I love long weekend, hari ni public holiday kat WA ni sempena Queen’s Birthday today. Why today and why the Queen? Entah lah you, hehehe. We don’t care as long as we can get an extra day holiday to sleep in in the morning, sudah teramat lah best nya🙂. And The Little Misses have started their 2-week school break as of Saturday. So, bila school hols dah mula, they’ve been sleeping a bit later but waking up earlier, playing games a bit longer, making the house a bit messier! Diaorang ni kan macam tau2 aje bila cuti sekolah, mesti terbangun earlier than normal. Kalau hari sekolah tu, I had to wake them up most mornings to get them ready for school, tapi kalau cuti sekolah, pagi2 morning dah bangun segar bugar! Hmmmm…. Kids!

Semalam was such a beautiful spring day that bila bangun pagi I said to The Other Half I nak buat BBQ for lunch. But I nak buat sate instead of the usual Aussie BBQ of sausages and chops🙂. Ye lah kan, still lagi bulan Syawal so konon2nya nak makan sate raya lah, hehehe. Sate ni memang lah agak leceh sikit kan nak buat nya. From cutting the meat into small pieces, to marinating them and then nak cucuk ke lidi tu yang ambik masa lama sikit. Tapi bila nak bakar nya, sekejap aje and then bila nak makan nya, lagi lah sekejap, hehehehe…. Slalunya I buat sate ayam aje but semalam I buat sate daging as well and a bit of prawns. I love my sate to be a bit sweet and I’ll taste the marinade sebelum perap ayam tu. Semalam masa I rasa tu, dah manis but bila sate tu dah masak, tak rasa pulak manis dia, memang I ni tak pernah pandai buat sate. Even The Other Half pun kata, “Hmm, these would be nicer if they were a bit sweeter.” Mat Saleh pun lagi terer rasa sate dari I, hahaha… But kalau tengok dari gambar, memang boleh menitis air liur :-)….

DSCF7123

DSCF7125

I prepare the sate and The Other Half seperti biasa tunjuk ke ‘pandai’ an dia membakar sate🙂. But luckily for us, dia tak pakai singlet n kopiah n kain pelikat this time! Hehehehehe….

I did say yang I’ll take a photo of my lavender plant yang we all tanam last year. Alhamdulillah, dah keluar jugak a few flowers even though not many.

DSCF7128

Bau dia still tak strong sgt sebab tak banyak flowers in bloom….

DSCF7131

DSCF7133

The Little Misses sempat gak berposing sebelum we all keluar beraya ke rumah one of the teachers petang semalam. Seronok betul pergi beraya semalam sebab I dapat rasa kuih makmor, almond london, kuih bangkit, mini popia simpul, mazola, tart nenas…. sedapppp…… Rasa tak nak berganjak aje dr meja kuih tu, hahahahaha…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: