I was at the veg n fruit shop tadi bila I ternampak cili api. Dalam hati i terfikir, dah lama betul I tak makan cili api ni. Masa pokok cili I berbuah sikit nya banyak, sikit pun tak terasa nak makan (tak berani actually nak makan, hehehehe) sampai lah buah2 cili tu terbuang aje rosak kena makan serangga😦. Rugi betul kan! Tadi since teringin, I pun beli lah sikit. Kat kotak chili tu tulis, “extremely hot chilli”, tu yang I beli 6 biji aje ( kalau berasap telinga I nanti, sape yang nak tolong, hahaha). Cili pedas style cili api ni lagi mahal dari cili thai yg panjang2 tu, masa I beli tadi it was at $19.95/kg. Nasib baik I bukan Orang Nogoghri yang memang hari2 nak masak lomak cili api, so tak lah rabak my poket😉.

Anyway, since The Other Half has flown off to Sydney and tekak Mat Saleh yang utama tak perlu di ikuti, so I pun bantai lah masak nasi sebab nak makan lauk guna chili api tu. I kan orang melayu, baru aje Raya dua hari, dah kena tukar makan western, so hari ni, tekak I pun terpanggil2 nak makan nasi lah, hehehe. Dengan semangat berani I pun masak sotong dengan cili api tu, but sebelum kena gelak, let me tell you, I cuma berani guna 1 biji cili api aje, wahkahkahkahkah… Ye lah, I cuma goreng 4 ekor sotong yg kecik2 tu aje so I thought 1 biji cili yg “extremely hot” sudah sangat2 memadai lah kan🙂. Dah tuan punya kedai tu pun tulis “extremely hot”, I pun percayalah cakap dia. And I sorang aje pun yang nak makan, tu yang masak sikit aje…

But, buat penat aje I masak, sikit pun tak pedas you. Even Miss 5 pun boleh joined I sama makan sotong bercili api tu and sikit pun tak menunjuk kan memek2 muka tanda kepedasan, wahahaha. Ceh, buat saspen aje kan tuan punya kedai tu siap tulis “extremely hot” lagi! Kalau I tau tak pedas, I would have put all 6 biji kat dlm sotong tadi, bagi berasap sekali sekala🙂. Orang lain, makan 20 biji pun buat selamba derk aje, I baru nak letak 6 biji dah gempak 1 blog, hehehe… Maybe sebab dah lama sangat I ni tak makan benda yang pedas2 sgt ni so my lidah dah tak boleh nak telan cili banyak2 ni. I selalu konon2nya teringin nak makan masak lemak cili api yg kaw2 nya pedas, tapi I know myself, I won’t enjoy it at all sebab asik tonggang air aje bergelen2 sampai kenyang, mcm mana lah nak rasa nasi n lauk tu kan🙂.

DSCF7111

Lauk pauk I malam ni. Serunding ayam tu dr rendang ayam fr Raya, I keringkan betul2 and buang all the tulang so jadi lah serunding, hehehe. Nampak tak sotong cili api I yang teramat lah ‘pedas’ nya itu! Miss 5 said to me, “This is so nice Mummy. I like this kind of squid because it’s not hot!” Hahahahaha… Memanglah Mummy dia ni tak pandai masak pedas lagi dah :-(……

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: