Alhamdulillah, dah seminggu kita puasa ye. Kiranya dalam seminggu lagi, dah nak kena mula fikir nak buat kuih muih n biskut raya pulak lah kan, hehehe… Last year I buat a few jenis jugak lah kuih muih raya ni, 5-6 jenis macam tu which for me dah banyak lah tu sebab yang nak makan nya a few people aje pun🙂. Tahun ni I might make the same cookies again but yang for sure nya I tak kan tinggal buat are tart nanas and kuih gunting. Ni memang my favourite dari dolu2 kala masa zaman budak2 lagi. Kalau beraya kat M’sia, kalau pergi rumah orang, I akan tengok ada tart nanas ke tak kat dalam balang kuih diaorang, kalau ada, memang lah I tak kan berhenti mengunyah. Kira macam orang jakun tak pernah jumpa tart nanas lah, hehehe. Biskut lain I tak pandang sangat pun! But kesian kat tuan rumah tu, kena replenish their cookie jars after I dah balik😉. Nasib baik lah orang kat rumah ni tak makan sangat tart nanas ni so kiranya kalau I buat 1 adunan tu, memang dah sahih2 I akan habiskan 3/4 all by myself. Lepas tu, kalau dah habis and I rasa macam masih belum puas makan tart lagi, I’ll make another batch and makan sampai I’m satisfied lah, teruk kan! Hehehehe. Luckily for my thighs, I cuma makan tart ni setahun sekali aje🙂.

Malam ni I malas dah nak cerita pasal food for our berbuka. I teramatlah malas nya nak masak, I just reheat foodstuff yang I found in the fridge. Pizza for The Little Misses and nasi and kari kambing for me. I tengok ‘rumah’ orang lain, still beria2 masak kuih, wahhhhhh!!!!! Jeles, jeles, hehehehe…… I nak makan kuih muih tu tapi malas gilerrss nak buat so telan air liur aje lah bila tengok macam2 kuih kat rumah orang lain🙂. Once I dah start buat biskut raya nanti, rasa2nya we all akan berbuka dengan biskut raya aje lah instead of kuih, hahahaha…

So, since takde gambar pasal kuih, I nak letak gambar kain. Actually, ini untuk bagi my sister and sisters-in-law tengok gambar kain yang I’ll use to make the flower girls’ dresses. Kalau you all tak berkenan dengan kain ni, kenalah I pergi menapak balik ke Spotlight tu untuk mencari kain lain …. :-(((. Before that, what do you think the theme colour of the wedding is when you look at the material? Hahahaha… kalau silap bagi jawapan the colour, memanglah kena pergi buat eye check up lepas ni😛.

DSCF6911

The plain kain will be used for the top part of the dress and the one with flowers will be for the skirt. Kakak and adik2 ku, OK tak? If you think they are a bit too much and too bright colour-wise, do let me know ok so i can choose another colour. But I guess I have to make 1 dress first as a sample to see whether it’ll be cantik or not, betul tak?

You might tanya kenapa tak beli satin for the dresses. With the hot weather kat M’sia tu, I rasa cotton aje lah yang the girls will want to wear. Kalau pakai kain lain, mau tak sampai 10 minute, diaorang dah suruh tukar baju lain sebab panas. Dah lah rumah Atuk n Nenek takde aircond, hehehe, and for sure lah flower girls kena berdiri kat luar under the hot sun kan tunggu pengantin datang🙂.

But kalau semua adik beradik kata kaler ni tak best, kena lah I tukar kain lain🙂.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: