The Other Half said I’m obssessed with collecting baking pans and tins. Everytime ada sale, mesti ada aje benda yang I akan beli, tak kisah lah whether it’s a small baking tin or a big one but mesti ada aje yang I akan berkenan. Pastu, sale baking pans ni selalu pulak tu, so bayang kan lah berapa banyak benda yang I dah collect, hehehehe. But at least dengan The Other Half, dia tak kisah I nak collect banyak mana pun sebab he knows yang his wife knows how to find good bargains and selalunya I akan guna the baking tin/pan at least once lah, hahahaha. And like I’ve said in a previous post, I ni memang lah rambang mata bila masuk kedai baking ni or kedai apa2 yang ada jual alat2an baking. My Emak kat kampung tu pun I selalu belikan baking pans ni especially the silicone moulds sebab dia minat betul dgn the silicone  muffin moulds ni🙂. Jangan tak tau you, Emak I kat kampung tu dah pakai silicone moulds ni for a few years dah, hehehe….

So, what do you think when you look at the photos below?

1. Ya Rabbi, memang lah budak ni betul2 obssess dengan collecting baking pans and tins🙂

2. Alah tak lah obssess mana, lebih kurang collection I aje, hehehehe…

3. Kat mana agaknya dia simpan segala benda ni ye? Punyalah banyak!

4. Patutlah tokey kilang baking pans ni sekarang kaya raya, thanks to budak ni lah, muahahaha

DSCF6819

DSCF6824 

From just the normal aluminium baking tins to non-stick to silicone moulds, penuh satu almari, hehehehe. And since I like to make muffins, from mini to medium to texas-sized muffin pans I  collect. And since we like to make bread, I pun collect mini loaf tins, medium loaf tins and large loaf tins. Teruk betul kan I ni, hahahaha. Actually ada banyak lagi yang I tak letak kat atas meja tu, like all the trays for pizza, biscuit baking, lamington, swiss rolls, roasts and all the small moulds… But I start collecting this since I pindah balik to OZ in 2001 so lama lah jugak kan untuk I kumpul banyak ni🙂. And ada banyak lagi tin shapes and sizes yang I mengidam sebenarnya but tunggu2 lah dulu kan😉. I pun tak tau lah macam mana I nak buang habit beli alat2 baking ni!!!! But at least, one consolation, I always buy them masa tengah sale aje so jimat lah sikit duit kan, hehehehehe….

Jom kita ramai2 tayang our baking tins and pans and moulds!🙂.

The Other Half ingat I tengah kemas the gerobok bila I keluarkan all the baking tins so he said, “It’s about time you tidy up that area.” Lerr, I cuma nak ambik gambar aje, tidy up tu lain kali lah ye, hehehehe…

And this was our dinner tonite, tuna macaroni bake.

DSCF6809

DSCF6813

We all ni jarang betul makan tuna so bila sesekali buat tuna and macaroni ni, rasa sedap pulaknya🙂.

25 Responses to “”

  1. zdiana Says:

    bila lah saya leh kumpul sebanyak akak ni… saya dok penuhkan almari kat umah mak saya..hehehehe

  2. anisusan Says:

    jeles tgk akak..buleh selalu masak..saya duduk duorang ngan member je..nak masak meal yang best2 alamat menjadi belon la kitorang

  3. lemongrass Says:

    zd,
    sikit sikit, lama lama jadi bukit, hehehe.. I pun bertahun2 tu baru dpt kumpul bnyk mcm tu. Pastu tak boleh nak stop!😉

    Anisusan,
    I dulu masa baru2 kawin, masak beria2 & macam2 sbb ye lah kan tgh happy berdua so I mmng naik berat mcm belon di pam2, terkejut semua orang tengok! hahahaha…

  4. ain Says:

    akak choose no 1 to describe ur obsession in baking tins.hihihi
    bestnya klu akak ada sebyk yg min ada. mcm2 bentuk n size..seronokkkk!

    psst…mintak sikit tuna macaroni tuu!!!

  5. Nadia Dzai Says:

    Tuna nie, kalau makan selalu, mmg je muak ;p

    tappiii takpe kumpul macam tue, sbb gune je, rajin buat cake ;p, kalau i nieee.. habis laa… mmg berabuk2 la ;p

  6. mrswongjowo Says:

    LG…
    TQ for the pic..Ha baru I puas hati…Ya Rabbi…boleh bukak kilang dah you ni…Yap yang silicon tu mahal kat sini…I ada gak collect tapi cam sayang nak guna (actually cam tak confident je silicon tu leh masuk oven…) So pas ni kalau hubby I bising coz duk beli baking pan I will show him your post..ada orang lagi teruk dari I he..he..Semalam kat Metro Jaya sales macam nak sawan I tgk non stick pans dia….:)

  7. mrswongjowo Says:

    LG
    pic yang bawah tu loaf pan yang baru beli kat BAGUS tu ye ada cover? Hemm I lum pernah jumpa lagi pan ni..I baru berjinak2 nak wat bread ni…so nak tanya soalan bijak ni napa dia ada cover he..he…to control the shape ke?

  8. Adnazthie Says:

    Salam LG,
    Perghh banyak betul. Tak kiralah, janji kita manfaatkan.
    Sebelum terlewat n terlupa, nak ucapkan SALAM RAMADHAN buat LG sekeluarga, semoga Ramadhan kali ini membawa seribu rahmat buat kita semua dan semoga dijauhkan dari segala penyakit merbahaya yang sedang melanda. INSYAALLAH

  9. Azita Says:

    ya Allah min…punya la banyak baking pan!!! patut le gambo yg kluar kat blog ni mcm2 bentuk dan saiz… nak kena tambah kabinet ni…!

  10. Flower Says:

    Byknye patty tins n moulds. Mcm I jugak. Tp yg ada tutup tu I tak de. Patty tin utk buat maid of honour tu I ada dua gak. Tp belum pakai. Utk flan tu pun ada, deep n shallow. Yg deep buat quiche pun belum pakai. Kkdg ni I tamak tul. Kalau beli mesti beli dua, especially patty tins. Sbb bila buat tak suka tunggu2. So kalau dua, boleh masak sekali harung. Mana u simpan semua benda alah ni. I punya satu kumpulan dari drawer bawah my oven, lagi satu kumpulan masih dlm kotak belum keluar2 masa pindah dulu.

  11. K.Nor Says:

    k.nor pilih no 4!!!! hehehhehe alaa min, k.nor pun suka gak beli dan sentiasa nak tambah lg, cuma pk tak tau nak sumbat kat mana yg impian tergendala tu.. hehe

  12. Rahmath Says:

    Dear Mynn,
    Lama benor I tak menyinggah kat column nie..I tengah banyak kerja kat ofis..pening. Tapi I tak pernah miss baca entry you🙂. Boleh tahan gak obsession you, kita serupa. I pun ada berlambak baking tin, pans, muffin trays you name it. I pun jadi gila tengok barang-barang camnie. Actually Bagus tu dekat ajer dari ofis I, nanti I pergi tengok.Nak tambah collection. Cheers !

  13. cikbunga-tudungsaji Says:

    itu selupa kilang buat loti dan kek kat puchong maaa….hehehe..apapun tahniah ler LG dpt kumpul sebyk tuh, kita ingat pun nk tayang kita punya tin-tin…

  14. cella Says:

    huhu
    bestnya tengok k'min masak
    but then i tak boleh nak bake macam ni
    oven kat rumah dah bertahun rosak
    evrytime bake
    hangus jadiknya
    haru2
    k'mn bglah resepi
    🙂

  15. Ayu Says:

    mmaaakkk aaaaiiiii…byknya koleksi akak.klu k.nor pilih no.4,ayu lak pilih no.3.hehehehe…ni nak kena ada bilik pameran khas ni.hehehehee….

    ayu ada gakle seketui dua tin n pans ni.tu pun mak yg bagi.klu nak hrp ayu beli…ntah bila la agaknya.silicon mould tu pun masa ada metrojaya warehouse sale…k.cik tlg belikan n harganya lak mmg murah banget.klu tak…takdenya ayu beli.lgpun tak tau nak sumbat katne.

  16. alina Says:

    AKAK………..nak resepi bleh?? Sebab selalu asik masak macaroni satu tune jer..dgn minced beef.
    Sejak masuk blog akak nih…cam bersemangat gitu nak masak.Adik saya mengeluh…winter tak abis2..kain baju susah nak kering.Bayar bil api triple maple dah sebab pakai heater manjang.

  17. arapink Says:

    kak min…manyak benor dah disimpan…bukan bukit nih…dah jd gunung…ahahahha…

    tapi semua hasilnya sgt menarik, sedap & yg pasti selalu buat perot Ara dok bunyik2 tiap kali tengok entry kak umah kak min ni….hehehe….

  18. lemongrass Says:

    Kak Ain,
    memang betul obssessed kan, hehehe. Baking nya tak seberapa tp baking pans nya kalah bakery, hahaha🙂

    Nadia,
    memang kan klu mkn hari2 tuna ni, tak larat nak telan😉. Baking pans tu ada gak yg berabuk you, hikhikhik

    Mrswongjowo,
    banyak kan baking pans I, hahaha. I pun beli silicone moulds tu bila tgh sale aje🙂. Your hubby klu tengok my collection, memang geleng kepala dia agaknya ye, hehe. Loaf tin yg bertutup tu mmng kiranya nak bagi loaf to compact aje lah, tak lah naik membukit masa tgh bake dlm oven, tu yg comel aje jadi nya🙂

    Adnazthie,
    my baking pans tu adal yg at least sekali I dah guna but ada yg mmng slalu I guna🙂. You pun sure banyak baking pans jugak kan?
    Selamat menyambut Ramadhan jugak for you n family!

    Kak Ita,
    klu I continue dgn perangai mengumpul ni, mmng lah kena tambah gerobok lagi, hehehe

    Nora,
    Samalah mcm I, klu beli patty pans tu kena dua sbb malas nak menunggu, tp pakai nya sekali sekala aje, hehehe.. I letak benda2 ni semua kat cabinet under the sink, nasib baik muat you🙂

    Kak Nor,
    sy klu tgh beli tu sentiasa aje buat2 lupa tentang nak simpan kat mana, bila dah beli, baru ter'ingat' , hehehehe

    Rahmath,
    Poor you busy abis kat office, make sure you rest jugak tau! ramai jugak kan perangai mcm I ni, hehehe. But I love all the shapes and sizes of the baking pans, tu yg klu boleh segala nya nak beli🙂

    CikBunga,
    jom kita ramai2 tayang baking pans, bagi hubbies around the world terkejut, hahaha.. I pun kdg2 rasa mcm bakeri aje rumah ni😉

    Cella,
    I kan klu takde oven, mmng lah akan mati kutu sgt2 sbb tak boleh buat anything! Sure nya nanti my kids n hubby monyok aje muka sbb tak dpt mkn cake🙂. You nak resipi macaroni tuna tu ke? I ada under shortcut 'recipes' macaroni cheese, sama resipinya cuma tambah tuna aje.

    Ayu,
    hahahaha…. banyak kan? Mak akak pun geleng kepala aje tengok koleksi akak ni🙂.

    Alina,
    resipi tuna macaroni tu sama dgn macaroni cheese tp tinggal tambah tuna aje kat dlm tu sebelum di bakar. Resipi macaroni cheese ada under shortcut 'recipes'.
    Rumah Akak ni pun dah mcm rupa kedai dobi, penuh dgn baju bergantung kat dlm rumah sbb hujan aje seminggu dua ni..

    Ara,
    gunung aluminium jadi nya ye😉. Kadang2 bila tgh rajin, mmng asik nak baking aje kerja akak ni, bila tgh malas, terperuk lah baking pans tu tak di guna kan, hahaha

  19. Mira Marlena Abdul Says:

    Ni agak2 kalau buat garage sale gerenti boleh kutip dana utk beli baking pan baru in future!ahaks!

    Muat pulak segala baking tins/loafs dan yg sewaktu dengannya kak Min sumbatkan dlm cabinet ek?
    Kalau I, i nak satu room especially for baking goods..ish ngade sungguh smp nak bilik bagai!
    ekeke….

    Biasalah pompuan rambang mata bila tengok brg2 dapur nih…ha..kl lil misses dah besar nnt camne ek? Ms 10 punya collection lain,Ms 5 lain,mummy punya lain…uish…hebat..hebat…

  20. Kakda Says:

    amboi banyaknya. kalau yg tak mau pakai hantar mai sini. tq

  21. knv Says:

    ya allah menariknya tengok your collection! mine adalah 1/4 kot dari yours hahahaha!

  22. lemongrass Says:

    Mira,
    eh, a good idea tu, jual yg lama, beli yg baru, hahahaha…Sebab dah betul2 penuh n padat gerobok I tu lah yg membuatkan I stop sekejap hobby membeli baking pans ni! hehehe

    Kakda,
    Baking pans kat rumah Kakda sure lebih kurang aje kan mcm kat rumah I🙂.

    knv,
    takpe, simpan sikit2 dulu, lama2 jadi lah gunung mcm I ni, hehehe..

  23. FazidElias Says:

    saya pun tengah kumpul baking pan, tray, dan seumpamanya dengan nye…hehehheh… kat sini affordable dan menarik…especially masa stock take kan kak

  24. Ms AiReEn MoHd Says:

    ya ampun byk nyer akak nyer acuan bagai…nak kumpul jugak la mcm akak….pastu kan macaroni bawah tu sampai basah uniform opis eryn ni hah…sedap nyer akak……

    eryn da berazam da….start bulan pose eryn akak bukak blog akak biler lepas berbuker jerk….takut terlapo ngankurang pahala asik nak selak makanan kat blog akak jer kang….akaaaaaaaaakkkk sungguh terror masak la…..besttt nyerrr

  25. .tunfrida. Says:

    3. Kat mana agaknya dia simpan segala benda ni ye? Punyalah banyak!

    eeii…jelesnyaa nengok! ahehehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: