Sos putih tu ready made aje, my hubby tak kan nya nak buat sos bagai, dia dah masak tu dah kira terer abis lah, hahaha… I think sos yg you maksudkan kat Chillis tu is 'chili con queso' tak silap lah. I pernah buat dulu. I dpt resipi dia kat http://www.taste.com.au/recipes/18043/chilli+con+queso. Hoepfully, samalah mcm yang you've been looking for.

    myalisha,
    tu lah, adat resam rumah tangga lah kan merajuk n dipujuk ni. Hubby I pun kadang2 merajuk gak with me (tp merajuk macho lah, hahaha) and I pulak yg pujuk dia🙂. I rasa klu takde benda2 mcm ni, maybe bland and dull betul lah kan rumah tangga tu..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: