Since it’s Sunday and everyone was fasting (including Miss 5 who fasted until lunch time again) so kenalah semua orang chipped in with the housework. Tak kan lah Mummy and Daddy aje kan yang kena penat2 kemas rumah hari ni.So, pagi2 lagi diaorang dah kena kerah jadi buruh kasar, hehehe… First, they had to help Daddy basuh pinggan.

DSCF6865

DSCF6868

Punyalah happy Miss 5 cause she was finally given the job as the dish rinser after waiting to get the job for so long. Miss 10 pulak nya felt like such a big girl cause she’s finally being promoted to the dish washer, hehehe. The Other Half lagilah happy sebab dia pun dapat naik pangkat jadi mandor, wahahaha…… I know, banyak kan dishes yang berderet on the bench tu waiting to be washed🙂. Biasalah kan bila weekend, The Other Half kadang2 malas sikit nak membasuh after dinner, hehehe. Sebab pagi2 he can kerah The Little Misses to wash for him!

(Where was Mummy when this was happening? I tengah kerja keras membersihkan both bathrooms and toilets wihtout any helper, hahahaha).

After that, they had to help Daddy change the bedsheets, make the beds, hang the clothes, fold the clothes. Kesian betul anak2 I tadi kena kerja keras di kerah dek The Other Half🙂. Oh well, this is the right time to train them with household chores kan, start them young I say!

And since they had been so good, I made them their favourite kuih for iftar tadi, The Other Half asked for Apam gula melaka and The Little Misses wanted keria.

DSCF6874

And for main meals, I made gulai kambing and terung sambal for us. Sebab semalam our neighbour gave us nasi beriayani afghan-style to us lepas we all bagi diaorang donuts tu so we all makan nasi lah malam ni. But The Little Misses nak makan pizza, so I buatkan lah pizza for them. Memang betul2 terasa macam makan kat restoran aje, sebab macam2 menu, hehehehe….

18 Responses to “”

  1. mica@tetty Says:

    perkhhh rajin nya..hbs ker suma tu..klau i compem x hbs..hihih best tui 2 org anak dara dah besar..leh suruh2 kn..

  2. lemongrass Says:

    Mommy Mica,
    Apam tu ada lagi, boleh buat buka esok, senang kerja I tak payah masak kuih utk esok,hahahaha…

  3. Karimhanim Says:

    My anak data pun suka basuh pinggan sebab boleh main dengan buih sabun and now she's into cooking..

    Your kuih keria mencabar iman i yang still puasa ni..look so yummy

  4. Rahmath Says:

    Hi Mynn,
    I agree with you, we have to start them young, otherwise liat nak menolong parents and they will start to take things for granted. Wei meriah you buka puasa ari nie..hari nie kami dijemput berbuka di rumah adik lelaki and they stay in the opposite row of my house. Sis-in-law masak asam laksa,kuih karipap, serimuka and tahu sumbat. I buat ondeh-ondeh. Ingat nak loose weight, nanti lagi bulat lah jadinya I nie…

  5. ejaescobart Says:

    salam.. ka pa da

    kak LG,

    selamat menyambut ramadhan al mabarak…(mcm Miss 5 pronouns)heheheh..

    rajin budak2 tu tolong daddy dia.. apsal x suruh dorang tolong mummy plak??😀

    bila baca entry ari jumaat tu best je nengok aweks2 tu bacakan teks mummy dia..

    nanti wat video raya nyer version plak ye…😉

  6. Azita Says:

    salam min. sian M5…kena berdiri atas kerusi lagi tu…belum cukup tinggi lagi! dengan apronnya, glovenya…but still cute!!!

  7. ain Says:

    rajinnya sweets misses tolong mummy kat dapur. siap ngan gloves lagi tu!!

  8. Kakda Says:

    rajin anak you buat kerja dgn happy tul. macam ni daddy gemuk ler rilek banyak….

  9. nj Says:

    LG…
    baru betul puasa ala Malaysia…dengan apam dan keria tu…beesstttt!!!

  10. shaz Says:

    I like the gloves yang the misses pakai. Are they kids size and where did you get them? Banyak pula soalan I.

  11. jana Says:

    Mynn,
    zana kalau lepas dinner or lunch terus berehat anak bujang I akan kemas ,mereka sidai and angkat kain,lipat baju cuma iron baju I tak bagi sebab lambat nanti buang elektrik saje. Terpaksalah ajar anak bujang I tu Mynn,kalau tidak susah zana nanti Almaklumlah semuanya lelaki.Insyaallah lagi tiga tahun senanglah you, anak dara you dah remaja mereka mesti dah mahir buat kerja rumah masa itu you boleh berehat sambil tersenyum:-)

  12. afid Says:

    kak LG,
    semangat Miss 5 sampai tertonggeng-tonggeng nak basuh pinggan..haha..syok sakan aa main air. kakak mantain cun je..hehe

    selamat berpuasa..:)

  13. katak_78 Says:

    kak LG…lyn dah privatekan blog..ble send ur email kat mail katak_78@yahoo.com..tu pun kalo kaklG still want to read my blog!hehehe

  14. arapink Says:

    Kalau kat Temerloh, kuih keris tu kitorang panggil kuih gelang…hehehe…kuih puasa pertama kami😉 (sangat menggiurkan tgk Kak Min punya kuih tu)…

    Rajinnya anak2 dara ni yer basuh pinggan…pakai glove lagi…tak ler kecut tangan tu yer …hehehhe

  15. alina Says:

    akak nape saya takleh bukak link myresepi tuh?

  16. lemongrass Says:

    Hanim,
    seronok kan bila our kids start showing interest in the kitchen, hopefully it'll continue lah🙂. My kids memang suka keria tu, tu yg I selalu sgt buat, tak jemu pulak diaorang,hehe

    Rahmath,
    best nya jadi you, hari2 buka macam2 kuih and mains..Dah lama tak makan asam laksa, meleleh air liur I, hehehe.. Macam mana lah nak lose weight mcm ni kan, hahaha

    Eja,
    hahahaha… Minah Saleh ckp melayu, mmng tonggang terbalik terus,hehehe… Kalau I suruh diaorang tolong I, lambat lah nak siap, baik I buat sorang2🙂. Tunggu lah ye video raya nanti😉

    Kak Ita,
    Nasib baik ada tangga tu kan, baru lah sampai kat sink tu. We all basuh pinggan memang pakai gloves sbb guna air panas semata2 so tak tahan tangan. Apron tu saje je tak nak bagi baju dia basah lah konon nya, hehehe

    Kak Ain,
    Gloves tu size I tp terpaksalah diaorang pakai. Nasib baik tangan Mummy small size aje kan🙂

    Kakda,
    makin gemuk lah hubby I, sbb skrng pun dah gemuk, hahaha

    Noorma,
    mana boleh kalah kan dgn orang2 kat M'sia, hehehe

    Shaz,
    gloves tu size 'small' aje but quite small jugak lah. I think ansell brand kot.

    Zana,
    tu lah kan, memang kena latih budak2 ni dr awal, kalau tak, diaorang memang tak kan tau nak buat benda2 ni. Tak sabar nak goyang kaki macam Zana ni, hehehe

    Afid,
    sebab pendek kan, tu yg tertonggeng2 sampai, hehehe

    Katak_Ayu,
    apasal di private kan? Banyak langau yg mengacau ye? Of course lah I still nak baca your blog, nanti I email you ye!

    Ara,
    I buat keria tu kdg2 jadi, kdg2 tak jadi tp mmng jadi kesukaan budak2 tu. Sebab manis kan, hehehe

    Alina,
    Masa bulan puasa ni, myresipi kdg2 jam sbb ramai sgt yg online nak bukak web tu. Kena cuba bnyk kali lah..

  17. Ayu Says:

    salam k.min…amboi!!! dah ada buruh kasar nmpknya.senang la akak ek dah ada org yg boleh tlg seskit.ayu ni bila la lg.tak sabar nak tunggu ainnur besar.hahahha….tp baya dia ni pun ayu dah ajar apa yg ptt…mcm kemas mainan,kemas tmpt tido dia etc.lgpun kt umah bbsitter pun dia diajar mcm tu gak.tp mslhnya tukang menyepah pun ada gak.tu yg depa slalu gaduh.iiisskkk…

  18. lemongrass Says:

    Ayu,
    buruh kasar we all ni bayar gaji sikit and ansur2 pun diaorang tak kisah, tu yg best nya, hahaha… Ainnur tu pun kjap lagi bolehlah tolong kat dapur, tp tolong sepah dulu baru tolong masak lah🙂.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: