Seperti biasa, setiap tahun bila nak Ramadhan or nak Syawal, mesti pening kepala tak tau nak ikut mana. And seperti biasa jugak, the start of 1st Ramadhan and 1st Syawal berbeza2 mengikut masjid, susah betul orang2 kat sini nak bersatu pendapat! And as usual, we all just ikut mana yang sama dengan Malaysia, hehehe…. So far, only 2 mosques yang dah set the date for 1st Ramadhan. The Turkish Mosque quite near our house will start puasa esok sebab diaorang guna calculations (but they calculate following Turkey) while the Perth Mosque pun guna calculations but they had arrived to Saturday as the starting date for Ramadhan. I don’t know why the Turkish Mosque follows negara Turki nya calculation….. But one of the Perth muslim websites kata Ramadhan moon sighting is on Friday which is tomorrow but kat M’sia, tengok anak bulan malam ni kan? Maybe we should do eeny meeny miny mo to select masjid mana yg we all nak ikut, hahaha…😉.

And speaking of Ramadhan, hari ni kerja I after ambik budak2 from school tadi, melangut depan PC mengangkut kad2 ramadhan pemberian kawan2 blogger yang tersangatlah baik hati. Kad awards yang dari dulu dah angkut still tak tayang lagi, kad ramadhan dah tayang dulu, hehehe. Takpelah, awards2 tu tak lapuk kan so KIV dulu ye😉. Kad Ramadhan ni sebab kalau tak letak sekarang, nanti dah nak habis Ramadhan baru terhegeh2 nak letak, memang lah tak senonoh betul kan🙂. Nanti dah nak habis Ramadhan, nak mengangkut kad Raya pulak nya, mana lah muat lori I nak angkut dua2 kan ;-P.

 

Terima kasih banyak2 atas kiriman kad2 ni. Semoga persahabatan di bumi cyber ini berterusan hendaknya🙂.

kadramadan 1-ayus'pore kadramadan 2-ayus'pore

Kad dari Ayu yang duduk nun jauh kat Singapore

Kad Ramadhan-kaknor          kadramadhan-amygerman

Kad dari Kak Nor Mek Ganu                                   Kad dari Amy Minah German

kadramadhan-anawahid                      kadramadhan-asNZ

Kad dari Ana bini Wahid kat Johor tu               Kad dari As yg menetap kat negara biri2, NZ

kadramadhan-aymy                  Ketenangan Abadi

Kad dari Aymy, minah Arab celup kat Kuwait                Kad dari Chik Mimi Oghang Utagha

kadramadhan-cikmin                kadramadhan-eryn  

Kad dari CikMin,tokey yong tau foo                           Kad dari Eryn yg sentiasa happy-go-lucky

kadramadhan-jiya            kadramadhan-kakazah

Kad dari Jiya, pencinta kambing                          Kad dari K.Azah, cikgu kat Sabah

kadramadhan-kakCT                        kadramadhan-kakintan  

Kad dari Kak CT Delima yg sentiasa awet muda       Kad dr Kak Intan, tokey jahit langsir

Kad2 yang tak sempat ambik lagi tu, tunggu second round ye. Tadi lori yang I sewa untuk angkut kad2 semua ni dah terlebih had muatan so tak nak lah kena tahan dengan polis. Kena lah angkut sikit2 dulu, hehehe….

14 Responses to “”

  1. ain Says:

    payah gak ekh klu tak sependapat. apa2 pun selamat menyambut ramadhan al-mubarak utk min sekeluarga!!!

    psst…banyaknya kad..napa tak sewa trailer gi amik!!hihi

  2. Kakda Says:

    amboi banyakknya koleksi LG tu belum raya lagi. Selamat menyambut Ramadhan.

  3. azah Says:

    terima kasih kerana sudi angkut kad dr akak..lori tu tak tenggelam kat laut dalam ke? heheh..SELAMAT BERPUASA BUAT MIN SEKELUAGA..resipi berbuka jangan lupa tepek kat sini ya..

  4. arapink Says:

    kami ikut hat nu lah…Sabtu. Esok leh bedal rendang ayam mak buat td…kekeke…

    kad pose ara tak dan nak bagi…ara bagi kad raya je lah nanti…angkut naik lori ek…hehehe

    SELAMAT BERPUASA UNTUK KAK MIN SEKELUARGA🙂

    masak menu yg best2 lg…jgn luper ambik gambor…ahaksss

  5. Azita Says:

    kalu nak puasa, ikut yg lambat, nak raya, ikut yg cepat…boleh ke gitu? hehehe… payah ye kalau dlm setempat tu mula puasanya lain2. susah2 sgt, ikut malaysia jer… Selamat berpuasa utk min dan keluarga…

  6. blogresipi Says:

    Salam Ramadhan buat Kak LG sekeluarga🙂

  7. fazlinil irma Says:

    kak min..sy kat sini pun tak tau lg posa bila..

    org europe dah posa esok..org uk ni yg tak tau lg..hihii

    la ni dok tunggu mekah solat terawikh tak malam ni..kalau solat maknanya posa la esok..

    selamat berposa kak min..kami posa 16 jam tahun ni T_____T

  8. FazidElias Says:

    akak… brisbane puasa hari Sabtu… ikut kata mufti sini laa..tapi kat sini pun camtu gak… kalau pak arab tu, nak ikut mekah laaa…hhehehehh…

    Selamat menyambut bulan Ramadhan untuk akak sekeluarga…. selamat berpuasa

  9. Ms AiReEn MoHd Says:

    kak lg selamat berpuasa ..kak nape tetibe kad eryn lak melekat ngan kak min tuh…huwaaa da macam kembo siam kad eryn ngan kak min tuh hah…..

  10. somuffins Says:

    Salam LG. Selamat berpuasa to you and fmly. I takde kad nak beri you (belum dicetak).
    P/S: Masak sedap2, lebih sedap dari hari biasa k? I mesti carik mood dari you and others yang rajin memasak.

  11. katak_78 Says:

    Kak Lg..selamat berpuasa ekkk..tahun keberapa dah berpuasa kat sana ekk

  12. lemongrass Says:

    Kak Ain,
    trailer mahal skit sewanya. Raya nanti kan nak guna bnyk duit so kenalah berjimat2, hahaha😉. Selamat menyambut Ramadhan to you n family as well🙂.

    kakda,
    itupun tak habis angkut lagi tu, hehehe..

    Kak Azah,
    kita guna lori spesel, boleh terbang, hahaha….Selamat berpuasa untuk Kak Azah sekeluarga jugak

    Ara,
    we all pun puasa hari Sabtu. Wah, belum raya dah bedal rendang awal2, hehehe…Selamat berpuasa ye!

    Kak Ita,
    tu lah kan, tp nasib baik lah masjid2 yg lain semua start puasa hari Sabtu. Tak tau lah masjid turki tu mmng lain sikit, hehehe.

    Ijan,
    Finland bila mula puasa? Selamat menyambut Ramadhan bersama orang baru nanti ye🙂

    Irma,
    We all puasa 13 jam tahun ni. I dah pernah puasa dulu masa Summer, penat jugak lah.. Selamat menyambut Ramadhan ye🙂

    Fazid,
    biasalah kan diaorang ni, tinggal kat Australia tp nak ikut negara lain pulak bila berpuasa, macam2 perangai, hehehe. Selamat berpuasa to u n family ye!

    Eryn,
    masih kembar siam lagi ke? Ish, kad you ni berhantu kot, hehehe

    CikSom,
    I masak mestilah sedap, mana boleh tak sedap, wahkahkahkah.. Ceh, ayat memuji diri sendiri aje kan😛. Selamat menyambut ramadhan to u n family too.

    Katak_Ayu,
    Dah lama betul berpuasa kat sini sampai tak terkira, hehehe…

  13. Ms AiReEn MoHd Says:

    maceh kakak…da operate tak kembo siam lagik dah…heheheheh macah…..ta….ri…maaaaa…ka….sehhhh kakak

  14. Ayu Says:

    uuuwwwaaaa…org sronok2 nakb'pose n b'buka,ayu lak dah raya dulu.t'lebih awal tgk ank bln.iiiisskkkk….kang dah dekat2 nak raya sure kena lg.nak m'qada' tu yg liat.iiiissskkkk…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: