Hari Sabtu haritu I borak2 dengan my sister about my brother’s upcoming wedding reception in December. I know it’s still a looonnng time away but the problem was that we as the ‘big sisters’ couldn’t decide on a theme colour for the wedding. And I as the dress maker for the flower girls sure nya lah sudah terasa hot around the collar sebab I only have less than 4 months to buy the material and make the dresses! And bukan setakat 1 dress aje yang I kena buat, I have to make 8 dresses kamu!!!! Why 8? Because there’s 8 grandkids on my parents side and all girls, hehehe. Tak kan lah nak choose a few flower girls aje kan among the cousins, so kenalah lapan2 jadi flower girls, baru lah adil, hahaha. Kalau I ni professional tailor takpe lah kan, 8 dresses tu kacang aje nak siapkan, seminggu dah siap… But I ni dah lah tersangat2 amateur nya in dress making (read:pasang zip pun almost always masih senget lagi🙂) so memang lah perlukan a few months to make the dresses (a few months tu termasuk being lazy lah sekali), hehehehe… Pastu kain pun belum beli lagi and memang takde masa sangat2 nak pergi kedai belek2 kain ni. Belek2 kain ni mana boleh set aside 1 day aje to do that kan, at least kena pergi every week untuk membelek2😉. . And then I kena beli 1 gulung terus sebab nak make sure cukup untuk all 8 dresses. Next week dah Ramadhan so lagi lah malas nya nak keluar rumah tak tentu pasal kan. Aggghhhhhhhh!!!!!!… Tu lah, sape suruh memandai2 volunteer nak prepare the flower girls’ dresses, kan dah pening, hahaha.  Kalau susah susah sangat, I’ll just buy the bl***ing dresses ;-P.

Dulu masa I kahwin, takde lah theme colour ni yek, Ish.. ni yang terasa macam nak bersanding lagi sekali aje… You rasa The Other Half nak tak agaknya kalau I ajak dia nak pelamin berdua again sebagai kenang2an mengingati zaman dolu2 ? Mau lah agaknya kena power rangers terus dengan dia kalau I suggest kan, hehehehe….

Anyway, we’ve finally decided on a theme colour so the next few weeks bila ada masa terluang, I’ll go to Spotlight to belek2 kain ( a past time that I really enjoy doing🙂). Then, bila dah beli kain, kenalah membusykan diri occasionally untuk memotong dan menjahit the dresses. Hopefully, all of them will be ready by December, hehehe….

And to our dinner, malam ni, I masak Western again, crumbed chicken with fries and coleslaw. I rasa I akan banyak masak Asian dishes i.e. nasi and noodles kot nanti masa Ramadhan. Biasalah kan, tekak orang puasa ni kadang2 ngada2 sikit😉.

DSCF6827

21 Responses to “”

  1. Nadia Dzai Says:

    Less 4 months? sebulan kene siapkan 2 laa ;p aiseyyy.. byk tue kerjeeee ;p

    good luck! ;p

  2. lemongrass Says:

    Nadia,
    kalau pro boleh lah kan, ini tak pro langsung, ada lah yg nanti terketar2 nak siapkan 1 aje pun, hahaha… Takpe, kalau teruk sgt jadinya, letak riben besar2 keliling dress tu utk tutup segala keburukan jahitan, hehehe…

  3. nj Says:

    LG…
    Tak salah kalau nak sanding sekali lagi…buat gempak sikit…baju pengantin zaman sekarang ni cecantik kat Malaysia tu…boleh pujuk cik abang tu!!

  4. mrswongjowo Says:

    LG..
    suruh je your sister pi Jalan Kenanga.Situ wholesaler…(may be u dah tau kot…) all the dresses name it from Bangkok ke Taiwan ke HK ke…tapi you kena beli in bulk (very cheap lol)..kadang2 kena beli all the sizes kalau nak same color biasa min 6 pieces..:)Baju kids lawa-lawa…my friend balik cuti pun cari prom dress for her daughter kat situ….and kalau u nak sanding again can find the baju there!

  5. Aymy With Love Says:

    hahhaa, amatur2 pon kak myn, kalo dah boleh jahit baju 8 psg tue, mmg hebat ler… aymy ni seumo idop baru wat sepasang dua jer baju kurung sendiri… ekekke… jahit pon senget benget… jahit zip jgn cakapla, mmg sebemban abis jarum patah… ekekke…

  6. ain Says:

    min..u pandai jahit baju?? terer tu! nak siapkan 8 psg pulak tu. mmg terer. akak bab2 jahit baju ni mmg out.

    dulu zaman kita kawin2…semua warna ada, tak de theme color. now ni seronok pulak bila tengok the wedding so well planned.

    psst…dh try tanya the other half plannak sanding lg sekali..??hehe

  7. lemongrass Says:

    Noorma,
    Memang cantik2 kan baju kawin skrg ni, tu yg jeles n buat teringin nak sanding lagi seklai tu, hahaha

    Mrswongjowo,
    Jln kenanga kat mana? In KL jugak ye? I kena bagitau my sister lah mcm tu, suruh dia tengok2 kan, mana tau, ada yg terberkenan, tak payah lah susah2 I jahit, hehehe.. Thanks ye!

    Aymy,
    tu yg kena ambik masa berbulan2 tu nak buat 8 dresses, hehehe.. terer lah you klu boleh buat baju kurung tu, I ni baju kurung mmng tak pernah try lah sbb takut tak jadi aje, hehehehe

    Kak Ain,
    I boleh jahit baju, tak pandai, jauh beza tu, hehehe… Tu yg kena ambik masa berbulan2 nak siapkan 8 dresses🙂. I wish I terer jahit, pejam mata boleh buat kan😛.
    psst… kena tunggu masa yg sesuai nak tanya but I think mmng jawapan nya akan 'NO WAY!!!!' hahahaha

  8. jana Says:

    O.K lah tu myn,zana hanya pandai jahit butang yang tercabut atau yang koyak sikit-sikit je,tiap tahun beli seluar sekolah anak atau seluar panjang untuk raya kalau terpanjang hantar ke kedai untuk dipotong. Nanti kalau dah siap Mynn's collection for kids tunjuk kat blog ya.Kain cotton kat cantik-cantik ke mynn? Tentang hasrat nak bersanding lagi tu. Sewa saja baju pengantin lepas tu ambil gambar mynn.Baju pengantin sekarang cantik-cantik tau. perkara biasa dah sekarang pasangan suami isteri yang dah lama kahwin ambil gambar pakai baju pengantin bolehlah nanti alya and zahrah jadi flower girl.;-)

  9. Mira Marlena Abdul Says:

    Cayalah kak Min…terrer menjahit tue!!!I kalau nak buat satu short pun dah terkebeh2..hekeheehek tak reti den nak menjahit mahit nih!Nama je amik class ERT masa skool dulu tp part jahitan cheating!!anta kat tailor…keskeskes..;)

    Alah zaman ni je pakai theme bagai..mine was green…but when i looked back i wish i had gold or white..its the original and tak lapuk dek hujan punya theme.Kalau white u boleh main ngan warna lain sbb white blends almost every colour except yellow lah kan! That's my opinion on wedding theme..

    Tanyalah adik/bakal ipar kak Min dorang suka kaler apa?
    Jangan rainbow udah! ehehe

  10. Ayu Says:

    huhu…k.min pandai jahit eh? dasat tu…masak pandai…jahit pandai…best! best! ayu lak….pandai abiskan duit n mkn je.hahahahaa….

    camne la nak m'jahit klu nak jahit butang baju pun malas.kain t'tetas pun ambik masa b'bln2 baru jahit.tu pun dah nak pakai baju tu.selagi tak terasa nak pakai…selagi tu tak b'sentuh.teruk tul ayu ni kan.iiisskkk…

  11. lemongrass Says:

    Zana,
    Kain cotton kat sini cantik2 tu yg kdg2 sampai rambang mata nak pilih, hehehe. Kalau we all sewa baju pengantin, kesian pulak kat penganti betul tu kan, sure nya tak se glemer we all jadi nya, hehehe😉

    Mira,
    I tak terer you tp boleh lah, adalah a few things yg I boleh jahit🙂. Dresses yg simple sgt2, boleh lah I buat tp still senget gak lah zip nya, hahaha….
    We all pilih theme calour utk family, the bride n groom pakai white/ off white so tu yg tak kisah sgt pilih kaler apa2 pun sbb gerenti nya matching dgn white kan, hehehe…

  12. lemongrass Says:

    Ayu,
    I start menjahit baru aje lagi, dlm tahun 2002 camtu. Sebelum tu, mmng lah hampeh betul, jahit lurus pun bengkang bengkok you!

  13. Mama Eimanzz Says:

    sib baik anak buah lum ramai.. baru 6..

  14. Kakda Says:

    harap harap both of you naik pelamin lagi pakai baju traditional dgn tanjak dan keris tau. Special request.

  15. INTAN Says:

    Salam

    Kak LG,

    Terrorle tu boleh jahit 8 pasang..yg kita ni satu pasang pun idakle pernah..

    Masak pun terror..selalu jenguk blog akak..smpai menetes air liur kita tau..heheh

  16. pizet77 Says:

    alah kak ajak je sanding skali lg…mana tau tba2 hubby akak setuju leh la melaram ngan bj yang cun2 skrang ni…kalau x pun just buat sesi photoshot cam ala2 br kawen gtu hehe ada dua flower comel lg nnt…hehe

  17. akeem Says:

    angah
    kalu nak sanding bagitau awal2. nak tempah 3 pelamin ni.

  18. lemongrass Says:

    Nana,
    tu lah kan, kalau 10 anak buah, mmng surrender lah awal2, hehehe

    Kakda,
    Naik pelamin dulu pun tak pakai tanjak n samping, hehehe…

    Intan,
    Tak lah terer, cuma boleh lah tp masih merangkak2 lagi n ambik masa lama nak siap, hehehe…
    Lagi senang masak dr menjahit ni🙂.

    Pizett,
    I dah tanya my hubby, dia gelak mengekek2 dengar suggestion suruh bersanding sekali lagi, hehehe… Tak kuasa dia kata!

    Akeem,
    wahakahkahkahkahkah!!!!!!!!

  19. Mat Gebu Says:

    salam LG…waa, bangga tau tgk aweks "jowo" pandai menjahit…Tabik lah, 8 pasang bukannya sikit, walau pun budak2 punya pakaian….i wish u all the best lah yeaa..hehehe…Selamat menyambut Ramadhan yang mulia untuk LG n family…

  20. lemongrass Says:

    Cik Mat,
    tu lah you, I would rather masak dari menjahit, senang lagi kan, hehehehe…. 8 pasang tu memang banyak, nasib baik lah dresses bukan baju melayu ke baju kurung🙂.
    Selama menyambut ramadhan untuk Cik Mat seisi keluarga jugak ye!

  21. mrswongjowo Says:

    LG..
    Jalan Kenanga kat KL..next to Balai Bomba Jalan Hang Tuah…Opposite masjid baru Al Bukhary…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: