Unbelievable, I finally got motivated to make my first ever Raya cookie, hehehehe. Ini sebab tension n jeles bila pergi ‘rumah’ semua orang and tengok berjenis2 biskut dah terhidang and I 1 hapah pun tak buat lagi. So, tadi lepas Iftar n maghrib, terus masuk dapur untuk bergelumang dgn butter n sekutu2 nya. But biasalah kan I, since I malas nak lama2 kat dapur, I made the simplest of them all, choc chips cornflakes cookies (recipe Chef Wan tp I jumpa kat buku masakan Kellogg’s cornflakes yang zaman ntah bila punya🙂). Tak sampai sejam dah siap buat and dah siap bakar pun tu, wahahahaha…..

But I just noticed that I buat Mat Saleh style cookies, besar2 gedabak instead of Malay style cookies yang comel lote sgt2 tu, darn! Masa I tengah bulat2 kan tu, I wasn’t expecting them to jadi besar giler but bila dah siap bakar, memang besar jadinya. Orang lain buat dpt 80 biji, I buat dapat 50 biji aje, hehehe…. Tapi takpelah kan, makan 1 dah kenyang, so guests yg datang pun akan ambil 1 aje sbb malu nak ambil banyak2 bila dah besar mcm tu😉. The Other Half kata, kenalah buat both styles of cookies, Mat Saleh n Melayu sebab dah keluarga campur kan🙂. Even Miss 10 pun kata yang that’s the ‘normal’ size cookies sebab dia kan dah biasa dengan cookies yang gedabak2 ni, hehehe. Nanti I buat tart nenas I comel2 lah, don’t worry… Gambar tunggu lah dulu ye, bila semua kuih Raya I dah siap baru boleh I ambil gambar🙂. Esok malam boleh buat choc chip cookies pulak nya sementara tengah rajin ni, wahahahahaha….

After 18 days of fasting, I’m getting lazier and lazier to make kuih for Iftar. Sian The Little Misses sebab dah makin kurang kuih kat atas meja, hehehe. Bukan tak buat, still buat but the simplest things…

Like our Iftar tonite, I told The Little Misses yang we are having leftovers for our main meals. Sebab our fridge dah penuh dengan segala macam food yang tak habis dimakan. So, instead of throwing them out, I just panaskan and semua orang dapat different types of main dish, hehehe. The Other Half had last nite’s seafood pizza (dia pun yang beria2 nak makan the leftover pizzas sebenarnya), I had meehoon sup again and The Little Misses had rice n chicken (chicken ni tapau from our friend’s house on Saturday nite) and sausage pizza from last nite (kalau diaorang lapar lagi). Memang penuhlah meja tu but yang paling best nya, meja penuh tapi tak payah masak, hehehe…. For the kuih pulak nya, I made kaya toast and jemput2 pisang. The Little Misses sebab dah lama tak makan kaya, melantak sakan kaya toast tu, hehehe…

DSCF6986

Inilah rupa our meja makan tadi….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: